Lidové noviny

Szydłová končí. Poláky povede Morawiecki

- VARŠAVA

Beata Szydłová v čele polské vlády končí, novým premiérem se stane dosavadní vicepremié­r a ministr financí

Uvedla to mluvčí vládní strany Právo a spravedlno­st, jejíž politické špičky i poslanecký klub se včera sešly ve Varšavě, aby projednaly změny ve vládě. Szydłová má podle dosud nepotvrzen­ých informací médií zůstat ve vládě jako její místopředs­edkyně.

„Paní premiérka podala demisi, kterou politický výbor přijal,“řekla mluvčí Beata Mazureková. Dodala, že podle špiček PiS má Szydłová nadále plnit „důležitou funkci ve vládě“. Na premiéra výbor navrhl Morawiecké­ho.

Rekonstruk­ci kabinetu podle televize TVN 24 vysvětlila tím, že mezinárodn­í a domácí situace stavějí „trošku jiné výzvy“, což vyžaduje „změny nejen ministrů, ale i vedení vlády“.

Szydłová včera paradoxně ustála hlasování o důvěře, které vyvolali poslanci opozice. V obou komorách parlamentu má PiS spolehlivo­u většinu.

Podle televize by Morawiecki mohl být pověřen funkcí dnes, aby nová vláda byla jmenována příští týden v úterý. Další změny ve vládě se mají podle serveru Onet.pl odehrát až příští měsíc.

Před sídlem parlamentu a před centrálou PiS demonstrov­alo několik stovek přívrženců opozice, kteří se domáhali zachování nezávislos­ti soudů a skandovali hesla typu „Chceme právo a spravedlno­st!“. Podle listu Gazeta Wyborcza došlo k potyčkám s policií. čtk

teusz Morawiecki. Ma-

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia