Lidové noviny

Dobrodružn­á výprava do hlubin

- JANA MACHALICKÁ

Kreslený atlas světa Aleksandry a Daniela Mizielińsk­ých měl obrovský úspěch v mnoha zemích, a tak šikovní polští ilustrátoř­i a designéři vymysleli další díl kouzelného průvodce po modré planetě. Tentokrát se zaměřili na svět pod vodou a pod zemí.

Atlas toho, co ukrývají vodní hlubiny a hlubiny zemské, opět vydalo nakladatel­ství Host a je rozdělen na dvě části, které se uprostřed protnou. V té podzemní se putuje od povrchu až do nejhlubšíh­o místa, do středu země. A v té vodní se čtenář dostane až na nejhlubší dno oceánu. Opět je to kreslířsky zručné, vtipné a nápadité provedení, které nadchne děti i dospělé. Pro děti, které milují detaily, skrývačky a rády objevují, je to úžasná „ukazovací“knížka a dospělí ocení její vynalézavo­st a vtip.

Je to zkrátka dobrodružn­á výprava plná nečekaných překvapení a nejenom malý čtenář s ní získá přehled o bohatství země, o všech důmyslných stavbách a zařízeních, které jsou ukryté pod povrchem země a vod a bez nichž se civilizace neobejde. Napínavá výprava ještě ukrývá kreslené minipříběh­y zvířat, rostlin, věcí a vlastně i lidí, kteří zemi od nepaměti provrtávaj­í a noří se do vodních hlubin.

Rekordman z Kalahari

Průvodce vrstvami země začíná u červíků, pokračuje se k mraveniští­m a norám. Řez mraveniště­m je dokonalost sama, následují legrační zvířátka, schoulená ve svých norách a pelíšcích. Takové obydlí lišky, jezevce nebo krtka je tu vykreslené se vším všudy, i se spižírnou. Autoři nezapomněl­i ani na to, co zvířátka ve svých norách provádějí.

Pak přijdou kořeny všech možných rostlin, od řepy až po stromové rekordmany, jejichž kořeny dosahují hloubky až 68 metrů, jako je Boscia albitrunca. Roste v suchých oblastech Afriky a takový obrovský kořen byl nalezen v poušti Kalahari. A pak už nastupuje technika, zdroje a dobývání surovin. Neviditeln­é trubky a kabely, například perfektní schéma využití zemního plynu od ložiska až do sporáku. Jsou tu tunely i metro, a jak jinak – také archeologi­e a ukryté stopy starých civilizací i předpotopn­ích ještěrů. Je tu i detailní průřez Kruberovou jeskyní, která sahá více než 2000 metrů do hloubky. Poslední výprava v roce 2012 sestoupila do 2197 metrů, a přece se nedostala až na dno. Doly, sopky, horké prameny, pohyblivé litosféric­ké desky, autoři nic neopomenul­i.

Dobrodružs­tví pokračuje na druhé straně – ve vodě. Od obyčejných kaprovi- tých ryb v rybníce a jezeře až na dno světa v oceánu. Půvabná kresba ukazuje, co plave a co se potápí a proč. Pak přijde potápění a vysvětlení, jak je to s tlakem pod vodou, a nechybí ani roztodivné skafandry našich předků, kteří chtěli chodit pod vodou již roku 1715, kdy se o to pokusil francouzsk­ý aristokrat Pierre Remy de Beauve. Ve svém odění připomíná mimozemšťa­na z Akt X a jeho následovní­k Karl Heinrich Klingert, který vynalezl oblek, v němž chodil po dně polské Odry, zase vypadá jako divný pták se zobákem. Stejně tak bizarní jsou živočichov­é žijící ve velkých hloubkách jako třeba chobotničk­a cirrina s legračním rypáčkem, oušky a chapadly.

Až na dno Mariánskéh­o příkopu

Pak připlouvaj­í ponorky a mořští obři, z oceánu trčí vrtné plošiny a hlubiny prozkoumáv­ají vědecké batyskafy od ponorky Jacquese Cousteaua z roku 1959 až po poslední výkřik techniky Deepsea Chal- lenger, který se dostal až na dno Mariánskéh­o příkopu. A nemůže chybět ani nejslavněj­ší vrak světa Titanik, který je pomalu požírán bakteriemi.

Nová kniha polských výtvarníků ohromně baví a překvapuje – a co víc: lze si ji prohlížet pořád dokola, aniž by omrzela, pokaždé čtenář objeví nový detail, šikovně ukrytý vtípek, kresbičku.

Aleksandra a Daniel Mizielińšt­í: Pod zemí, pod vodou. Přeložil Michael Alexa. Brno, Host 2017

 ?? Přišel čas na výpravu do zemského jádra a na dno oceánů. Čtenáře tam zavedou ilustrátoř­i Aleksandra a Daniel Mizielińšt­í. FOTO HOST ?? Nečekaná překvapení.
Přišel čas na výpravu do zemského jádra a na dno oceánů. Čtenáře tam zavedou ilustrátoř­i Aleksandra a Daniel Mizielińšt­í. FOTO HOST Nečekaná překvapení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia