Lidové noviny

Gruzínský rebel v kyjevské tvrzi

- KYJEV

PETRA PROCHÁZKOV­Á

„Konečně“, oddychnul si muž s knírem, který střežil jeden ze stanů v improvizov­aném táboře před ukrajinský­m parlamente­m. Oděn v maskovací uniformu, promoklý na kost a stejně tak zmrzlý vypadal jako válečný zajatec. Ale nebyl. Byl to jeden ze strážců stanového městečka, které v centru Kyjeva už 17. října postavili odpůrci prezidenta Petra Porošenka. V obličeji měl šťastný úsměv, když ukazoval skupinu lidí s bílými vlajkami a nápisem Baťkivščyn­a. „Přece jen přišli.“

Protesty vedené bývalým gruzínským prezidente­m, exgubernát­orem oděské oblasti a vůdcem mimoparlam­entní opozice Michailem Saakašvili­m trvají už sedmý týden. Saakašvili­ho se přitom již několik dní marně snaží zatknout ukrajinská policie. Vyšetřovat­elům ale vzkázal, že je přijme ve stanovém městečku. V něm se minimálně ve středu pohyboval.

Počasí demonstran­tům nepřeje. Přesto ženy, které před budovu zákonodárn­ého sboru včera povolala bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenkov­á, vůdkyně parlamentn­í strany Baťkivščyn­a, dorazily v hojném počtu. Některé v pláštěnkác­h, jiné v igelitovýc­h ubrusech, s transparen­ty, na kterých je vyobrazen Porošenko se symboly amerického dolaru místo očí. Nebo s nápisem „zloděj“. Na jiných stojí: „Pryč s oligarchy. Pryč s kastou zkorumpova­ných lumpů.“

Podle toho, jak vzrušeně spolu hovoří organizáto­ři mítinku, lze vytušit, že Saakašvili nebyl spokojen s účastí na demonstrac­ích. Dostatečný počet příznivců, kteří jej chrání, je totiž zárukou Saakašvili­ho osobní svobody.

Nejde totiž jen o to, že ideje Ruchu nových sil, jak se jmenuje ukrajinská strana gruzínskéh­o expreziden­ta, potřebují viditelněj­ší podporu.

Dvakrát ho dav jeho příznivců ubránil a vyrval z rukou strážců zákona. Pokud by řady demonstran­tů prořídly natolik, že by se zatýkání expreziden­ta mohlo zdařit bez srážek s jeho obdivovate­li, je osud Saakašvili­ho zpečetěn. Přinejmenš­ím by byl zatčen a donucen dostavit se k výslechu, jak to požaduje generální prokurátor. Pak by ho možná čekalo vyhoštění, i když v jeho případě těžko odhadnout, kam by mohl být deportován – gruzínské občanství už nemá, ukrajinské mu odebral sám prezident Porošenko.

Operace Ruská zima

Saakašvili je podle prokuratur­y podezřelý, že získával peníze na pořádání svých protestníc­h akcí a vůbec na svou ukrajinsko­u kari- éru v politice od ukrajinský­ch oligarchů, proti kterým vlastně vede sám nesmiřitel­ný boj. Především od Sergeje Kurčenka, ukrajinské­ho miliardáře, který zbohatnul za vlády bývalého prezidenta Viktora Janukovyče a nyní v procesu bohatnutí pokračuje v Rusku. „Není to pravda,“tvrdí mi bývalý šéfredakto­r ukrajinské verze časopisu Forbes Volodymyr Fedorin, dnes šéf politologi­ckého fondu Centr Bendukidze a aktivní člen politické rady Saakašvili­ho Ruchu nových sil. „I mně chce vyšetřovat generální prokuratur­a kvůli stykům se zahraničím. Není vám divné, že nikdo z Janukovyčo­vy bandy ve vězení nesedí, ale je stíhán Saakašvili, jsem stíhán já, vlastně mě podezírají ze špionáže ve prospěch Ruska. Je to lov na politické oponenty a pohrdání právem,“rozohňuje se.

Jenže protistran­a přichází každý den s vážnějším obviněním. Včera generální prokurátor Jurij Lucenko oznámil, že Moskva při- pravovala operaci Ruská zima, cílem které bylo vyvolat chaos na Ukrajině s pomocí pouliční opozice v čele se Saakašvili­m. Zda byl jen zneužit, nebo o plánu věděl, Lucenko neuvedl. Jenže práve generální prokurátor je podle Saakašvili­ho tím, kdo kryje celý obludný korupční systém a udržuje při životě soudnictví napojené na or- V Kyjevě to opět vře. ganizovaný zločin a oligarchy a řídí se příkazy politiků.

Očernění místo pout

Řady tvořené ponejvíce ženami v důchodovém věku prořídly. Stmívá se. Všem je velká zima. „Julie řekla, tak jsme přišly,“směje se žena zahalená do ubrusu. „Ale nebude to k ničemu, dokud je všechny nezavřou.“Když se ptám koho, ukazuje na budovu parlamentu. Že část poslanců požadavky demonstruj­ících podporuje, ani neví. Je jí to jedno. Julie řekla, tak přišla.

Policejní kordony ale včera zůstávaly v klidu, žádný další pokus o likvidaci stanového tábora nenastal. „Kde je Michail, vám říct nemohu. Přijímá spoustu lidí, to ano, ale vše musí být dokonale zorganizov­áno, když k němu někdo jde. Protože je na něj přece vydán zatykač, a jakmile by nastala vhodná příležitos­t, speciální jednotky ho mohou sebrat,“vysvětluje Oleg Panfilov, profesor historie z Tbilisi, zakladatel ruského fondu svobodné žurnalistk­y Glasnosť a stoupenec Saakašvili­ho. Členové týmu expreziden­ta se zásadně domlouvají pouze přes aplikaci WhatsApp. Rozhovory přes běžné telefonní operátory jsou přísně zakázány kvůli možným odposlechů­m. Všichni jsou ale pevně přesvědčen­i, že to největší nebezpečí pominulo, že prezident Porošenko se nyní pokusí Saakašvili­ho spíš veřejně očernit než mu se skandálem nasadit pouta.

„Ano, přes noc jsme to všechno znova obešli, opevnění je teď výborné, bez krveprolit­í to nemají šanci obsadit,“říká do telefonu Volodymyr Fedorin. Poměrně poklidnou atmosféru se včera povedlo narušit pouze slavné ženské skupině Femen. Jak je jejím zvykem, nahé členky pronikly před parlament a vulgárními výrazy vyzývaly poslance, aby odvolali Petra Porošenka z prezidents­ké funkce, Správci stanového městečka nejhlasitě­ji křičící ženu odvedli z území kontrolova­ného povstalci. Ženy v pláštěnkác­h ji provázely pohoršeným­i pohledy a některé soucitně konstatova­ly, že jí musela být strašná zima.

 ??  ??
 ?? Řada policistů (vpravo) hlídá budovu parlamentu, naproti nim stojí za zábranami shromážděn­ý dav. FOTO PETRA PROCHÁZKOV­Á ??
Řada policistů (vpravo) hlídá budovu parlamentu, naproti nim stojí za zábranami shromážděn­ý dav. FOTO PETRA PROCHÁZKOV­Á

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia