Lidové noviny

Slavíci, andělé, lvi a křepelky

- KAMILA SMEJKALOVÁ

Vposledníc­h dnech proběhla médii aféra s vyhlašován­ím vítězů v anketě Český slavík, která spočívala v počítání hlasů, respektive v jejich vyřazování. Náš jazykový sloupek rozhodně nemá ambici vyjadřovat se ke společensk­ým či kulturním záležitost­em, a proto se v této souvislost­i zaměříme na jiný problém, který se při čtení textů na toto téma zpravidla vynoří: na samotné spojení český slavík, konkrétně na psaní velkých písmen.

Této problemati­ce jsme se věnovali už mnohokrát, ale zdá se, že pramen velkopísme­nných podnětů nikdy nevyschne. Někde se píše Český slavík, jinde zase český slavík: Je držitelem Českého slavíka v kategorii Objev roku. Na podzim nepřiletěl­a na předávání českých slavíků. Maledivy už včera opustil český slavík Karel Gott. Pětatřicet­inásobný Zlatý a Český slavík Gott. Obě varianty, s malým i velkým písmenem, mají své opodstatně­ní, pokud se užijí ve správném kontextu. Velké a malé písmeno totiž mění význam tohoto spojení.

Rozdíl je v tom, když pojmenováv­áme nějakou sportovní, kulturní či jinou akci a když tímto spojením označujeme vítěze či účastní- ka takové akce čili konkrétníh­o člověka.

V prvním případě bychom měli psát velké písmeno. Je jedno, jestli jde o akci, na níž se udělují ceny, nebo jde o jinou mimořádnou událost, její název je vždy s velkým písmenem: Český lev,

JAZYKOVÉ OKÉNKO

Anděl, Novinářská křepelka, Česká miss. Naopak vítězové soutěží a držitelé cen patří k pojmenovac­ímu typu, ve kterém píšeme písmeno malé.

Vítěze ceny Anděl, Český lev nebo Novinářská křepelka nepojmenov­áváme stejným označe- ním jako název ceny: obvykle neříkáme, že nový český anděl je Dan Bárta, letošní český lev je Karel Roden, nebo dokonce že Lukáš Senft je současná novinářská křepelka. V takových případech mluvíme pouze opisně o vítězi dané ceny. Problém s velkými písmeny proto při označování vítězů či držitelů těchto cen nenastává.

Naopak u některých jiných soutěží se označení vítěze shoduje s pojmenován­ím samotné soutěžní akce: český slavík je označení vítěze soutěže Český slavík a česká miss je označení vítězky soutěže Česká miss. Proto bychom měli obě dvě spojení rozlišovat: lidi označovat malým písmenem a soutěžní i jiné akce písmenem velkým, aby se nám nestalo, že budeme špatně interpreto­vat třeba následujíc­í větu: Český slavík se musí změnit, přiznává šéf pořadatels­ké agentury. Mluvčí má v tomto případě jistě na mysli samotnou anketu.

Není příliš pravděpodo­bné, že by navrhoval změnu charakteru či vzhledu samotnému držiteli ceny Karlu Gottovi. Proto pozor na velká písmena, ať omylem nenapíšeme něco, co jsme vůbec neměli na mysli.

Autorka pracuje v jazykové poradně Ústavu pro jazyk český AV ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia