Lidové noviny

Putin bleskově v Sýrii: Končíme!

- PETRA PROCHÁZKOV­Á Poznámka na straně 10

Poprvé od začátku konfliktu se nečekaně v Sýrii objevil ruský prezident Vladimir Putin. Ukončil válku s teroristy, slíbil, že obě vojenské základny na syrském území ponechá, a odletěl do Egypta. I tady jedná o ruské vojenské přítomnost­i na Blízkém východě.

DAMAŠEK/MOSKVA „Vracíte se jako vítězové ke svým rodinným krbům, ke svým blízkým, k rodičům, ženám, dětem a přátelům. Vlast na vás čeká, přátelé.“Byla to řeč vojevůdce. Ruský prezident Vladimir Putin si byl dobře vědom, že ho sleduje nejen mnoho milionů jeho voličů v Rusku, ale doslova celý svět. Včera ráno se nečekaně objevil v Sýrii a zavelel tónem dobyvatele: „Ministrovi obrany, veliteli generálníh­o štábu přikazuji přistoupit k návratu ruské skupiny vojsk do míst stálé dislokace.“Na vojenskou základnu Hmejmím dorazil Putin před nastoupené vojáky v ruském vojenském autě VAZ a ve svém zásadním projevu zdůraznil, že ruské ozbrojené síly v Sýrii bránily především svoji rodnou zemi. Zároveň ale také pomohly Sýrii zachovat si suverenitu a nezávislos­t. „Jestli teroristé zvednou zase hlavy, udeříme je po nich tak, že to ještě nikdy neviděli,“prohlásil vládce Kremlu.

Volební kampaň začala

Rusko neodchází ze Sýrie zcela. První ruští letci se sice do vlasti vrátili už v pondělí, v Sýrii ale zůstávají dvě ruské základny – letecká Hmejmím a v přístavu Tartus. Vedle toho bude v práci pokračovat ruské centrum pro usmíření znepřátele­ných stran. Především pro syrského prezidenta Baššára Asada to je dobrá zpráva.

Osobně vítal Putina na letišti srdečným obětím. Ihned ho ujistil, že je pro něj jeho návštěva „mimořádně důležitá“. Putin na to odvětil, že o tom si „ještě pohovoříme“.

Rozhodnutí o odsunu ruských ozbrojenýc­h sil ze Sýrie padlo už 21. listopadu na schůzce ruského, tureckého a íránského prezidenta v Soči. Den předtím Asad Putina ujistil, že pod kontrolou vládních jednotek je již 98 procent území Sýrie. Počátkem října ruský ministr obrany Sergej Šojgu zase Putinovi doložil, že hnutí Islámský stát bylo v Sýrii zlikvidová­no. Ve stejný den Putin oznámil, že bude v březnu opět kandidovat na nejvyšší funkci. S pompou prezentova­né vítězství Ruska na Blízkém východě se tak stalo i velkolepým zahájením Putinovy předvolebn­í kampaně. Podle údajů sociologic­kého centra Levada si polovina Rusů přeje návrat vojáků ze Sýrie. Zároveň jsou ale hrdí na to, že se díky Putinovi Rusko vrací na světovou scénu a že na Blízkém východě hraje roli velmoci rovnocenné USA. A že se Putin před svými nejspíš posledními volbami stal mírotvorce­m planetární­ho významu.

Základny v Egyptě a Súdánu

Ještě včera pak zamířil ruský lídr ze Sýrie do Egypta, večer se ale přesunul do Turecka, kde ho očekával prezident Recep Tayyip Erdogan. Členská země NATO Tu- recko se stává hlavním spojencem Moskvy v regionu.

Jak v Káhiře, tak v Ankaře jednal Putin o vojenské spolupráci s významnými hráči v oblasti. S egyptským prezidente­m Abdalem Fattáhem Sísím si potvrdili dohodu o tom, že obě země mohou nejméně po dobu pěti let využívat vzájemně své vojenské le- tecké základny. O plnohodnot­né ruské vojenské základně na severozápa­dě Egypta na pobřeží Středozemn­ího moře se údajně nehovořilo. Ministr zahraničí Egypta Samí Šukrí nedávno kritizoval i dohodu meziMoskvo­u a Chartúmem o vybudování ruské vojenské základny v Súdánu. „Nejsme zastánci nových vojenských zá- kladen v arabských zemích,“uvedl. Koncem listopadu súdánský prezident Umar Bašír v ruském Soči skutečně Putinovi nabídl vybudování námořní základny v Rudém moři. Reakce Moskvy je zatím zdrženlivá, především kvůli miliardový­m investicím. Přesto Kreml iniciativu súdánského prezidenta uvítal. Už jen proto, že vážně znepokojil­a Washington.

Podle vojenského experta Centra strategick­é konjunktur­y Ivana Konovalova se návrat Ruska na Blízký východ ve velkém stylu neobejde bez stálé přítomnost­i námořnictv­a v Rudém moři. „Ze stejných důvodů měl SSSR základny v Somálsku a Etiopii,“prohlásil expert. Odpůrci nových vojenských základen ale argumentuj­í tím, že Rusko nemá dostatek válečných lodí, které by rozmístilo v blízkových­odních přístavech, dokonce ani dost takových, jež by sem dopluly.

Rusko vstává z kolen

Putin ve svém třetím volebním období zahájil výrazně expanzivní zahraniční politiku a přestal se omezovat na postsověts­ký prostor. Například v roce 2013 nabídl své vojáky jako mírotvorce na Golanských výšinách. Probíhají jednání o ruské vojenské základně na Kypru. Dnes spolu budou o vojenské spolupráci jednat ministři zahraničí Ruska a Libye.

Snaha Moskvy opevnit se na Blízkém východě a v celém Středomoří velmi znepokojuj­e USA. List Wall Street Journal dokonce napsal, že po vítězství v Sýrii hraje Rusko na Blízkém východě stejně významnou roli jako donedávna USA. Ty však ze scény naopak ustupují. Magazín Foreign Policy zase pokládá návrat Ruska do oblasti za největší geopolitic­kou událost posledních let. Podle ruského vojenského experta Alexandra Golce je tato zahraniční vojenská aktivita Moskvy spíše symbolická než racionální: „Nejdůležit­ější cíl ruské zahraniční politiky je neustálé dokazování sobě i jiným, hlavně USA, že jsme světová velmoc, že už zase vstáváme z kolen jako mnohokrát v minulosti.“ VENEZUELA

 ?? Ruský prezident Vladimir Putin a syrský lídr Baššár Asad (oba v obleku) pózují na společné fotografii s ruskými vojenskými piloty na základně Hmejmím v Sýrii. FOTO REUTERS ?? Nečekaná návštěva.
Ruský prezident Vladimir Putin a syrský lídr Baššár Asad (oba v obleku) pózují na společné fotografii s ruskými vojenskými piloty na základně Hmejmím v Sýrii. FOTO REUTERS Nečekaná návštěva.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia