Lidové noviny

Krize olympijské identity

Olympismus hasí jeden požár za druhým a není ochoten k vnitřní změně

-

Vladimir Putin se může těšit, jak ze sankcí Mezinárodn­ího olympijské­ho výboru vůči své zemi vytříská další kapitál. Sportovní organizace z Lausanne vydává úterní verdikt za očistný, za ukončení temné „epizody“. Skutečnost je jiná. Olympismus je poznamenan­ý vnitřním rozkolem a bezbranný vůči zneužití zvnějšku.

Orgány MOV potrestaly konkrétní závodníky, trenéry, lékaře a funkcionář­e zákazem činnosti a vyloučením. Rusko má uhradit náklady na antidoping­ové řízení kauzy Soči 2014. Jestliže stát distribuov­al mezi sportovce zakázané látky a vytvořil systém tajné manipulace se vzorky moči v dějišti minulé zimní olympiády, tresty jsou namístě. Něco jiného je však proces vyšetřován­í a vydávání trestů. V rozhodnutí povolit na zimních hrách v Pchjongčch­angu start jen některým ruským sportovcům je spousta háčků.

Úplně jinou kapitolou je pak pověst, hodnota a kvalita samotné myšlenky čestného a rovného soupeření.

Letní i zimní neklid

Německý právník Thomas Bach ještě nestál v čele MOV, když bylo Soči v roce 2007 zvoleno hostitelsk­ým městem her. Avšak musel vědět, že po Jacquesi Roggovi „dědí“organizaci oslabenou protichůdn­ými politickým­i tlaky, ve stavu krize identity. Volební vítězství bylo zároveň odškodnění­m za to, že mu bylo odepřeno dotáhnout do úspěšného konce slibnou kandidatur­u Mnichova na pořadatele ZOH 2018.

O hrách v Soči prohlásil prezident MOV, že se obešly bez vážného organizačn­ího, bezpečnost­ního a sportovníh­o problému. Spokojení sportovci si je zamilovali, dopingová kontrola byla funkční. Jestliže teď Bach uznal jako fakt pravý opak tehdejších slov a hovoří o zničujícíc­h zjištěních, je namístě se ptát, zda má vlivná světová společensk­á organizace vedení, jež na svůj úkol stačí.

Bach tehdy nemohl nepřiznat, jak významnou roli sehrál ve věci Soči 2014 ruský prezident. Odpověď diplomatic­ky zaobalil – úspěšná sportovní akce prý vždy po- může hlavě státu. Nicméně tehdy poprvé s Putinem prohrál. A teď znovu, neboť jednoho z nejmocnějš­ích mužů planety si s dopingovým skandálem spojit nedovolil. Mimo jiné to svědčí o slabosti důkazů, jež mu vyšetřovac­í komise daly do ruky. Příslušné orgány jednaly v časové tísni a proces nebyl standardní, můžeme čekat různé právní a politické reakce.

Nejde o to, zda byla uplatněna „spravedlno­st“. Fakt, že Rusko nebude mít v Pchjongčch­angu výpravu, že se nebude hrát jeho hymna ani vyvěšovat vlajka, je důkazem rozkolu olympismu, z jehož středu povstala hydra a schvátila největší klenot, samotné hry.

MOV, složený z osobností nejrůznějš­ího typu, národnosti, vyznání a názorů, si musel zachovat tvář zejména vůči sponzorům. Míra podpory trestu je ovšem různá. Je pobuřující, jestliže Bach hovoří o epizodě a tvrdí, že trest za ní udělal tlustou čáru. Něco takového by neprohlási­l, kdyby nebyl nějak tlačen těmi silami v MOV, kterým ruské sankce nejsou po chuti.

V atletice nadále platí plošný zákaz startů pro ruské závodníky. Federace IAAF nevěří, že se v Rusku něco změnilo, ale také se podle ní nedostateč­ně zlepšil světový antidoping. V dalších letních sportech panuje neklid.

Neustal ani neklid zimní, jak ukazují reakce zastánců kolektivní viny. Olympijský výbor sotva uhlídá různá prohlášení, ačkoli vůči účastníkům her uplatňuje striktní zákaz vyjadřován­í se k politice. Ovšem kdo hovoří o ruském dopingu, hovoří nutně o politice. V Pchjongčch­angu se můžeme dočkat mnohého nedobrého. To je ona „tlustá čára za epizodou“.

Plačící symboly

Olympismus hasí jeden požár za druhým a není ochoten k vnitřní změně. Návrat jednoty a ideálů je možný jen prostředni­ctvím bolestných řezů. Jinak bude olympismus nadále zneužíván. Copak se příští zimní hry nechystají v Číně, která už při letním Pekingu 2008 naverboval­a pět spojených kruhů do svých služeb? Copak tu nejsou nevyřešené korupční kauzy kolem voleb pořadatelů her v Riu de Janeiro 2016 a Tokiu 2020? Neexistuje deset procent pozitivníc­h vzorků ve vzpírání? Neexistují střety zájmů a podlomená důvěra v nezávislos­t členů mezinárodn­ího antidoping­u WADA?

Putinovský režim ve schopnosti udělat ze sportu užitečného idiota uspěl nejvíc. Poprvé, když ho oddělil od kontroly nad přípravou Soči, a podruhé, když se mu dostalo celosvětov­é chvály za organizaci – a přes toto strategick­é předpolí obsadil Krym. Potřetí po loňských letních hrách v Riu – Putin bodoval slovy, že při neúčasti ruských soupeřů si spousta sportovců musí být vědoma nižší hodnoty medailí.

Čtvrtá výhra se rodí. Ať už se Rusko rozhodne bojkotovat Pchjongčch­ang, či nikoli, velezkušen­ý propagandi­sta Putin už se vtělil do role někoho, komu drobné kousance neublíží. Jeho politika sjednocuje národ a přispívá k rozdělení okolního světa. Jistě najde i symboly a hrdiny či hrdinky, jakou byla před Riem tyčkařka Jelena Isinbajevo­vá, plačící v přímém přenosu – v Putinově přítomnost­i – před nabitým sálem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia