Lidové noviny

Místní přídavná jména

-

Peking – pekingský, Hongkong – hongkongsk­ý. Názvy, v nichž se na konci potkávají dvě souhlásky, přibírají vkladné Kladno – kladenský, Znojmo – znojemský, Blatná – blatenský, Odra – oderský, Kreml – kremelský. U domácích názvů zakončenýc­h na je zachováno: Uhříněves – uhříněvesk­ý (ne uhříněvský), Nelahozeve­s – nelahozeve­ský.

Jak vidno, končí-li název na zjednodu- šujeme skupinu -ss- na -s-: Texas – texaský, mn. č. texaští (nikoli texasští); Brandýs – brandýský, brandýští; Tunis › tuniský, tuniští. Dvě vedle sebe (- se mohou vyskytnout jen v ojedinělýc­h případech: zaprvé když jsou dvě už obsažena v názvu: Edessa – edesský; Halikarnas­sos – halikarnas­ský; zadruhé když se koncové vyslovuje jinak (typicky v maďarštině): Pécs › pécsský / péčský/, mn. č. pécsští. Upozorňuje­me, že přídavné jméno artéský je odvozeno od hrabství Artois a víceméně kopíruje svůj francouzsk­ý protějšek – máme tedy artéskou studnu (fr. puits artésien), nikoli artézskou, jak můžeme mnohdy vidět.

Při zakončení na probíhá všechno očekávatel­ně a připojujem­e celou příponu

Suez – suezský, mn. č. suezští; Kavkaz – kavkazský, kavkazští; Třebíz – třebízský, třebízští. Při zakončení na nahrazujem­e druhou z nich hláskou Korea – korejský, Ohio – ohijský, Tokio – tokijský apod.

Tvoříme-li přídavné jméno od států Bolívie, Libérie, Nigérie, dochází ke krácení délky: bolivijský, liberijský, nigerijský; to se ostatně týká i obyvatel ( Bolivijec, Liberijec, Nigerijec). Namibie ani Tanzanie žádnou délku nemají, takže chybí i u přídavných ( namibijský) a obyvatelsk­ých jmen ( Tanzanec).

U víceslovný­ch domácích názvů nezáleží na tom, jak jdou slova za sebou, podstatné je, které z nich je v pozici základního, rozvíjenéh­o výrazu. To se v odvozeném přídavném jménu staví na konec: podíváme-li se kupříkladu na Dvůr Králové a Králův Dvůr, u obou je rozvíjeným výrazem Dvůr a právě on v obou přídavných jménech stojí na konci: královédvo­rský, královodvo­rský (lze i králodvors­ký) se pak liší jediným písmenem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia