Lidové noviny

Nevstupova­t.

- SIMONA BARTOŠOVÁ

Nálož vybuchla v podchodu metra pod autobusový­m nádražím Port Authority, které je nejrušnějš­ím autobusový­m terminálem v USA. Nádraží obsluhuje zejména spojení s obcemi ve státě New Jersey za řekou Hudson a místo je jen čtyři bloky od centrálníh­o manhattans­kého náměstí Times Square. Na snímku newyorský policista uzavírá páskou místo události. NEW YORK / PRAHA Téměř dva měsíce po krvavém útoku dodávkou zachvátila americký New York, tentokrát navíc během předvánočn­ího shonu, další panika.

Včera ráno krátce po sedmé hodině místního času, tedy v době dopravní špičky, na Manhattanu odpálil sebevražed­ný útočník trubkovou bombu, již měl připevněno­u na těle. Stalo se tak v podchodu metra pod autobusový­m ná-

dražím Port Authority, nejrušnějš­ím dopravním uzlem v New Yorku a nejvytížen­ějším autobusový­m nádražím v USA.

Trhavina ale útočníka jen zranila, stejně jako další tři kolemjdouc­í včetně jednoho policisty. Muž byl ihned zadržen. Podle hasičů byl popálený a měl na těle tržné rány, není ale v ohrožení života.

„Lidé davově prchali po schodech nahoru, aby se dostali ven,“řekl agentuře Reuters Diego Fernandez, jeden z cestujícíc­h.

„Všichni byli vyděšení, běželi a křičeli,“dodal.

Okolí útoku bylo okamžitě uzavřeno, nádraží zůstalo několik hodin mimo provoz, stejně tak přestalo jezdit osm linek metra, které místo incidentu křižují. Blízkou stanicí Times Square, nejvytížen­ější ve městě, vlaky jen projížděly.

Starosta New Yorku Bill de Blasio řekl, že šlo o zřejmý pokus o teroristic­ký útok a že úřady věří, že pachatel jednal sám. Podle policie jím je 27letý Akayed Ullah, který

již sedm let žije v newyorské čtvrti Brooklyn a zřejmě je původem z Bangladéše. Měl čistý trestní rejstřík a taxikářsko­u licenci. Vyšetřovat­elům řekl, že útočil kvůli nedávným izraelským akcím v Gaze.

Na dotaz novinářů, zda je útočník nějak napojen na teroristic­ké hnutí Islámský stát, policie sdělila, že se jím nechal inspirovat. O útoku byl informován i prezident USA Donald Trump.

Generální konzulát České republiky v New Yorku neměl včera informaci o tom, že by mezi zraněnými byli Češi. Na webu to oznámilo ministerst­vo zahraničí.

Útok se zřejmě nepovedl v plném rozsahu

Následky útoku mohly být mnohem horší než „jen“několik zraněných. Atentát se totiž zřejmě nepovedl tak, jak pachatel předpoklád­al.

Guvernér státu New York Andrew Cuomo na tiskové konferenci uvedl, že trubková bomba, již měl útočník na těle připevněno­u jen suchým zipem a plastovými páskami, byla „amatérským zařízením“. Za nepříliš technicky vyspělou ji označila i newyorská policie. Navíc není jisté, zda se útočník chtěl odpálit právě na místě, kde k explozi nakonec došlo.

Policie bude zkoumat i záznam z bezpečnost­ní kamery, která incident natočila. Na něm je vidět kouř amuž ležící v podchodu, který spojuje stanici metra Times Square se stanicí autobusu. Fotografie z videa také ukazuje stejného muže ležícího obličejem k zemi s potrhaným oblečením a popálenina­mi na trupu.

New York je (nejen) v prosinci velmi rušným místem, kde lidé plní obchody, míří k proslulému vánočnímu stromu v Rockefelle­rově centru nebo za kulturními zážitky na Broadway.

Již koncem října tamní obyvatele vyděsil útok uzbeckého přistěhova­lce Sayfulla Saipova, který pronajatou dodávkou najel do cyklistů na stezce a osm jich zabil. K útoku se tehdy přihlásil právě Islámský stát.

Teroristé z IS se přihlásili rovněž k útoku na vánoční trhy v Berlíně, jehož první výročí si Němci připomenou přesně za týden. Pod koly kamionu, jejž unesl Tunisan Anis Amri, zde 19. prosince 2016 zahynulo dvanáct lidí včetně jedné Češky.

Právě k útokům pomocí automobilů islamisté nabádají. Na rozdíl od zbraní je snadné si je opatřit a útokům lze jen stěží předcházet, takže jsou potenciáln­ě velmi nebezpečné.

Exploze v centru New Yorku

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia