Lidové noviny

Mládě ze zkumavky pro nosorožce

- JOSEF TUČEK

Jestli se dá o některém živočišném druhu říci, že je superkriti­cky ohrožený, je to určitě nosorožec bílý severní (v české terminolog­ii také nosorožec tuponosý severní). Na světě už žijí jenom tři úplně poslední jedinci. Všichni patří zoologické zahradě ve Dvoře Králové, ale byli odtud v roce 2009 převezeni do rezervace Ol Pejeta v Keni s představou, že by se tam v přirozenýc­h podmínkách mohli přece jen rozmnožit. Ostatní severní bílí nosorožci ve světových zoologický­ch zahradách vymřeli a v přírodě je vyhubili pytláci. Ostatně ani ty přirozené podmínky v Ol Pejetě neznamenaj­í, že by se zvířata mohla prohánět po krajině. Neustále je hlídají ozbrojení strážci, aby se jim nakonec ještě něco nestalo.

EKOPOHLED

Problém je, že i když se trojice navrácená do Afriky skládá ze dvou samic a jednoho samce, zabřeznutí už dnes nepřichází v úvahu. Samec je starý, čtyřiačtyř­icetiletý, první ze dvou samic má nemocnou dělohu a druhá churavé nohy, takže by páření nezvládla.

A tak je poslední šance, že pomůže technika vymyšlená pro lidi, kteří by jinak nemohli mít děti. Odborníci z Česka, Keni, Británie a Jihoafrick­é republiky nyní pracují na tom, aby nechali narodit nosorožče „ze zkumavky“. A to dokonce s využitím náhradní matky, protože od současné dvojice samic, osmadvacet­ileté a sedmnáctil­eté, se nedá chtít, aby dokázaly mládě donosit a porodit.

Vědci nyní připravují postup, jímž odeberou vajíčka z vaječníku samic v rezervaci Ol Pejeta. Ta pak v laboratoři oplodní spermatem samců, kteří už sice nežijí, ale jejichž dříve odebrané semeno je uloženo v Berlíně.

Když se oplození povede a začne se vyvíjet embryo, či dokonce embrya, vědci je vloží do dělohy „náhradních matek“, tedy samic příbuzného poddruhu nosorožce bílého jižního. V Ol Pejetě už je vyčleněno pět takových samic. Pokud to všechno vyjde tak, jak se to daří u lidí, mohla by se narodit mláďata již téměř vyhynulého zvířete. Biologové by tak zachránili živočichy, které jiní lidé už prakticky vyhubili.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia