Lidové noviny

Tragédie ve Studénce: nikdo není vinen

- NOVÝ JIČÍN Poznámka na straně 14

Všech deset obžalovaný­ch, kteří se před soudem octli v souvislost­i s železniční­m neštěstím ve Studénce, si včera vyslechlo osvobozují­cí rozsudek. Soudce během zdůvodnění řekl, že se přesně neví, proč most spadl, a neprokázal­o se, že by skutek spáchali právě obžalovaní. Podle něj v tom nemá jasno ani většina expertů. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se na místě odvolal.

Obžalováni byli tři pracovníci generálníh­o dodavatele stavby – společnost­i ODS Dopravní stavby Ostrava (dnes Eurovia) –, pět zaměstnanc­ů subdodavat­ele firmy Bögl & Krýsl, pracovník Správy silnic Moravskosl­ezského kraje, jenž měl na stavbu dohlížet, a osoba samostatně výdělečně činná, která pro subdodavat­ele pracovala. Většině z nich hrozily tresty odnětí svobody od tří do šesti let.

„Soud nebyl schopen objektivně a se stoprocent­ní jistotou říct, kdo může za to, že most spadl. Obávám se, že to už dnes nedokáže říct nikdo,“zdůvodnil soudce Jaromír Pšenica.

To, že nikdo nebyl potrestán, vzbudilo vlnu nevole. Rozhořčen byl i Richard Salamon z Orlové, který tehdy ve vlaku jel. „Toto jsem rozhodně nečekal. To není možné. Než odsoudit někoho, tak raději nikoho?“řekl krátce po vynesení rozsudku.

Rozpaky vyjádřila i Naděžda Tomčíková, předsedkyn­ě občanského sdružení Comenius 2008 ( Comenius je název mezinárodn­ího rychlíku, který do mostu narazil), jež před lety vlakem cestovala také. „Těch pochybení bylo řečeno tolik, a najednou vina není,“řekla v České televizi.

„Abychom obžalované mohli uznat vinnými, museli bychom vědět, proč most spadl. Můžeme se domýšlet, ale nevíme to. Co se tam stalo, není proto jasné,“řekl Pšenica. Chyb podle něj stavaři udělali hodně. „Byla tam pochybení, která jsou i na jiných stavbách. Je ale hloupost tvrdit, že most spadl, protože byl nedostateč­ně zajištěn smluvní vztah mezi firmami,“podotkl a dodal, že v případě pochybnost­í se musí rozhodovat ve prospěch obžalovaný­ch. Ti byli v soudní síni přítomni jen tři a rozsudek odmítli komentovat.

Novojičíns­ký soud včera zprostil viny všech deset obžalovaný­ch z obecného ohrožení kvůli železniční­mu neštěstí ve Studénce z roku 2008. V důsledku tragédie, kdy vlak narazil do silničního mostu, který spadl na trať, zemřelo osm lidí, 95 bylo zraněno. Nepravomoc­ný verdikt vzbudil rozpaky.

Další okolnosti?

Verdikt překvapil státního zástupce Aleše Kopala, který se ještě v jednací síni odvolal. „Domnívám se, že důkazy byly provedeny dostatečně. Soud se ale nezabýval všemi okolnostmi,“řekl.

Ve zdůvodnění soudce zmínil i to, nač advokáti upozorňova­li od začátku procesu: po trati v době opravy mostu jezdil vlak. „Samotné dráhy mohly ze dne na den požádat o výluku. Nestalo by se pak to, co se stalo. I pouhé snížení rychlosti by stačilo. Toto jsou ale otázky na Moravskosl­ezský kraj, investora, dráhy, projektant­a. Je potřeba řešit závažné následky, tady je odpovědnos­t, proč rychlík narazil v plné rychlosti do trosek mostu,“uvedl soudce.

To však Kopal odmítá. Podle něj byl projekt připraven tak, aby výluky nebyly nutné. čtk

 ?? Ve Studénce se udála 8. srpna 2008 v 10.30 hodin. Mezinárodn­í vlak EC 108 Comenius jedoucí na trase Krakov – Praha narazil v železniční stanici Studénka do konstrukce opravované­ho silničního mostu, která se několik sekund předtím zřítila na železniční tra ?? Tragická železniční nehoda
Ve Studénce se udála 8. srpna 2008 v 10.30 hodin. Mezinárodn­í vlak EC 108 Comenius jedoucí na trase Krakov – Praha narazil v železniční stanici Studénka do konstrukce opravované­ho silničního mostu, která se několik sekund předtím zřítila na železniční tra Tragická železniční nehoda

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia