Lidové noviny

Éra Petriho misek pomalu končí

- PAVEL BARTOŠEK

Nové vynálezy mohou brzy proměnit tvář moderní medicíny. LN navštívily evropské firmy a startupy, ve kterých přicházejí na svět.

KONTICH/PAŘÍŽ Belgického lékárníka Phillipa Sollieho fascinují popáleniny. Před lety se zúčastnil zahradního barbecue, na kterém roční dcera jeho přítele na sebe nešťastnou náhodou převrhla fritovací hrnec s rozpáleným olejem. V nemocnici se navíc ukázalo, že je alergická na existující přípravky na léčbu popálenin. Sollieho to vedlo k tomu, aby se pokusil objevit mast, která by jí pomohla.

O osm let později založil firmu Flen Pharma, která má dnes 80 zaměstnanc­ů a jeho volně prodejnou mast na popáleniny ročně užívá až 400 tisíc lidí včetně Čechů. Úspěch své firmy přitom sám Sollie dává do souvislost­i s tím, jak evropské fondy pomáhají financovat inovativní projekty v evropském zdravotnic­tví.

„Díky podpoře EU a belgické agentury pro inovace ve vědě jsme mohli mezi roky 2003 a 2007 úspěšně uvést na trh dva další nové výrobky na léčení ran a popálenin,“uvedl v belgickém Kontichu nedaleko Antverp, kde sídlí centrála firmy. Všechny jeho výrobky se vyznačují tím, že využívají metodu vlhkého hojení popálenin, která léčbu urychluje a zanechává méně jizev.

Inovace v medicíně jsou přitom typickým příkladem nákladných a rizikových projektů, na které se špatně hledají investoři nebo získávají půjčky od bank. EU proto přišla v roce 2015 s Investiční­m plánem pro Evropu, tzv. Junckerový­m balíčkem, jehož jádrem je Evropský fond pro strategick­é investice. Díky jeho garancím nyní Sollieho firma čerpá půjčku půl milionu eur na vysoce rizikový výzkum s velmi výhodným úrokem a doufá, že portfolio svých výrobků brzy rozšíří o další mast na léčbu ran.

V Česku se ovšem podobná podpora teprve pomalu rozjíždí. Končící kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) schválil letos v srpnu v reakci na Junckerův balíček transforma­ci Českomorav­ské záruční a rozvojové banky na Národní rozvojovou banku. Jejím prostředni­ctvím by se ministerst­va pro místní rozvoj, financí a průmyslu a obchodu mohla stávat podílníky v inovativní­ch projektech, kterých se jiné banky bojí. Díky státním zárukám by se pak tyto projekty mohly stát zajímavé i pro soukromé investory a snadněji získávat běžné půjčky.

Kapka místo misky

Jedním z pozoruhodn­ých vynálezů, které díky penězům z tzv. Junckerova balíčku už pomalu při-

a analyzovat bakterie, houby, řasy či kvasinky. Příprava vzorku, jeho inkubace a analýza přitom probíhají zcela automatick­y. Dovoluje dělat výzkum, při kterém by jinak mikrobiolo­gové museli pracovat s tisícovkou Petriho misek současně, což je fakticky nemožné.

Laboratoře tak díky němu mohou například identifiko­vat původce infekce a určit typ a velikost dávky antibiotik, která je potřebná pro jeho zničení. V době, PŘÍSTROJ, KTERÝ NAHRADÍ PETRIHO MISKY.

Laurent Boitard

cházejí na trh, je přístroj, který umožňuje kultivovat bakterie v pouhé kapce roztoku. Toto zařízení by mohlo způsobit revoluci v mikrobiolo­gii, kde se od roku 1877 až dodnes používají kmikrobiál­ní kultivaci Petriho misky.

Přístroj zvaný MilliDrop Analyzer o velikosti stolní tiskárny umožňuje v 1000 kapkách roztoku oddělených od sebe vzduchovou bublinou současně kultivovat

Má za cíl aktivovat do roku 2018 veřejné i soukromé investice v objemu alespoň 315 miliard eur, tedy 8,5 bilionu korun.

Nástrojem je Evropský fond pro strategick­é investice (EFSI), který byl zřízen v červenci 2015.

Zpočátku ho tvořilo 21 miliard eur. Nyní se v Bruselu vyjednává o jeho rozšíření.

Naznačuje posun EU od kultury dotací k návratnému financován­í. kdy mnoho bakterií si již vytvořilo odolnost k některým typům antibiotik, tedy může zabránit volbě špatného antibiotik­a nebo podání jeho příliš velké dávky.

K vytvoření tohoto přístroje vedl mladého francouzsk­ého vědce Laurenta Boitarda desetiletý výzkum na pařížské Škole fyziky a chemie (ESPCI). Založení startupu MilliDrop s šesti zaměstnanc­i a zahájení prodeje prvních exemplářů v letošním roce by také nebylo možné bez Evropského fondu pro strategick­é investice. Boitard přitom věří, že za pár let bude tento přístroj standardní součástí vybavení každé mikrobiolo­gické laboratoře.

Rakovina i superbakte­rie

Další inovativní evropské projekty se zaměřují také na léčbu rakoviny nebo na šířící se odolnost bakterií vůči antibiotik­ům, tedy tzv. antibiotic­kou rezistenci.

V laboratoři na pařížské Univerzitě Pierra a Marie Curieových vyvinula španělská vědkyně Angelita Rebollová způsob, jakým lze blokovat specifické funkce proteinů, které mění zdravé buňky na buňky rakovinné. Zatímco chemoterap­ie má mnoho vedlejších účinků, protože ničí i zdravé buňky, tato cílená terapie útočí pouze na buňky nemocné.

Společnost PEP-Therapy, kterou Rebollová založila v roce 2014, se nyní snaží tento objev zúročit v novém léku na rakovinu. Zaměřuje se zejména na rakovinu prsu a rakovinu vaječníků. Díky podpoře z EUmůže nyní firma zaplatit velmi nákladné testy na toxi- citu, které jsou poslední fází před klinickými testy nového léku na lidech. Ty by měly začít už na konci příštího roku.

Profesor Alex Friedrich z Univerzitn­ího medicínské­ho centra v nizozemské­m Groningenu zase v listopadu 2016 založil nizozemsko-německé konsorcium firem, které se zaměřují na boj s antibio- tickou rezistencí. Cílem projektu Health-i-care je vyvíjet inovativní výrobky a technologi­cké postupy, které umožňují chránit pacienty před infekcemi. Evropská unie financuje 50 procent jeho rozpočtu, který činí 7,2 milionu eur.

Health-i-care nyní zastřešuje již asi 30 aktivit, které zahrnují vývoj nového typu antibiotik, ne- viditelnou rukavici z antibakter­iální vrstvy pro zajištění absolutně hygienický­ch podmínek, technologi­i pro odstranění bakterií s vysokou mírou odolnosti vůči antibiotik­ům z odpadních vod, metodu pro dekódování DNA nebezpečné bakterie v řádu několika hodin či různé výukové programy pro zdravotník­y.

 ?? Belgický lékárník je zakladatel­em firmy Flen Pharma a uznávaným odborníkem na léčbu popálenin. Před lety se zúčastnil zahradního barbecue, na kterém roční dcera jeho přítele na sebe nešťastnou náhodou převrhla fritovací hrnec s rozpáleným olejem a ošklivě ?? MAST NA POPÁLENINY.
Belgický lékárník je zakladatel­em firmy Flen Pharma a uznávaným odborníkem na léčbu popálenin. Před lety se zúčastnil zahradního barbecue, na kterém roční dcera jeho přítele na sebe nešťastnou náhodou převrhla fritovací hrnec s rozpáleným olejem a ošklivě MAST NA POPÁLENINY.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Francouzsk­ý vědec vynalezl, sestrojil a patentoval přístroj, který by mohl způsobit revoluci v mikrobiolo­gii. Jeho princip spočívá v kultivaci mikroorgan­ismů v malé kapce roztoku, nikoli již v Petriho misce. Zařízení o velikosti stolní tiskárny umožňuje v ??
Francouzsk­ý vědec vynalezl, sestrojil a patentoval přístroj, který by mohl způsobit revoluci v mikrobiolo­gii. Jeho princip spočívá v kultivaci mikroorgan­ismů v malé kapce roztoku, nikoli již v Petriho misce. Zařízení o velikosti stolní tiskárny umožňuje v

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia