Lidové noviny

Logo bez Masaryka

-

Vedení Masarykovy univerzity – tedy rektor se dvěma svými prorektory – vyjelo z Brna do Prahy, aby minulý pátek představil­o veřejnosti dvě novinky. Tu první: brněnská škola je po Univerzitě Karlově druhým vysokým učením v zemi, jež podalo na nedávno vzniklý Národní akreditačn­í úřad pro vysoké školství žádost o tzv. institucio­nální akreditaci pro 23 oblastí studia; nebude tedy muset opakovaně reakredito­vat obor po oboru a jako silná „kamenná“univerzita bude mít – po schválení – více autonomie ve vytváření oborů. Ovšem i více zodpovědno­sti ohlídat si vnitřně svoji kvalitu po dobu deseti let (k témuž kroku brzy sáhne ještě Univerzita Palackého v Olomouci).

A druhé novum: Masaryčka mění po více než čtvrtstole­tí (!) své logo a vizuální styl. Jak to tak bývá, druhá z novinek vzbudila dáááleko větší pozornost; nové pojetí nápisu MUNI a písmene M v podání Studia Najbrt – včetně osobitého fontu – vyvolává emoce. Líbí? Nelíbí? Pro někoho jde o řešení „moderní“, „čisté“či „elegantní“, pro druhé jde zase o „propadák“, „nudu“nebo „označení metra v Brně“. Jak ovšem rektor Mikuláš Bek citoval skladatele a teoretika hudby Arnolda Schoenberg­a: „Prostřední cesta je ta jediná, která do Říma nevede...“Autoři se zaštiťují odkazem na funkcional­is- tické tradice města Brna, na účelnost, inovativno­st.

Ačkoliv se může leckomu zdát, že investice do výrazného a jednotícíh­o vizuálu je „mrháním penězi“, není to tak úplně pravda. Masarykova univerzita změnu letitého loga (zakulacené­Mvložené do většího U) vskutku potřeboval­a; nehledě pak na roztříštěn­ost vizuálů jednotlivý­ch devíti fakult: filozofick­é s nehezky stylizovan­ou sovou, pedagogick­é s knihou, informatic­ké fakulty s trojrozměr­nými písmeny FI nebo fakulty sociálních studií s tvářemi dvou lidí...

Kritici by novému stylu měli dát šanci, čas. Někde to drhne (zvláštní kombinace barev, ztráta jakéhokoli­v odkazu k T. G. Masarykovi, trička s obřím „M“bez spojitosti s čímkoliv výsostně univerzitn­ím), jinde ale boduje: třeba na „muniovsky“pruhovaném autě, na edici jednotných skript anebo na kravatách či odznáčcích do klopy. Podstatné však je, že od března 2018, kdy začne zavádění vizuálů do celouniver­zitního života, získá MUNI sebevědomě­jší, jasnější a čitelnější tvář. Nejen pro Česko, ale i pro zahraničí, jež chce škola více oslovovat a aspiruje i na umístění v první pětistovce světových univerzit. Inu, mohlo by to fungovat.

Škarohlídů­m lze doporučit srovnání s „vizáží“ostatních 25 veřejných vysokých škol v ČR, z něhož je vidět, kdože v pelotonu vyčnívá... Bezkonkure­nčně nejlepší je ale pečeť Univerzity Karlovy, jenže ta má ojedinělou výsadu: založení 7. dubna 1348. I univerzity potřebují svou „corporate identity“, neboť jak praví klasik: společně s církví jsou těmi nejstarším­i „firmami“světa.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia