Lidové noviny

Disk za miliardu tleje na skládce

- MICHAL KOPŘIVA

PRAHA Ne všichni mají z raketového růstu bitcoinu radost. Své o tom ví britský programáto­r James Howells. Kdysi vyhodil na skládku počítačový disk, který obsahuje klíče k bitcoinům, jež dnes mají hodnotu přes miliardu korun. Howells tak nyní chce disk ze skládky vykopat.

Howells začal „těžit“bitcoin krátce po jeho spuštění na začátku roku 2009. Pomocí svého přenosného počítače tehdy získal asi 7500 bitcoinů. S „těžbou“později přestal, podle webu Gizmodo proto, že jeho přítelkyni vadil hluk, který počítač při této činnos- ti vydával. Pro mladého programáto­ra to však nebyla v té době velká ztráta – bitcoin byl v plenkách a jeho hodnota byla prakticky nulová.

Většinu svého „těžícího“notebooku Howells nakonec rozprodal na náhradní díly, jelikož si ho polil limonádou. Disk, který obsahoval i klíč k jeho bitcoinové peněžence, si však nechal v šuplíku, pokud by se mu digitální měna přece jen v budoucnu hodila. Po několika letech však Howells uklízel domácnost a jeho disk skončil v popelnici a následně na skládce.

Jeho příběh se poprvé dostal na veřejnost v roce 2013, kdy začal bitcoin rychle stoupat a hodnota „mincí“na disku se začala počítat v milionech dolarů. Svůj disk chtěl začít hledat již tehdy, ukázalo se ale, že by „těžba“ze skládky byla příliš nákladná.

Plány na záchranu disku opět ožily letos. Bitcoin láme jeden rekord za druhým a ve čtvrtek poprvé prolomil hranici 15 tisíc dolarů. Jen od začátku roku tak zvýšil svou hodnotu zhruba 15krát. Howellsův disk má tedy nyní hodnotu kolem 110 milionů dolarů (asi 2,4 miliardy korun).

Howells však není příliš konkrétní v tom, jak by chtěl disk získat. „Moderní skládka je složitý projekt a kopání může přinést řadu problémů, jako je únik ne- bezpečných plynů či hrozba požáru. Je to velký, složitý a riskantní projekt,“popsal možná úskalí pro list Independen­t.

Není tedy jasné, jestli vůbec bude možné na skládce začít kopat. A i kdyby se disk podařilo najít, po letech v odpadcích už nemusí fungovat.

Veselejší jsou z růstu bitcoinu například dvojčata Winkelvoss­ova. V roce 2013 do bitcoinu nalila kolem 11 milionů dolarů, část z peněz, jež vysoudila od Marka Zuckerberg­a za to, že jim údajně ukradl nápad na sociální síť Facebook. Své bitcoiny prý od té doby neprodávaj­í a jejich investice jim tak přinesla přes miliardu dolarů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia