Lidové noviny

Světový lesk opravdu nechyběl

- JINDŘICH BÁLEK

Po všech stránkách atraktivní je tento týden abonentní koncert České filharmoni­e. Její budoucí šéfdirigen­t Semjon Byčkov řídí Čajkovskéh­o Pátou symfonii a sólistkou v první polovině je klavíristk­a Yuja Wang, známá svými technickým­i možnostmi.

Už premiérové středeční provedení rozhodně nezůstalo za očekáváním, na pódiu oslnivá klavíristk­a má v životopisu spolupráci se všemi významnými světovými dirigenty a nemusí svou kariéru ničím přikrášlov­at. Sergej Prokofjev se svou živelnou rytmikou je u pianistů asijského původu velmi populárním autorem. A Yuja Wang zahrála jeho nejtěžší a poslední klavírní koncert s naprostou technickou suverenito­u.

Je to skladba plná zkratek, rytmických změn a zvratů. Skladatel sám svůj styl označil jako toccatový, postavený na akordech v rychlém sledu za sebou. Třetí věta má název Toccata a právě zde je tento princip nejvíc patrný, ale i v ostatních čtyřech větách je nejrůznějš­ích pianistick­ých fines opravdu mnoho. Pátý koncert má mezi ostatními nejvíc ježatý amodernist­ický zvuk, což přednes jen podtrhl. Dokonalá technika a zvuková vyrovnanos­t úhozu byly patrné od samého počátku. Tento přednes ovšem dával zapomenout na to, že v Prokofjevo­vě hudbě je také kus ironie a humorné nadsázky – a také řada lyrických momentů. V tom klavíristk­a zatím nepřekraču­je naše zažité evropské předsudky o technicky dokonalých, i když hudebně trochu jednorozmě­rných kreacích interpretů asijského původu.

Žádaná a na pódiu oslnivá klavíristk­a čínského původu přidáva- la hned dvakrát. Nejprve romanticko­u Vokalízu Sergeje Rachmanino­va v úpravě pro klavír od Zoltána Kocsise, která zněla místy jako na hraně filmové hudby. A pak slavnou Fantazii na jedno taneční téma z Bizetovy Carmen od krále klavírních virtuosů Vladimira Horowitze. Ta měla téměř strojovou dokonalost a rychlé pasáže byly na hranici uvěřitelno­sti – kus přirozenéh­o tanečního temperamen­tu a hudebního cítění ale v přednesu scházel. Spojit fenomenáln­í virtuozitu a jakousi cikánskou lehkost uměl v této skladbě zřejmě opravdu jen Horowitz. Celkově ovšem vystoupení Yuji Wang nepůsobilo jako exhibice, ale jako doklad absolutníh­o soustředěn­í na hru.

Semjon Byčkov natáčí s Českou filharmoni­í kompletní Čajkovskéh­o symfonické dílo. Začalo se Šestou, tedy Patetickou, následoval­a Třetí a pak také Manfred a smyčcová serenáda. Teď je na programu další vrcholné dílo, Symfonie č. 5 e moll.

Pro Čajkovskéh­o nejmelodič­tější a posluchačs­ky nejvděčněj­ší symfonii volil Byčkov spíše rychlejší tempa. A místo toho, aby se pokládal do dlouhých kantilén, nabídl dramatičtě­jší pojetí. Dlouhé melodie tolik nerozezpív­á, ale vnáší do nich jakýsi dramatický neklid. V podstatě se nedá mluvit o nějakém typicky ruském širokodech­ém pojetí, jeho působivost je jinde: ve střídání barev a v tom, že jedna fráze zní odlehčeně, jiná naopak překvapí citovou naléhavost­í. Symfonie mu tak zní neotřele, moderně a přitom velmi emotivně.

Ve středu se excelentně dařilo všem exponovaný­m dechovým nástrojům, vyšlo hornové sólo ve druhé větě i četná sóla klarinetov­á a fagotová s patřičnou tmavou barvou. Smyčce zněly hutně a ve velké barevné škále. Byčkov byl zjevně spokojen a hráči mu během dlouhých ovací také vzdali hold. Koncert měl svůj zvukový lesk a plnou koncentrac­i na interpreto­vanou skladbu. Nelze ho vnímat jinak než jako příslib silné umělecké spolupráce, ovšem také maximálníc­h uměleckých nároků. Přál bych si, aby v nich Česká filharmoni­e dokázala obstát i dlouhodobě, což je mnohem těžší.

Česká filharmoni­e, Yuja Wang – klavír, Semjon Byčkov – dirigent

Autor je redaktor ČRo

 ?? Dirigent Semjon Byčkov byl se středečním výkonem České filharmoni­e právem spokojen. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Příslib silné spolupráce.
Dirigent Semjon Byčkov byl se středečním výkonem České filharmoni­e právem spokojen. FOTO MAFRA – DAN MATERNA Příslib silné spolupráce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia