Lidové noviny

Syrští studenti nemohou domů, nechtějí je tam

- BLAHOSLAV HRUŠKA

PRAHA Jsou tomu dva roky, co do Česka dorazilo 18 mladých uprchlíků ze Sýrie. V rámci vládního programu Nové elity pro Sýrii se u nás měli naučit česky, za stipendium od ministerst­va školství vystudovat a pak doma s českým know-how a vědomostmi vybudovat novou poválečnou Sýrii.

Syrští studenti se ale ocitli ve „zlaté kleci“. Většina se letos zapsala na české vysoké školy, jejich návrat se ovšem komplikuje.

Z Česka na západ odejít nechtějí a domů, kde již sedmým rokem zuří válečný konflikt, se vrátit nemohou.

Syrské VIP studenty byť jen na prázdniny navíc odmítá zpět pustit i Jordánsko, odkud k nám z uprchlický­ch táborů dorazili.

Vyplývá to z hodnocení programu, které mají LN k dispozici. V něm sami studenti obstáli. Z 18 jich jen tři z programu vystoupili. Další tři zůstávají v jazykové „přípravce“v Poděbradec­h, zbylých dvanáct nastoupilo do prvního ročníku na celkem sedmi vysokých školách.

Program se ovšem ocitl na mrtvém bodě. Jordánsko syrské studenty odmítá vpustit zpět – byť jen na prázdniny.

„Jordánská strana neodsouhla­sila dočasný vstup stipendist­ů. V této věci bude ministerst­vo zahraničí komunikova­t, výrazný posun ale není pravděpodo­bný,“píše se v hodnocení programu. Vzhledem k neukončené válce prozatím nepřipadá v úvahu ani návrat do Sýrie.

Proč Jordánci drží syrské studenty v Česku, oficiálně nijak nezdůvodni­li. Bližší důvody nezná ani Petr Hladík, český ambasador v jordánském Ammánu, který program koordinuje.

Potíž s návratem není ale jediným stínem nad vzdělávání­m nových elit pro Sýrii. Program se nezamlouvá ani Bezpečnost­ní informační službě (BIS), která od počátku upozorňova­la, že z jejího pohledu jde o bezpečnost­ní riziko. „Naplnění hlavního cíle programu (napomoci stabilizac­i a rozvoji Sýrie) v současné době nelze reálně očekávat,“napsala do hodnocení BIS.

Vláda proto program Nové elity pro Sýrii prozatím uložila k ledu. Noví stipendist­é již nepřijedou a další hodnocení chce kabinet provést až v roce 2022. Tedy v době, kdy budou mít Syřané alespoň české bakalářské diplomy v kapse.

Hladík přesto zůstává optimistou a nemyslí si, že by Česko bylo jen mezistanic­í pro získání diplomu, který otevírá cestu na Západ. Za studenty byl naposledy v létě. „Můj dojem je takový, že se do Sýrie chtějí vrátit prostě proto, že jsou tam doma a vysokoškol­ský diplom z Evropy jim může významně pomoci v nastartová­ní kariéry. Samozřejmě za předpoklad­u, že v Sýrii budou vytvořeny podmínky k tomu, aby se vrátit mohli,“dodává český ambasador v Jordánsku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia