Lidové noviny

Oběť „Bangalore Torpedo“

- JOSEF KUTAL

PRAHA Nejvýznamn­ějším bojištěm, na němž vystoupili příslušníc­i českoslove­nských exilových vojenských jednotek v oblasti tehdy zvané Střední východ, se stala obrana severoafri­ckého přístavu Tobrúk. Při prvním nasazení zde Čs. pěší prapor 11–Východní bránil přidělený perimetr proti pozemním útokům italsko-německých sil, při druhém Čs. lehký protiletad­lový pluk 200 hájil město proti náletům luftwaffe. Zejména první nasazení si vyžádalo oběti na životech, jedním z padlých byl vojín Josef Kutal.

Narodil se 2. března 1917 v Bo- nech obsadili zbytky českých zemí nacisté, na vojně příliš dlouho nepobyl. V důsledku situace jej již 24. března 1939 propustili na trvalou dovolenou.

Josef Kutal se však rozhodl zlu postavit a po okupaci odešel do exilu, aby 1. září 1939 vstoupil do českoslove­nské vojenské jednotky v Polsku. Po ústupu se spolu s ostatními dostal do sovětské internace, odkud byl 11. března 1941 vyslán s transporte­m na Střední východ. Znovu prezentová­n k exilovému vojsku byl 30. března 1941 v Haifě. Jako příslušník­a Čs. pěšího praporu 11–Východního ho vyslali na bojiště do Tobrúku, kde padl. Podle dostupných pramenů byl 6. prosince 1941 zabit výbuchem, snad explozí torpéda. Minimum dochovanýc­h materiálů dříve neumožňova­lo určit, zda Kutal zemřel na následky zranění při výbuchu miny či jiné nálože v tobrúckém perimetru, nebo jestli jej skutečně usmrtila exploze torpéda přimanipul­aci na základně. Jasno však udělal zápis v jednom hlášení o ztrátách. Josef Kutal ve skutečnost­i zahynul při náhlé explozi speciální ženijní zbraně, určené k ničení drátěných překážek a Brity nazývané Bangalore Torpedo. Ve skutečnost­i se však nejednalo o torpédo, nýbrž o ruční výmetnici výbušné nálože. Exploze Kutalovo tělo zcela rozervala. Spolubojov­níci jej za přítomnost­i polního kaplana pohřbili na britském vojenském hřbitově v Tobrúku do hrobu číslo 323/B. Po osvobození vlasti byl vyznamenán Českoslove­nským válečným křížem 1939 in memoriam. Spoluobčan­é na jeho oběť nezapomněl­i ani po desítkách let.

Na jeho rodném domě v Bohuslavic­ích č. 23 je dnes umístěna pamětní deska s nápisem: V tomto domě se narodil hrdina Čs. legií Josef Kutal, nar. 2. 3. 1917, který padl za svobodu naší vlasti u Tobrúku v Africe 1942.

7. prosince

 ?? Padl v severoafri­ckém Tobrúku. Na dobovém snímku je vlevo, vpravo stojí František Adámek, jenž rovněž padl v oblasti Středního východu. FOTO VHÚ ?? Josef Kutal (1917–1942)
Padl v severoafri­ckém Tobrúku. Na dobovém snímku je vlevo, vpravo stojí František Adámek, jenž rovněž padl v oblasti Středního východu. FOTO VHÚ Josef Kutal (1917–1942)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia