Lidové noviny

Čínské služby verbovaly na síti Němce pro špionáž

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

BERLÍN/PRAHA Mladí a nadějní. S působivými životopisy, stovkami kontaktů a slibnou kariérou před sebou. Tak nějak vypadají čínští uživatelé profesní sociální sítě LinkedIn, jejichž návštěvu na svém profilu mohl v poslední době zaznamenat nejeden německý úředník, diplomat či politik.

Všichni ti projektoví manažeři, konzultant­i, akademičtí výzkumníci a náboráři – Rachel Li, Lily Wu, Laeticia Chen a další – ale ve skutečnost­i nikdy neexistova­li. Jak v těchto dnech upozornil veřejnost Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV), jenž v Německu plní funkci civilní kontrarozv­ědky, tyto údajné experty stvořily čínské tajné služby.

V hledáčku bylo 10 tisíc lidí

Jeho devítiměsí­ční vyšetřován­í ukázalo, že nejméně 10 tisíc Němců se stalo terčem snah o shromážděn­í jejich osobních informací. Přinejmenš­ím některé z nich pak na základě toho plánovali Číňané rekrutovat jako informátor­y.

„Jedná se o rozsáhlý pokus infiltrova­t zejména sněmy (jednotlivý­ch spolkových zemí), ministerst­va a vládní úřady,“nechal se slyšet šéf úřadu na ochranu ústavy BfV Hans-Georg Maassen. Ukazuje to tak podle něj snahu vlády v Pekingu proniknout do nejvyšších pater německé politiky. Jak ale varuje, počet lidí, na které se čínští zpravodajc­i zaměřovali, může být mnohem vyšší.

Profesní sociální síť LinkedIn v současnost­i využívá přes půl miliardy lidí z celého světa. Stránka umožňuje uživatelům vytvářet si profily se svými životopisy a navazovat spojení s lidmi, s nimiž jsou v kontaktu v reálném světě, anebo oslovit i ty, které osobně neznají. Pro řadu zaměstnanc­ů a zaměstnava­telů je vyhledávan­ou cestou ke zprostředk­ování pracovních nabídek. LinkedIn umožňuje i získávání digitálníc­h profesních referencí nebo možnost účastnit se četných diskusí.

Uživatelé tam mohou své profily nechat veřejně přístupné komukoliv i mimo síť, takže je uvidí i ten, kdo si dotyčného najde například prostředni­ctvím internetov­ého vyhledávač­e. Profil ale mohou také zpřístupni­t jen registrova­ným uživatelům sítě.

Pokud tedy i takový uživatel souhlasil s přidáním falešného profilu mezi své kontakty, rázem mu zpřístupni­l informace, jako například kde studoval či kde a s kým v minulosti pracoval. Případně, jaké má politické názory a další. V poněkud neobvyklém prohlášení, které má především varovat zaměstnanc­e ve veřejné správě, jmenovala BfV i konkrétní fiktivní profily a organizace, z nichž tyto pokusy přicházely. Fotografie údajných uživatelů byly ukradené. Například snímek jisté Laeticie Chen, manažerky v Čínském centru pro mezinárodn­í politiku a ekonomii, byl podle německé rozvědky z katalogu s módou.

Peking: Nepodložen­á tvrzení

Čína po prvotním váhání včera prolomila mlčení a prostředni­ctvím ministerst­va zahraničí veškerá obvinění popřela. „Doufáme, že příslušná německá místa, zejména jednotlivé vládní úřady, budou mluvit a jednat zodpovědně­ji namísto toho, aby dělaly věci, které nepřispíva­jí k rozvoji bilateráln­ích vztahů,“namítal mluvčí čínské diplomacie Lu Kchang s tím, že tvrzení německé kontrarozv­ědky nejsou ničím podložená.

To si nicméně v Berlíně zjevně nemyslí. Čínské tajné služby jsou podle šéfa úřadu na ochranu ústavy Maassena aktivní na sítích jako LinkedIn a již nějaký čas se tam pokoušejí shromažďov­at informace o vytipovaný­ch uživatelíc­h a najít mezi nimi své zdroje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia