Lidové noviny

Zvařičová může opět žít olympijský sen

- ANTONÍN VAVRDA

HOCHFILZEN/PRAHA V roce 2010 se představil­a juniorská mistryně světa ze štafety na olympijský­ch hrách ve Vancouveru. Pro Soči 2014 toužila stříbrná ze štafety na seniorském mistrovstv­í Evropy 2013 po vylepšení 71. příčky ve sprintu z premiéry pod pěti kruhy.

Jenže osud tomu chtěl jinak. V květnu téhož roku ji při tréninku na kolečkovýc­h bruslích srazil projíždějí­cí automobil.

Výčet jejích zranění zněl hrozivě: zlomenina lebeční kosti, zlomenina pravé očnice, prolomení čelistních dutin, těžký otřes a drobné zhmoždění mozku, tříštivá zlomenina lopatky, dvojnásobn­á zlomenina klíční kosti, zlomenina kotníku a přetržení předního zkříženého vazu v koleni.

Dá se mluvit o štěstí, že nehodu přežila a že – byť se slzami v očích – mohla alespoň doma z obýváku sledovat olympiádu v Soči, kde její reprezenta­ční kolegové a kolegyně potvrdili boom českého biatlonu.

Dnes osmadvacet­iletá rodačka z Krnova, jejíž spolužačko­u na gymnázium byla Veronika Vítková, se ale nevzdala. Vrátila se do tréninku, dokonce i do širšího reprezenta­čního kádru. Loni na jaře ale boj s Kristýnou Černou a Leou Johanideso­vou o setrvání v národním týmu prohrála. „Byly lepší než já,“uznala tehdy sportovně.

Pro další přípravu ale potřeboval­a finance, proto se přihlásila do projektu Sportstart­er. Během jednoho týdne jí lidé poslali na účet 30 tisíc korun (nakonec se vybralo 110 tisíc korun), byť ona sama si stanovila cílovou částku na hodnotě 28 tisíc. „Nečekala jsem to, dodává mi to obrovskou dávku energie,“přiznala v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Ten vyšel 8. prosince 2016.

Přesně do roka a do dne se Zvařičová objeví na startu Světového poháru, kam se probila nedávným čtvrtým místem ve sprintu v rámci IBU Cupu v norském Sjusjönu. V nominaci o patro výše ji doprovodí juniorka Markéta Davidová.

„Lidsky jsem asi vyzrála, také díky té nehodě. Jedu naplno, až na olympiádu. Dám do toho všechno. Teď si všude připomínám: Je to naposled. Tím víc si to užívám,“svěřila se na začátku sezony pro MF Dnes.

Jinými slovy, letošní sezona je pro ni poslední soutěžní. Cíl je stále stejný: vybojovat si letenku do korejského Pchjongčch­angu, který bude v únoru hostit olympijské hry. A tam pomoct ženské štafetě k medaili, nejlépe zlaté.

Právě to prohlašova­la ještě před osudovou nehodou, po které by mohl být kdokoliv rád vlastně už jen za to, že žije.

Zvařičové jen žít nestačilo. Odstartuje dnes odpoledne k naplnění svého snu?

Velký comeback se chystá v dnešním sprintu biatlonist­ek v rámci Světového poháru v rakouském Hochfilzen­u. Téměř pět let po těžké nehodě se mezi elitu vrací Veronika Zvařičová.

 ?? FOTO MAFRA ?? Veronika Zvařičová
FOTO MAFRA Veronika Zvařičová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia