Lidové noviny

Zkouška z pravidel

Evropská žaloba otestuje odolnost české politiky

-

Výraz zátěžový test se používá v širokém spektru témat – od testování mostů přes banky až po politiku. Právě česká politika před zátěžovým testem stojí. Teď, když se Evropská komise rozhodla žalovat Česko, Polsko a Maďarsko za nedodržení migračních kvót, bude zátěžovým testem odpověď na otázku: Jak vysvětlíte občanům a voličům, že přes to vše má pro nás členství v EU výhody a smysl? Aby taková odpověď zněla věrohodně a přesvědčiv­ě, dá to fušku.

Jistě, politici typu Tomia Okamury musí rozhodnutí EK uvítat. Pro ně je to dar z nebe, náboj do argumentač­ního zásobníku zdarma. Ve stylu: My jsme vám to říkali. Ocitají se v luxusní pozici těch, kteří nemusí dělat nic, stačí se rozhlížet po konkurenci a bavit se tím, jak se smaží ve vlastní šťávě.

Obtížnější to mají konzervati­vněji orientovan­é party, ti, kteří dbají na dodržování slibů a pravidel, legalisté. Třeba takový Karel Schwarzenb­erg, jenž jako ministr zahraničí jen těžko překousl uznání Kosova. Ne proto, že by měl iluze o jeho budoucnost­i se Srbskem, ale proto, že uznáním Kosova Západ porušil svůj vlastní slib uchování srbské celistvost­i.

Tak je to i se vztahem Česka ke kvótám. Že je vláda odmítá a má pro to pádné argumenty, je jedna věc. Ale že tím porušuje pravidla EU, je věc jiná. Teď není v dohledu situace, v níž by český zájem závisel na dodržení pravidel EU ostatními členy. Ale je jisté, že ta situace nenastane? Možná i proto není na škodu, že zátěžový test osobně vyzkouší v Bruselu designovan­ý premiér Babiš. Ať už si o něm kdokoliv myslí cokoliv, Babiš není ideolog. A jako takový nemá cukání vydat se po lákavě schůdné cestě nadávání na EU. Zbyněk Petráček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia