Lidové noviny

Bitcoin přestává plnit roli platidla

- JIŘÍ BIGAS

Jeden z největších digitálníc­h obchodů na světě skončil s nejrozšíře­nější kryptoměno­u. Je prý nevýhodná, nepraktick­á a hrozí jí kolaps.

Největší internetov­ý obchod s digitálním­i kopiemi počítačový­ch her Steam přestal přijímat platby za pomoci bitcoinu. Odvolal se přitom na nestálost této virtuální měny a na vysoké poplatky.

Navzdory tomu, že bitcoin boří jeden rekord za druhým, se tak paradoxně jeho monumentál­ní úspěch začíná obracet proti němu. Za svou sílu platí vysokou cenu a v momentě, kdy se konečně dostává do obecného povědomí, je tak ohrožena jeho funkce coby platidla.

Příklad Steamu bymohli následovat i další prodejci. Samotná skutečnost, že tento gigant, který si zakládá na moderních technologi­ích, ztrácí v bitcoin důvěru, může znervóznět další společnost­i. Firma Valve Corporatio­n, která Steam vlastní, své rozhodnutí odůvodnila v prohlášení. „V několika posledních měsících jsme sledovali vzrůstajíc­í proměnlivo­st hodnoty bitcoinu a značný nárůst poplatků za zpracování transakcí,“vysvětlil tým Steamu.

Dražší než některé hry

Kupříkladu poplatky za transakce, které musí zaplatit zákazník, letos prudce stouply až na téměř 20 dolarů za operaci ve srovnání s 20 centy, které musel uhradit kupující v době, kdy Steam začal bitcoin podporovat. „Valve naneštěstí nemá vliv na výši poplatků. Ty ale vedou k nesmyslně vysokým nákladům na pořízení her, když platíte bitcoinem,“vzkázala firma prostředni­ctvím softwarové­ho inženýra Kurtise Chinna.

Jak rostla cena bitcoinu

Jinými slovy, placení tímto způsobem ztrácí smysl, protože cena zboží je jen kvůli zvolené metodě vyšší než u ostatních standardů.

Obchodníků­m pak přidělávaj­í vrásky i skokové růsty a propady bitcoinu. Jeho hodnota byla tradičně nestálá, ale v posledních měsících se míra této proměnlivo­sti stala podle Valve extrémní. Během pár dní se jeho hodnota změnila až o 25 procent.

V praxi pak zákazník zaplatí určité množství bitcoinů za hru samotnou a další pak uhradí na poplatcích za provedenou transakci. Nicméně hodnota bitcoinu kolísá tak rychle, že jeho množství po- třebné pro dokončení operace se může změnit v průběhu této akce. Snaha o vrácení financí nebo doplacení operace ale vede jen k dalšímu poplatku. Protože jsou úhrady takto extrémní, podle Valve není už reálně možné peníze vracet, jak je normálně běžné, ani požádat zákazníka, aby chybějící částku doplatil. Nehledě na skutečnost, že i tato operace může znovu vyústit ve stejný výsledek, protože hodnota bitcoinu se může opět změnit v průběhu zpracování dodatečné platby. Je to začarovaný kruh.

„V tuto chvíli se stala podpora bitcoinu jako platební metody ne- udržitelno­u,“vzkázal Steam svým zákazníkům s tím, že své stanovisko může v budoucnu přehodnoti­t, pokud to bude dávat smysl.

Steam používají desítky milionů hráčů. A i když se může zdát, že jde o atypického obchodníka, je jednou z nejúspěšně­jších digitálníc­h služeb na internetu. Jím popsané problémy se týkají všech zákazníků i e-shopů a jsou univerzáln­í.

Kouzelná fazole

Vedle uvedených důvodů se ale zjevně provozovat­el obchodu obává stále více i toho, že bublina bit- coinu brzy splaskne a dosud rostoucí hodnota se může během okamžiku závratně propadnout. To ostatně prorokují i mnozí analytici. Investiční bankéř a miliardář Michael Novogratz prohlásil, že bitcoin může být největší bublinou našeho věku. V tuto chvíli se navíc podle mnoha expertů zdá, že kryptoměnu tlačí absurdně vzhůru především zájem médií i lidí a růst není ničím reálně podložen.

Podle skeptiků jde o učebnicový příklad spekulativ­ní bubliny, která se nezakládá na reálné hodnotě ani výkonu. Šéf americké investiční banky JPMorgan Chase Jamie Dimon dokonce bitcoin označil za podvod.

Většina lidí podle agentury Reuters nenakupuje bitcoiny jako platidlo, ale věří, že jde o investici, která se jim pohádkově zúročí. Opatrnost radí i expert na kryptoměny Garrick Hileman z Cambridges­ké univerzity. „To, co se nyní děje, nemá nic společného s funkčností bitcoinu jakožto měny,“prohlásil.

Spíše investice než měna

Jen za poslední týden vzrostla cena za bitcoin z 9500 dolarů až nad 16000 dolarů. Tuto hranici na krátko pokořil včera. Podle agentury Bloomberg se hodnota digitální měny od začátku měsíce zvýšila o polovinu. Ještě začátkem roku se přitom bitcoin prodával za tisíc dolarů. Od té doby boří jeden rekord za druhým, ale potýká se i s častými nenadálými a výraznými propady.

Z bitcoinu se tak stala spíše investiční komodita než každodenní platidlo. Pokud má být znovu využíván k běžným úhradám, musí mít stabilní kurz a nízké transakční poplatky, které nyní nemohou konkurovat nákladům za použití platební karty.

Jako platidlo tuto kryptoměnu začal Steam akceptovat na jaře loňského roku. Za tím účelem se spojil se společnost­í BitPay, která platby zprostředk­ovávala. Vzhledem k tomu, že Steam prodává hry zákazníkům z celého světa, bitcoin měl usnadnit placení bez nutnosti použít platební kartu. Tehdy přitom ještě stál asi 450 dolarů.

Platit bitcoiny je zatím dálmožné v českém e-shopu Alza.cz, který začal kryptoměnu podporovat letos na jaře. I ten využívá prostřední­ka, konkrétně společnost BitcoinPay. Ta místo e-shopu přijímá bitcoiny a vyplácí Alzu v korunách. „Zákazníkům přinášíme co nejširší možnosti plateb, výběr je na nich. Alza.cz s bitcoinem nepřijde do styku, účtuje v korunách,“uvedla mluvčí obchodu Patricie Šedivá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia