Lidové noviny

Přiznal se, že cinknul Bingo

-

PRAHA Dlouhých 22 let se Pavel Fantyš skrýval před vězením v Kanadě a USA. Nyní opět stanul před městským soudem. Tam včera přiznal, že v roce 1995, coby devatenáct­iletý, manipulova­l výsledky televizní hry Bingo. Hájí se i tím, že podvod nevzešel z jeho hlavy. Podle obžaloby Fantyš a další muži takto podvodně získali nejméně 27 milionů korun.

Fantyš podle spisu zmanipulov­al losování v doplňkové hře Binga Nová šance. Loterie spočívala v tom, že si lidé kupovali stírací tikety, které potom losoval počítač. Vždy deset výherců si pak přišlo do televizníh­o studia vyzvednout výhry. Obžaloba tvrdí, že Fantyš jako smluvní pracovník, který se staral o chod soutěže, změnil algoritmus programu tak, aby počítač vybral tikety, které koupili předem domluvení lidé. Fantyš pro hru zajišťoval technické zázemí, staral se o provoz počítačů. Podle serveru iDNES.cz ale nyní tvrdí, že podvod vymyslel Roman Hejda, který již byl v případu před více než deseti lety potrestán podmínkou. Právě ten prý po Fantyšovi chtěl, aby počítačový program ovlivnil, měl určovat čísla losů, která poté zadával do programu.

Program se údajně pokusil ovlivnit proto, aby dokázal, že to zvládne. „Ze začátku jsem ne-

Pavel Fantyš

přemýšlel o možných důsledcích toho, co jsem provedl,“řekl Fantyš. Postupem času mu prý došlo, že jde o závažnou věc. „Nemám z toho vůbec radost, proto jsem se také přiznal,“litoval před senátem.

V červenci jej v USA dostihl Interpol a vydal do Česka, kde Fantyš požádal o obnovu procesu. Soudmu vyhověl a zrušil rozsudek z roku 2005, na jehož základě měl jít na pět let do vězení, šestice dalších dostala podmínku. V obnoveném líčení nemůže padnout vyšší trest, než jaký již byl vyměřen. čtk, dom

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia