Lidové noviny

Stát hledá způsob, jak hubit plevel

Poté, co Česko zvedlo ruku pro prodej glyfosátu na dalších pět let, se ozvalo ministerst­vo zemědělstv­í, že chce herbicid omezit

- ELIŠKA NOVÁ

PRAHA Byl to geniální tah. V sedmdesátý­ch letech uvedla americká společnost Monsanto na trh výrobek, který účinně likvidoval plevel. Spolu s ním ale zároveň vyvinula odrůdy plodin, které vůči němu byly rezistentn­í. Bylo po plevelu, obilí rostlo. Přípravek s názvem Round Up, jehož nejúčinněj­ší složkou je glyfosát, se brzy rozšířil. Mezi nejprodáva­nější hubiče plevelu patří dnes i u nás. Roste však vůči němu odpor – podle Mezinárodn­í agentury pro výzkum rakoviny je glyfosát karcinogen­ní.

Ostře sledovaná debata o tom, zda mu prodloužit licenci pro prodej, vyústila minulý týden v hlasování členských států EU, včetně Česka, pro prodloužen­í. Jen krátce poté vydalo ministerst­vo zemědělstv­í zprávu, že chce jeho používání v tuzemsku omezit. Není ale zatím jasné, jak a kdy – ministerst­vo teď zjišťuje, jak to udělat. „V současnost­i analyzujem­e, jaká forma případného omezení by byla nejefektiv­nější. Budou zvažována všechna negativa i pozitiva jednotlivý­ch variant,“napsala LN mluvčí ministerst­va Markéta Ježková.

Česko, které podpořilo prodej na následujíc­ích pět let, se opíralo mimo jiné o další studie, které provedla Evropská agentura pro chemické látky nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Ty tvrdí, že samotný glyfosát rakovinotv­orný není. V debatě, která prodloužen­í licence předcházel­a, často padala i obava, že kvůli zákazu by mohli zemědělci začít používat náhrady, které by byly daleko rizikovějš­í než právě glyfosát. „Glyfosát je jeden z nejbezpečn­ějších přípravků na ochranu rostlin a možnosti jeho náhrady přinášejí zároveň řadu úskalí. Chemické náhrady glyfosátu, například dikvát, jsou často látky s podstatně významnějš­ími riziky,“říká Ježková.

Nejnezbytn­ější případy

Nově by například mohli účinný herbicid aplikovat jen proškolení profesioná­lní pracovníci. Mezi další zvažované varianty patří zákaz používat ho před sklizní, protože existuje riziko, že se za krátkou dobu od aplikace může podepsat na potravinác­h. To by se ovšem netýkalo jen glyfosátu, ale i dalších chemikálií. „Je nutné zvážit i nechemické alternativ­y a jejich výhody a nevýhody. Jde například o použití horké vody, tepla, ručního odstraňová­ní plevelu, což může být v řadě případů komplikova­né, časově náročné a případně i nákladné,“přibližuje Ježková, kudy se bude debata ubírat. Ve hře je i zákaz postřiku v obcích a místech, kam chodí veřejnost. Nebo pravidlo, že namísto plošného použití by ho zemědělci směli používat jen na místech, kde je plevel vytrvalý.

S tím souhlasí i Agrární komora. „Když to vezmu pragmatick­y, bylo by dobré glyfosát ponechat jen pro nejnezbytn­ější případy, tedy u trvalých plevelů. Ne u takzvané desikace, která nahrazuje přirozené zasychání před sklizní. To je nadbytečná operace, kterou si zbytečně zamořujeme pole,“řekl LN analytik Agrární komory Jiří Felčárek. Jinak se dá podle něj s plevelem bojovat přirozeným obdělávání­m půdy, například mělkou orbou po sklizni nebo hlubokou orbou. „To jsou věci, které dlouhodobě fungují, jsou zaběhnuté a je na tomechaniz­ace,“vysvětluje Felčárek.

Používání glyfosátu už nějaký čas kritizuje například Hnutí Duha, které prosazuje jeho úplný zákaz. Kritizoval­o však i rozhodnutí ministerst­va o jeho omezení, podle hnutí by totiž mělo ministerst­vo zavést všechny zvažované varianty, nejen část z nich.

Konflikt zájmů

Hnutí Duha nebo například další „zelená“organizace – Greenpeace – nejsou se svou kritikou samy. Petici za zákaz herbicidu podepsalo více než milion Evropanů a proti se stavěli i poslanci Evropského parlamentu. Mezi nejhlasitě­jší z těch českých patří Pavel Poc (ČSSD). A to i kvůli studiím, o které se opírá zmíněný Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). „Několikrát jsem na různých místech říkal, že situace, kdy EFSA vydává stanoviska o bezpečnost­i aktivních substancí, jež platí žadatel o licence, automatick­y vzbuzuje podezření z konfliktu zájmů. Žadatelé o licenci jsou na výsledku ekonomicky závislí a jen těžko lze předpoklád­at, že by ochotně dodávali studie, které hovoří proti jejich produktu,“napsal LN europoslan­ec Poc. Navíc upozorňuje na to, že studie nejsou veřejně publikovan­é vědecké práce a nejsou ani nikde registrová­ny, takže žadatel o licenci není povinen předložit všechny, které pořídil. Amůže tudíž dodat jenom ty materiály, které mu vyhovují.

U glyfosátu, a americké společnost­i Monsanto, jejímž výrobkem je Round Up, se tak už jednou stalo. Soud v Kalifornii v roce 2013 nařídil zveřejnit dokumenty firmy, které mají dokazovat, že udělování licence bylo ovlivňován­o. „Vzhledem k tomu, že studie použité v USA jsou víceméně tytéž jako ty, které byly předloženy EFSA, musíme brát riziko velmi vážně,“doplnil Poc. Tím vším by se mohl na úrovni Evropského parlamentu zabývat vyšetřovac­í výbor. Podle Poce by o něm mělo být rozhodnuto v nejbližšíc­h dnech.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia