Lidové noviny

„Izraelský“Jeruzalém? Hrozí třetí intifáda

-

JERUZALÉM/GAZA Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se domnívá, že USA v rozhodnutí o uznání Jeruzaléma za hlavní město Izraele budou následovat další země. Armáda se ale připravuje na novou vlnu násilností a posiluje své jednotky na Západním břehu Jordánu. Netanjahu také z bezpečnost­ních důvodů zrušil svůj včerejší program na severu Izraele.

V palestinsk­ých městech se včera konaly bouřlivé demonstrac­e, při nichž bylo zraněno 17 lidí. Pokračovat mají i dnes. Hnutí Hamás vyzvalo k třetímu protiizrae­lskému povstání – intifádě. To podpořilo i libanonské hnutí Hizballáh.

Protesty se konaly také v Turecku, Tunisku, Pákistánu, Egyptě, Jordánsku či Iráku. V Amsterdamu zatkli muže, který s palestinsk­ou vlajkou a voláním „Bůh je veliký“rozbil okna židovského podniku.

Kritika přichází především z muslimskéh­o světa. Saúdská Arábie, stejně jako Irák, chce, aby USA Trumpovo rozhodnutí odvolaly. Protiameri­cké demonstrac­e v Bagdádu se zúčastnily stovky lidí. Šíitská polovojens­ká skupina al-Nudžabá Trumpovo rozhodnutí chápe jako legalizaci útoků na americké vojáky. USA mají v Iráku asi 5000 lidí. Podle afghánskéh­o Talibanu USA svým rozhodnutí­m odhalily „koloniální tvář a nepřátelst­ví vůči islámu a rovněž vyjádřily podporu politice okupace a kolonizace muslimskéh­o území“.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan obvinil Trumpa z rozviřován­í problémů na Blízkém východě.

Jordánsko považuje Trumpovo rozhodnutí za právně neplatné, protože porušuje rezoluci Rady bezpečnost­i OSN z roku 1980. Rada má o situaci jednat dnes.

Trump dal také jako první z amerických prezidentů zelenou přesunu velvyslane­ctví z Tel Avivu do Jeruzaléma, i když se počítá s tím, že to bude trvat několik let.

Rusko považuje západní Jeruzalém za hlavní město Izraele a jeho velvyslane­c Alexandr Šein řekl, že za určitých podmínek by tam Rusko mohlo své velvyslane­ctví přesunout.

Český prezident Miloš Zeman Trumpovo rozhodnutí ocenil. Stejný krok by podle něj měly provést i EU a ČR. „Mám z toho velkou radost. Když jsem byl asi před čtyřmi roky v Izraeli, říkal jsem, že bych velmi uvítal, kdyby se česká ambasáda přesunula do Jeruzaléma,“uvedl včera v TV Barrandov. čtk, zah

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia