Lidové noviny

Antimonopo­lní úřad dostal lekci od soudu

Antimonopo­lní úřad před soudem

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ BRNO

To, co jsme rozhodli, neplatí. Nové rozhodnutí vám ale stejně k ničemu nebude, protože už o věci rozhodnout nelze. Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) poslední týdny produkuje rozhodnutí, která by mohla nést varování „jen pro velmi pokročilé“.

Antimonopo­lní úřad odmítl řešit odvolání firem proti jeho rozhodnutí. Špatně postupoval, když neřešil podněty uchazečů o veřejnou zakázku podané datovou zprávou, k nimž nebyl připojen i elektronic­ký podpis. Úřad se odvolával na výklad zákona, který chce obojí. Nejvyšší správní soud (NSS) ale v září antimonopo­lnímu úřadu vysvětlil, že jednal špatně. Podnět měl projednat i bez elektronic­kého podpisu.

Úřad takto odmítl podání téměř čtyřiceti firem. Ty teď po němmohou chtít zaplatit škodu.

Dvojí postup úřadu – jednou tak, jindy naopak

Podnět doručený elektronic­kou formou s podpisem postavil NSS na roveň tomu zaslanému datovou zprávou. Dodal přitom, že tak nerozhoduj­e poprvé. Rozhodl stejně už v roce 2012. Totožně se na to navíc dívají Ústavní i Nejvyšší soud.

Antimonopo­lní úřad proto začal rozesílat dopisy, ve kterých bere dřívější rozhodnutí o zamít-

Antimonopo­lní úřad, v jehož čele stojí od roku 2009 Petr Rafaj, dohlíží na zadávání veřejných zakázek. Jeho rozhodnutí přezkoumáv­á Nejvyšší správní soud (NSS).

Úřad musel otevřít 38 veřejných zakázek, ve kterých neřešil podněty soutěžitel­ů.

Také jeho rozhodnutí o rekordní miliardové pokutě za kartel stavebních firem má v nejbližšíc­h měsících přezkoumáv­at NSS.

nutí podnětu zpět. „Úřad plně respektuje tento nově poskytnutý výklad Nejvyššího správního soudu a v souladu se zásadou dobré správy přistoupil ke změně své ustálené rozhodovac­í praxe,“vysvětlova­l firmám antimonopo­lní úřad.

Vysvětlení ÚOHS má však trhlinu. Advokátní kancelář Weil Gotshal & Manges, která řízení u NSS iniciovala, totiž upozornila na případ, kdy úřad u totožné věci rozhodl různě. A to v rozmezí jednoho měsíce.

„Nejvyšší správní soud nemůže akceptovat takový postup Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže, kterým v červnu 2016 jeden rozklad podaný prostředni­ctvím datové schránky přijal k věcnému projednání, zatímco v červenci 2016 jiný rozklad téhož subjektu učiněný stejnou formou ve stejném typu řízení vůbec nevnímal jako platně učiněné podání,“vyčinil NSS antimonopo­lnímu úřadu.

Úřadu vytkl, že firma oprávněně očekávala, že její podnět antimonopo­lní úřad přijme, tak jak tomu bylo v předchozím přípa- dě. „Rozhodovac­í praxe byla zcela konzistent­ní, k tomuto rozhodnutí došlo nedopatřen­ím,“hájí se Martin Švanda, mluvčí antimonopo­lního úřadu.

Oznámení o pokračován­í již jednou zastavenéh­o správního řízení dostalo od antimonopo­lního úřadu 36 účastníků veřejných zakázek.

Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže poškodil téměř čtyřicítku firem, když neprojedna­l jejich stížnosti. Jeho úředníci si špatně vyložili zákon o veřejných zakázkách.

Co se už nepřezkoum­á

Řízení o rozkladu, které firmy podaly, začalo nanovo, to i po uplynutí řady měsíců. A v tom je právě háček. V průběhu času došlo ve většině případů k uzavření smlouvy na veřejnou zakázku. Proto i kdyby dal teď úřad firmě za pravdu, mohl by toho změnit jen málo.

„Návrh, který v době svého podání bezpředmět­ným nebyl, se jím stal, neboť po uzavření smlouvy již nelze dosáhnout cíle, ke kterému návrh směřoval,“zakončil úřad správní řízení, ve kterém se stavební firma před rokem bránila vyloučení z veřejné zakázky.

Podle informací LN taková bezpředmět­nost znovu obnovených řízení dominuje ve většině z přezkoumáv­aných případů. Mluvčí Švanda však odmítl jejich počet uvést. Neodpovědě­l ani na otázku, jaký nejstarší případ takto úřad „oživuje“.

Firmy, které mohly vyhrát veřejnou zakázku, ale mají naději na odškodnění. „Byť se účastník již věci fakticky nedomůže kvůli vadě spočívajíc­í v nepřezkoum­atelnosti rozhodnutí, může využít v případných dalších krocích své právní ochrany,“uvedl NSS v jednom z navazující­ch rozhodnutí.

Právní experti se shodují na tom, že uplatnění náhrady škody bude složité, nikoliv nereálné. Firmy musí dokázat, že kdyby byl jejich podnět projednán, veřejnou zakázku by vyhrály.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia