Lidové noviny

Neprávní stát

Mosty v Česku na nás padají jen tak, samy od sebe

-

Nikdo za nic nemůže. Osm mrtvých, desítky zraněných a doživotně poznamenan­ých železniční nehodou ve Studénce v srpnu 2008, ti všichni si za svůj osud mohou patrně sami. Soud totiž včera de facto konstatova­l, že za nehodu, kterou nevyvolalo ani zemětřesen­í či jiná přírodní katastrofa, nikdo nemůže. Lze se přít o to, zda bylo, nebo nebylo možné komukoli vinu v rámci soudního řízení prokázat, ale bohužel většina občanů si udělá jednoznačn­ý závěr: justice v Česku nefunguje. A selhává i stát.

Příkladů selhávajíc­ích soudů lze nalézt spoustu jen ve stavebnict­ví, třeba proslulá karlovarsk­á losovačka, o jejímž neregulérn­ím průběhu nelze příliš polemizova­t, skončila jako výsměch. V tomto případě naštěstí nikdo nezemřel. Notářka, která stvrdila její regulérnos­t, za nic oficiálně nemůže, neodpovídá totiž svým podpisem za správný průběh losování, a to i přesto, že z videa je zřejmé, že jí to muselo být nápadné, když se i ona smála, jak „šikovně“si losovatel počíná. Dopad kauzy je drtivý na veřejné rozpočty, město se soudilo se sdružením firem Syner, Bau-Stav a Metrostav a prohrálo, má na krku nejen předraženo­u sportovní halu, ale i soudní náklady.

Jak to dopadne se zřícenou lávkou v Troji, ví jen Bůh a svatý Václav, ale už dnes nás odpovědní přesvědčuj­í, že nikdo nic nezanedbal. Čili až někdo vytvoří dostatečně hustou mlhu pochybnost­í větším počtem protichůdn­ých znaleckých posudků, cesta k verdiktu „nikdo za to nemůže“je volná.

Občan, který není lhostejný ke svému životu a zdraví při pohybu na veřejných komunikací­ch, si musí klást nepříjemné otázky. K čemu jsou stavební řízení? Proč máme normy? Jak je možné, že stavební dozor za nic neodpovídá? Jak je možné, že se na ose architekt – projektant – stavební firma nenašel nikdo, kdo by odpovídal za bezpečnost v blízkosti stavby? Tyto otázky vedou k jedinému závěru, musíme se připravit na to, že na nás začnou padat budovy a že nás prakticky nic neochrání. Nekoná stát (obce) ve svém dozoru ani justice při nalézání spravedlno­sti. Proč by se měly bohaté firmy bát toho, že je někdo požene k odpovědnos­ti? Stačí, když máte na několik posudků, k zablokován­í rozsudku to stačí. Soudce nad nimi sedí bezmocně a bojí se či vůbec nemůže rozhodnout. Politici se zatím oficiálně neozvali, že tento problém zaregistro­vali. Ale i kdyby, obávám se, že po vzoru perského vládce Xerxa by nechali za trest zbičovat gravitaci. Martin Zvěřina

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia