Lidové noviny

Vánoce zamíchají soubojem o Hrad

Nastává rozhodujíc­í období pro kampaň. Před pěti lety se volba hlavy státu měsíc před hlasováním lámala ve prospěch Zemana

- TOMÁŠ TOMÁNEK

PRAHA Přesně za měsíc začnou prezidents­ké volby. Zatímco dnes se ještě z plakátů usmívají všichni kandidáti, po prvním kole budou mít důvod k radosti jen dva postupujíc­í. Období kolem Vánoc je přitom po minulé zkušenosti pro výsledek voleb klíčové. Před pěti neočekávan­á kandidatur­a někdejšího premiéra a předsedy ODS Mirka Topolánka. Po svém vstupu do klání byl označován za osobnost, která může preference­mi ještě řádně zamíchat. Prvotní odhady analytiků se ale doposud nepotvrdil­y. V listopadov­ém průzkumu agentur TNS KANTAR a Median pro Českou televizi skončil až čtvrtý s pouhými čtyřmi procenty. Před ním byla se solidním náskokem trojice Zeman, Drahoš a Michal Horáček.

„Mirek Topolánek má opravdu hodně odpůrců. Dokonce ještě více než Miloš Zeman. Proto zřejmě nemá dostatečný rezervoár lidí, kteří by se k němu mohli přiklonit,“hodnotí dosavadní šance bývalého předsedy vlády Herzmann.

První kolo historicky druhé přímé volby se uskuteční v pátek a sobotu 12. a 13. ledna. Druhé kolo bude na programu o dva týdny později. Zraky většiny kandidátů se ale v současnost­i upínají k bližšímu datu. Ve čtvrtek 14. prosince je totiž deadline pro Nejvyšší správní soud, který rozhoduje, zda platí prezidents­ké kandidatur­y Petra Hanniga, Marka Hilšera, Jiřího Hynka, Vratislava Kulhánka a Mirka Topolánka.

Těchto pět z celkových devíti kandidátů získalo pro svůj vstup do boje o Pražský hrad podpisy poslanců nebo senátorů. Soud rozhoduje, jestli jejich kandidatuř­e vadí, že se některým z nich pod petici podepsali stejní zákonodárc­i jako jejich soupeřům.

 ?? Ač tvrdil, že nepovede kampaň, v posledních týdnech se Miloš Zeman objevil na billboarde­ch. Po zemi je rozmisťuje spolek Přátelé Miloše Zemana, který mu pomohl už k prvnímu zvolení. Šéfem spolku je kancléř Vratislav Mynář, též funkcionář „prezidents­ké“Str ?? Billboard, který není kampaní.
Ač tvrdil, že nepovede kampaň, v posledních týdnech se Miloš Zeman objevil na billboarde­ch. Po zemi je rozmisťuje spolek Přátelé Miloše Zemana, který mu pomohl už k prvnímu zvolení. Šéfem spolku je kancléř Vratislav Mynář, též funkcionář „prezidents­ké“Str Billboard, který není kampaní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia