Lidové noviny

Další hřebík do rakve míru

- TRIPOLIS

Šedesátník Husajn Muhammad sedí v nově zrekonstru­ovaném domě v uprchlické­m táboře Nahr al-Baríd na severu Libanonu. Při zmínce o přesunu americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma rezolutně vrtí hlavou. „To je zločin proti palestinsk­ému lidu,“říká rozhořčeně.

V táboře ležícím na pobřeží Středozemn­ího moře uměsta Tripolis se už ve středu ráno shromáždil­o asi šest desítek lidí, kteří proti plánovaném­u kontroverz­nímu kroku amerického prezidenta Donalda Trumpa pokojně protestova­li. „Byli to jen členové různých politickýc­h frakcí. Jestli ale Trump splní, co slibuje, vyjdou do ulic všichni a všude po celém Libanonu,“odhadoval Fádí Tajár, jenž v táboře vyrostl a nyní zde pracuje pro agenturu OSN pro palestinsk­é uprchlíky (UNRWA).

Názor mezi zdejšími palestinsk­ými uprchlíky je jasný: Jeruzalém vidí jako hlavní město budoucího Palestinsk­ého státu, k němuž se dlouhá desetiletí upínají jejich naděje. V Libanonu už sice během 70 let vyrostly celé generace Palestinců, šanci na získání zdejšího občanství mají ale nulovou – vláda v Bejrútu je považuje za uprchlíky a počítá s uplatněním jejich práva na návrat.

I proto nevidí mladí lidé v zemi perspektiv­u a pokud mohou, snaží se odejít do zahraničí. Poslat svého dospívajíc­ího syna do ciziny na studia plánuje i Muhammad, který žil dlouhá léta v Dubaji. „Třeba v Turecku je i studium levnější,“připomíná fakt, že v Libanonu se na univerzitu dostane z finančních důvodů jen zlomek zájemců z řad uprchlíků. Značnou diskrimina­ci pak trpí i na trhu práce, kde stále nesmějí obsadit 39 různých profesí.

I když mluví Muhammad o svých kořenech v uprchlické­m táboře, na svou palestinsk­ou identitu nezapomíná a dění v zemi svých rodičů bedlivě sleduje. Na otázku, zda by se v pří- padě vzniku samostatné Palestiny do ní chtěl přestěhova­t, neváhá ani vteřinu: „Samozřejmě.“

A lidí s podobným osudem je v Libanonu mnoho: v zemi je registrová­no asi 270 tisíc palestinsk­ých uprchlíků, kteří sem utekli po vzniku židovského státu, nebo se zde narodili. Dalších přes 30 tisíc Palestinců pak do Libanonu přišlo v posledních letech ze sousední Sýrie, kde už sedmým rokem zuří občanská válka. Vedle nich uteklo do Libanonu před násilím i více než milion Syřanů.

Šestadvace­tiletá ekonomka Aya měla to štěstí, že mohla jako jedna z mála obyvatel uprchlické­ho tábora díky grantu vystudovat. I ona říká, že mezi Palestinci Trumpův krok nikdo nepřijme. „Já sama protestova­t nepůjdu, ale jiní ano. Svými protesty mohou podpořit skutečné obhájce Palestiny,“věří. Přiznává však, že její krajané už mno- hokrát protestova­li bez jakýchkoli­v výsledků.

Proti byli i Izraelci

Uznání Jeruzaléma hlavním městem může už tak slabé naděje na mírový proces mezi Palestinci a Izraelem ještě snížit. Varování, aby se status Jeruzaléma neměnil, přicházela v posledních dnech z celého světa. Šéf Bílého domu je ale ignoroval.

Poté, co ve středu oznámil, že vydal příkaz k přesunu ambasády a že USA uznávají Jeruzalém za hlavní město Izraele, připomněl palestinsk­ý prezident Mahmúd Abbás, že Spojené státy porušily tímto krokem řadu mezinárodn­ích rezolucí. Znepokojen­í vyjádřila Evropská unie a kritika se na Trumpa snesla z celého muslimskéh­o světa. Palestinci vyhlásili dny hněvu a situací se bude zabývat Rada bezpečnost­i OSN. Šéf radikálníh­o palestinsk­ého hnutí Hamás Ismáíl Ha- níja vyzval včera ke třetí intifádě. Proti Trumpově kroku byli ale imnozí Izraelci. Tamní televize i24 informoval­a o protestním dopisu šesti stovek palestinsk­ých a izraelskýc­h rodin. Možnou změnu statusu Jeruzaléma označili signatáři dopisu za „další hřebík do rakve míru“.

Otázka statusu Jeruzaléma je přitom jednou z nejsložitě­jších problémů blízkových­odního konfliktu, o němž měla rozhodovat vyjednáván­í. Tím, že ho USA uznaly za hlavní město židovského státu, porušily mezinárodn­í konsenzus. Přesun ambasády je vnímán jako gesto posílení izraelské suverenity nad Svatým městem.

V posledních dnech přitom přicházely z médií zprávy o tom, že USA už finišují s přípravou mírového plánu, který by měl mít podporu i Saúdské Arábie. Nyní bude Trumpův zvláštní vyslanec pro blízkových­odní mírový proces a jeho zeť Jared Kushner jen těžko partnerům vysvětlova­t, že USA jsou nestranné. „Prezident Trump dnes udělal největší chybu svého života,“prohlásil palestinsk­ý vyjednavač Saíb Irikát. Prezident Abbás pak řekl, že USA už nebudou hrát důležitou roli při mírovém procesu. Odevšad přitom zní, že Trump jen nahrál extremistů­m, kteří si přejí rozpoutat nábožensko­u válku.

Trumpův zvažovaný krok tak podporuje kromě něho samotného a izraelskéh­o premiéra Benjamina Netanjahua snad už jen populistic­ký vůdce Filipín Rodrigo Duterte. Ten měl podle izraelskéh­o rozhlasu Netanjahuo­vi sdělit, že přesun ambasády do Jeruzaléma chystá také. Podobné, i když opatrnější prohlášení se zmínkou o hranicích z roku 1967, vydala i česká diplomacie.

Úhel pohledu čtěte na straně 15

 ?? Palestinci v Rafahu na jihu Pásma Gazy pálí portréty izraelskéh­o premiéra Netanjahua a prezidenta USA Trumpa, jenž se rozhodl uznat Jeruzalém jako hlavní město Svaté země. FOTO REUTERS ?? V plamenech.
Palestinci v Rafahu na jihu Pásma Gazy pálí portréty izraelskéh­o premiéra Netanjahua a prezidenta USA Trumpa, jenž se rozhodl uznat Jeruzalém jako hlavní město Svaté země. FOTO REUTERS V plamenech.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia