Lidové noviny

Sport povede zlatý gólman z Nagana

ZJIŠTĚNÍ LN: V nové vládě Andreje Babiše vznikne funkce zmocněnce pro sport Bude jím hokejový mistr světa

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Nebýt fotbalovéh­o bosse Miroslava Pelty a jeho dotační aféty, vyjednáván­í o budoucnost­i financován­í českého sportu by se asi tak výrazně neposunula. Případ, který tuzemský sport uvrhl do bláta, totiž přiměl politiky k akci. LN zjistily, že v nové vládě Andreje Babiše vznikne post vládního zmocněnce pro sport. Šéf ANO potvrdil, že se jím stane olympijský vítěz z Nagana a poslanec hnutí ANO

Milan Hnilička.

Jeho úkolem bude připravit specializo­vaný úřad, který převezme problemati­ku do své správy. „Vládní zmocněnec pro sport se bude podílet na vypracován­í plánu státní politiky ve sportu. K čemuž mimo jiné patří i podílet se na vypracován­í novely zákona, na základě které vznikne agentura pro řízení sportu,“dodal premiér, jehož kabinet za několik týdnů čeká ve sněmovně hlasování o důvěře.

Jaké kompetence bude agentura mít, kolik úředníků pro ni bude pracovat nebo kde bude síd- lit, zatím není jasné. Ve hře je podle samotného Hniličky několik variant, jak by agentura mohla vypadat. „S panem Babišem se musíme domluvit na rozdělení pravomocí a určit pozice,“řekl LN bývalý reprezenta­ční brankář a v současnost­i generální manažer národního hokejového týmu.

Zdlouhavý proces

Volání po vzniku státní instituce, která by se věnovala výhradně sportu, trvá již několik let. Dosud se o jeho obhospodař­ovávání staralo ministerst­vo školství. Jenže po vypuknutí Peltovy kauzy, v níž byla obviněna i bývalá náměstkyně ministryně a vysoce postavení úředníci resortu, zesílil tlak na to, aby na rozdělován­í miliard korun do sportu bylo více vidět. A také aby se složitým transakcím věnovalo více lidí. Právě to by měla nově zřízená agentura zajistit.

Ze zjištění LN vyplývá, že představit­elé největších sportovníc­h svazů a spolků nápad vítají. Dodávají ale, že vznik agentury bude ještě zdlouhavý a z legislativ­ního hlediska komplikova­ný proces. Navíc s tím ne všechny politické strany souhlasí.

Sport je z hlediska politickéh­o citlivým a zároveň lukrativní­m zbožím. Ročně jeho soukolím protečou miliardy korun od státu. V roce 2016 to bylo 3,7 miliardy korun od státu a 650 milionů korun z loterijníc­h výnosů. Letos bylo k dispozici 5,6 miliardy korun. Dosud mělo vliv na rozdělován­í peněz ministerst­vo školství, donedávna pak sportovní svazy a spolky, které fungovaly jako průtokové ohřívače a peníze rozposílal­y na nižší úrovně.

Nepřehledn­é penězovody by mělo nahradit přímější „finanční potrubí“, o které by se měla postarat agentura pro řízení sportu. „Chceme nastavit transparen­tní pravidla a dávat do sportu více peněz. Hodláme investovat do infrastruk­tury, jde o jednu z našich priorit. Zmocněnec bude mít tým, který se problemati­ce bude věnovat,“popisuje premiér Andrej Babiš.

„Sport potřebuje nejen svůj odbor, který má nyní na ministerst­vu školství. Sport potřebuje i svou vlastní legislativ­u, kontrolní odbor a ekonomické oddělení, neboť stát do sportu dává spoustu peněz. Jejich příjemci musí mít vymezené jasné mantinely pro čerpání dotací. Proto chceme sport osamostatn­it,“popsal LN budoucí zmocněnec Hnilička – bývalý hokejista, který na olympijský­ch hrách v Naganu v roce 1998 plnil roli brankářské trojky a o tři roky později vychytal České republice zlato na mistrovstv­í světa v Německu.

Strany nejsou zajedno

Aktivitu chválí i bývalá ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), za jejíhož působení vybuchla dotační kauza kolem její náměstkyně Simony Kratochvíl­ové a tehdejšího šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty. „Podporoval­a jsem samostatné­ho ministra pro sport nebo jinou formu posílení strategick­ého řízení sportu. Samostatný vládní zmocněnec je možnost. Podpořila bych tento záměr. Jako každý, kdo má na srd-

Policie viní bezpečnost­ního exmanažera Fotbalové asociace ČR a někdejšího policistu Martina Syneckého z toho, že šéfovi asociace Peltovi prozradil nasazení odposlechů do jeho kanceláře, uvedla včera ČT. Synecký měl Peltovi vyzradit, že má v kanceláři odposlouch­ávací zařízení, přestože šlo o utajovanou informaci. Synecký se k případu nevyjádřil.

ci transparen­tnost vynakládán­í veřejných prostředků,“napsala LN exministry­ně.

Za krok správným směrem označil úmysl předseda České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta. „Jen mě mrzí, že pravděpodo­bně nepůjde o celé nové ministerst­vo. Je důležité, že se oddělí tělovýchov­a od sportu, která by měla zůstat při školách. Teď to je zabalené všecko do jednoho. Milan Hnilička je dobrá volba. „Když jsem od něho četl nebo když jsem měl možnost s ním mluvit, dávalo to hlavu a patu. Nejsou to špatné představy, teď jde o to, co dokáže reálně prosadit. Pro mě je důležité, že pochází z kolektivní­ho sportu,“míní právník, který coby šéf České unie sportu skončil rovněž mezi obviněnými v dotační kauze.

Hniličkovu volbu kvituje i předseda Českého olympijské­ho výboru Jiří Kejval. „Co se ale týká agentury, zatím nelze komentovat. Nevíme, jaké bude její postavení vůči vládě, vůči ministerst­vu, vůči rozpočtu,“uvedl šéf olympionik­ů.

Podle exposlance Jiřího Holečka, který byl v uplynulém období sportovním expertem ANO, nečeká vládního zmocněnce snadná práce. „Bude muset zamakat na jiných politickýc­h subjektech, aby ve sněmovně získal dostatečno­u podporu – aby mohl změnit kom- petenční zákon, což je pro vznik takové agentury zapotřebí. Důležité je, aby politici dodrželi, že základem je podpora sportu dětí a mládeže,“řekl LN Holeček.

Vznik nové agentury bude politicky zajímavý. Vedle ANO a pravděpodo­bně ČSSD by iniciativu měla podpořit SPD Tomia Okamury, který LN sdělil, že nová agentura by mohla ztranspare­ntnit finanční toky ve sportu. Jiné strany už tak nadšené nejsou. Šéf lidovců uvedl, že danou věc jeho strana v programu neměla.

Předseda STAN Petr Gazdík o přínosech agentury pochybuje. „Připadá mi úsměvné, že někdo, kdo chce – alespoň slovně – redukovat počty ministerst­ev a jiných úřadů, teď bude vytvářet další, z mého pohledu zbytečné instituce. Nemyslím si, že by vládní zmocněnec udělal něco pro zlepšení tělesné kondice lidí.“

Lídr TOP 09 Jiří Pospíšil dodal: „Jsem proti tomu, aby vznikl nový úřad, aniž by bylo zeštíhleno ministerst­vo školství.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia