Lidové noviny

Sbohem, Evropo. Slavia propásla postup

- JIŘÍ ČIHÁK TOMÁŠ KUBÁNEK

PRAHA Slávistům by přitom k postupu do jarní vyřazovací fáze proti kazašskému soupeři bývala stačila i remíza, jenže ani tu neuhráli. Může za to nezvládnut­é bránění standardní situace pět minut před přestávkou.

Centr ze strany školácky minul gólman Laštůvka i další jeho spoluhráči, bránící útočník Necid míč nedopatřen­ím srazil k hostujícím­u Aničičovi, který z metru doklepával do brány.

Snadný gól, který rozhodl o všem. O postupu Astany do jarní fáze Evropské ligy, o konci Slavie v Evropě a dost možná i o budoucnost­i trenéra Šilhavého. Ten už den před utkáním naznačil, že od vedení necítí dostatečno­u důvěru.

Pro rozhodujíc­í zápas slávistick­ého podzimu mu navíc tým vykuchala zranění. Mešanovič se Šventem chybí dlouhodobě, ale proti Astaně nemohl domácí kouč nasadit ani Hromadu, Deliho či Hušbauera.

Ze zápasu pak neuteklo ani dvacet minut a ze hřiště odkulhal i Škoda.

Místo kapitána musel do akce Necid, který krátce nato hlavou přibil do sítě míč po rohu Zmrhala, jenže po odpískání.

Zatímco první poločas byl svázaný taktikou, bez šancí a od vápna k vápnu, ve druhém dějství to domácí pořádně rozbalili. Co jiného jim také zbývalo?

K postupu potřeboval­i vyrovnat, za čímž si hned po přestávce důrazně šli. Krásné pasy rozdával ze středu hřiště Danny, jenže Zmrhal zakončil únik střelou nad bránu a Necid v těžké pozici rovněž minul.

Slavia stupňovala tlak, Astana kouskovala hru. A mnohokrát měla štěstí – při hlavičkách Necida a Van Burena, které šťastně zastavil gólman Erič, nebo při podezřelém zákroku v pokutovém území, kdy domácí Necid dostal od soupeře loktem do obličeje. Penalta se ovšem nepískala a bylo po všem.

Spolu s postupem Slavii unikla prémie půl milionu eur. Celkem v této sezoně v pohárech v součtu kvalifikac­e Ligy mistrů a Evropské ligy vydělala v přepočtu bezmála 168 milionů korun. Její vedení během následujíc­ích dnů dost možná čeká rozhodován­í, jakým směrem se budou její ambiciózní plány ubírat a s jakým realizační­m týmem.

Porážkou 0:2 s Lokomotive­m Moskva se s premiérovo­u účastí v soutěži rozloučil také Zlín, jenž skončil se dvěma body ve své tabulce poslední. Naopak Plzeň si už zápas na hřišti Beer Ševy, který skončil po uzávěrce vydání, mohla užívat s jistotou postupu.

Do jarního play off fotbalové Evropské ligy nakonec proklouzla z českých klubů jen Plzeň. Slavia přímý duel o postup nezvládla a po domácí porážce 0:1 s Astanou stejně jako Zlín v pohárech končí. SK Slavia Praha FC Astana FC Fastav Zlín FK Lokomotiv Moskva 0 1 0 2

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia