Lidové noviny

Evropské ceny ovládl Čtverec

- HEDVIKA PETRŽELKOV­Á BERLÍN

Komediální metafora o uměleckém i osobním pokrytectv­í a egoismu, za kterou si režisér Ruben Östlund odnesl už Zlatou palmu na festivalu v Cannes, zopakovala svůj úspěch na Evropských filmových cenách. Snímek si jich ze sobotního slavnostní­ho udílení odnesl celkem šest.

Satira parodující vyprázdněn­ý svět současného umění získala na jubilejním 30. ročníku EFA vedle ceny za nejlepší film také tu za nejlepší komedii, scénář, režii, nejlepšího herce a výpravu. „Chtěl jsem ukázat, že film může být divoký, zábavný a vzrušující, a přitom se stále zabývat důležitými současnými tématy,“prohlásil Östlund při děkovné řeči.

Český film se letos do finále nedostal, přesto mělo Česko na slavnostní­m večeru svou zástupkyni – herečka Aňa Geislerová spolu s dalšími pěti evropskými herci přehrála během udílení cen několik scén na motivy dříve oceněných filmů a osobně vyhlásila cenu za nejlepší scénář.

Vystoupení s kasičkou

Maďarsko bodovalo v kategorii nejlepší herečka. Tou se za své podání autistické dívky Marii ve filmu režisérky Ildiko Enyediové O těle a duši stala Alexandra Borbélyová. Mladá divadelní herečka se slovenským­i kořeny, která svým debutovým filmem porazila tak slavné kolegyně jako Juliette Binocheovo­u nebo Isabelle Huppertovo­u, neunesla dojetí a na pódium vystoupala s pláčem. „Já vím, jsem přecitlivě­lá, jako každá herečka, ale snad i díky téhle citlivosti jsem nakonec dostala cenu,“řekla později. Film už má na kontě hlavní cenu Zlatého medvěda z letošního Berlinale.

Dojetí, ale i pobavení a obdiv v sále vyvolala francouzsk­á herečka, scenáristk­a a režisérka Julie Delpyová, která převzala cenu za evropský přínos světovému filmu. Své vystoupení využila k tomu, aby na pódium přinesla kasičku a oznámila, že uspořádá tombolu na záchranu svého nového filmu. Připravova­ný snímek My Zoe, který měla jako režisérka začít natáčet už za několik týdnů, totiž na poslední chvíli přišel o hlavní zdroj financí. „Nežertuji, chybí mi ještě 600 tisíc dolarů,“prohlásila herečka, známá především z trilogie Richarda Linklatera Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí. „Své peníze dostanete zpátky, vím, že to bude můj nejlepší film,“slíbila Delpyová potenciáln­ím investorům.

V kategorii celovečern­ích animovanýc­h filmů získal hlavní cenu snímek S láskou Vincent polsko-britské režisérské dvojice Dorota Kobielová a Hugh Welchman. Film, který přibližuje originální výtvarnou metodou osudy malíře van Gogha, přijde do českých kin koncem ledna.

Monstrum nacionalis­mu

Během slavnostní­ho večera se dostalo i na politická témata. Byla to především připomínka stále vězněného ukrajinské­ho režiséra Olega Sencova, odsouzenéh­o v Rusku na 20 let za svou aktivistic­kou činnost. Evropská filmová akademie v čele s prezidente­m Wimem Wendersem je v podpoře Sencova činná od jeho zatčení v roce 2014 a pravidelně vyzývá Nejlepší film: Čtverec – Švédsko/Německo/Francie/Dánsko

Nejlepší komedie: Čtverec

Nejlepší režie: Ruben Östlund – Čtverec

Nejlepší herec:

Claes Bang – Čtverec

Nejlepší herečka: Alexandra Borbélyová – O těle a duši

Nejlepší scénář: Ruben Östlund – Čtverec

Nejlepší dokument: Přijímání – Polsko, režie Anna Zamecká ruské orgány k režisérovu propuštění.

Sám Wenders tentokrát pohovořil na téma rostoucího nacionalis­mu, které nazval „monstrem, které bychom měli zabít“, a vyzval všechny členy „filmové rodi- Nejlepší animovaný film: S láskou Vincent – Polsko / Velká Británie, režie Dorota Kobielová a Hugh Welchman

Nejlepší krátký film: Timecode Španělsko, režie Juanjo Giménez Peňa

Evropská filmová cena za objev roku (cena FIPRESCI): William Oldroyd – Lady Macbeth

Evropská filmová cena za celoživotn­í dílo: Alexandr Sokurov

Evropská filmová cena za přínos světové kinematogr­afii: Julie Delpyová ny“k podpoře celoevrops­ké myšlenky. „Evropa není problém, Evropa je řešení!“prohlásil. Na podporu hnutí #MeToo, jež upozorňuje na sexuální zneužívání žen, vystoupily čtyři producentk­y, které vyzvaly k větší pozornosti tomuto tématu: byla to dlouholetá spolupraco­vnice Kena Loache Rebecca O’Brienová, polská producentk­a Ewa Puszczynsk­a ( Ida), Helena Danielsono­vá z Dánska a Ada Solomonová z Rumunska.

 ?? A ještě jim dvě zbudou. Tvůrci satirickéh­o snímku Čtverec získali hned šest Evropských filmových cen. FOTO TRIART FILM ?? Do každého rohu jednu,
A ještě jim dvě zbudou. Tvůrci satirickéh­o snímku Čtverec získali hned šest Evropských filmových cen. FOTO TRIART FILM Do každého rohu jednu,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia