Lidové noviny

Vary stamiliony za halu z „losovačky“nezískají

- BRNO

Sdružení stavebních firem Syner, Bau-stav a Metrostav definitivn­ě vyhrálo letitý spor s Karlovými Vary kvůli KV Areně. Město se po zhotovitel­ích multifunkč­ní haly domáhalo zaplacení téměř 600 milionů korun jako rozdílu mezi náklady na stavbu a skutečnou cenou haly. V šest let trvajícím sporu ve prospěch firem definitivn­ě rozhodl Nejvyšší soud, uvedl Ondřej Paclt, mluvčí S group holding, kam spadá i Syner.

„V těchto dnech Nejvyšší soud případ nadobro uzavřel. Nyní ještě soud nižší instance musí vyčíslit náklady dlouholeté­ho soudního řízení, které město stavebním firmám za prohraný spor zaplatí,“uvedl Paclt.

Nyní ještě soud nižší instance musí vyčíslit náklady dlouholeté­ho soudního řízení, které město stavebním firmám za prohraný spor zaplatí

Zklamané město

Část nákladů za soudní řízení už město v minulosti uhradilo. Podle primátora Karlových Varů Petra Kulhánka (KOA) je rozhodnutí soudu pro město zklamáním. „Je otázka, jestli je vůbec možný nějaký další postup. Následuje už jen ústavní stížnost, kterou lze podat jen za přesně specifikov­aných skutečnost­í, které vůbec nevím, jestli dokážeme naplnit. Jinak by ten případ skončil – a já jsem stále přesvědčen, že jsme byli v právu, takže jsme neuspěli,“řekl Kulhánek.

Za stavbu KV Areny zaplatilo město zhruba 1,2 miliardy korun. Dokončena byla v roce 2009. Podle názoru současného vedení města má ale stavba zhruba polo- viční hodnotu. Ve sporu Karlovy Vary argumentov­aly tím, že soud již dříve pravomocný­m rozsudkem konstatova­l neplatnost smlouvy o dílo.

Město rovněž požadovalo, aby se firmy staly vlastníkem haly, tento spor ale vminulosti také prohrálo, a hala tak zůstala ve vlastnictv­í Karlových Varů.

Zakázku na stavbu haly získala trojice stavebních firem ve zmanipulov­aném výběrovém řízení, pro něž se vžilo označení „karlovarsk­á losovačka“. Dochoval se z něj dvouapůlmi­nutový videozázna­m, na kterém se losující více než půl minuty snaží vytáhnout z osudí dva lístky se „správnými“jmény firem. Na jeho základě se případem začal zabývat Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže. Městu dal půlmiliono­vou pokutu a prohlásil, že uzavřená smlouva byla od počátku neplatná. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia