Lidové noviny

Johana, která chce být Žoán

- MARCEL KABÁT

České filmy se momentálně evropské úrovni příliš často nepřibližu­jí. Vánoční snímek Přání k mání ukazuje, že v oblasti rodinné zábavy by to nejspíš šlo.

Podstatná věc na snímku Víta Karase je, že pravděpodo­bně vypadá právě tak, jak si jeho tvůrci vytkli. To v současném českém filmu není nic samozřejmé­ho, ale přitom je to základní předpoklad k tomu, aby se zamýšlené poselství vůbec dostalo k divákům. V případě Přání k mání lze s potěšením konstatova­t, že jde o soudržný filmový tvar se zřetelně nastavenou poetikou a výtvarnou koncepcí, spolehlivý­mi hereckými výkony a jasným sdělením.

Následně se lze zamýšlet nad tím, nakolik je zmíněná poetika původní, zda se snímku podařilo vyhnout některým stereotypů­m nebo zda někde děj nedospěl do slepé uličky. Bude to ale polemika s profesioná­lně provedeným autorským záměrem, ne s dílem, které se při realizaci rozpadlo.

Pan Tau se vrací

Snímek Přání k mání se vědomě hlásí k silné tradici českých filmů a seriálů pro děti a mládež ze 70. a 80. let, nechybí ani přímý odkaz k slavnému Panu Tau. Na mnohých z těchto produktů stálo za povšimnutí i to, jak dokázaly běžné české reálie poměrně přirozeně nahradit takovými, které pak nerušily západní publikum, a příběh byl přijatelný kdekoli na světě. Podobnou cestou, i když ještě trochu jinak motivovano­u, se vydalo i Přání k mání. Příběh tří školáků se odehrává ve fikčním světě, jehož výrazným základem je západoevro­pská tradice (do školy se například chodí ve slušivých uniformách). Zároveň je to svět bez reálnéhomí­stního a dobového ukotve- ní, v něčem je idylicky staromódní, v jiných ohledech technicky pokročilý. Základem malebných exteriérů filmu je zejména architektu­ra Karlových Varů, přímo za okny hlavního hrdiny Alberta ale duní visutá rychlodráh­a. Ke zmíněné inspiraci dřívější českou tvorbou přistupuje i nepochybný vliv novějších mezinárodn­ích hitů jako Karlík a továrna na čokoládu nebo Hugo a jeho velký objev. Sentimentá­lní stylizace prostředí i důrazný hudební doprovod ve stylu „hravý vánoční příběh“činí z Přání k mání nadnárodní produkt s „francouzsk­ým“espritem – však si také Albertova tajná láska Johana říká Žoán a chce studovat na Sorbonně.

Trojlístek hrdinů doplňuje Albertův kamarád a Johanin bratr Eman. Všichni dostanou za užitečný skutek k dispozici jedno přání. Když si Johana a Eman ta svá vyplýtvají, pochopí Albert závažnost situace. Musí se rozhodovat mezi svými největšími přáními: chtěl by, aby Johana opětovala jeho city, ale také to, aby to zase klapalo mezi jeho rodiči. Ti tvoří kouzelnick­é duo, pro jehož fungování je ovšem důležité, aby maminka byla hubená – a to je čím dál tím méně. Do Albertova rozhodován­í se vloží také arogantní syn místního velkopodni­katele Bosáka, který hodlá od Alberta vylákat ono přání pro sebe. Dobrodružn­ý děj dospěje k předvídate­lnému, ale pro podobný příběh docela legitimním­u vyústění: nejlépe uděláme, když pro splnění svých velkých přání něco uděláme sami.

Lze-li něco Přání k mání vyčítat, pak je to až přílišná hra na onu kosmopolit­ní jistotu a znatelný kalkul v nahromaděn­í všech možných „zaručeně fungujícíc­h“klišé. A zároveň jistý deficit co do skutečné nápaditost­i. Chybí tu větší odvaha řešit zvolená témata jinak než povrchními pravdami: k podvratnos­ti Karlíka a továrny na čokoládu má tenhle film ještě dost daleko.

Přitom jisté vykročení takovým směrem lze na začátku filmu registrova­t. Celkově je totiž snímek příběhem tří pošramocen­ých rodin. Albertovým rodičům drhne kouzelnick­é vystoupení a tím i celý vztah. Hoteliér Bosák se věnuje podnikání a prezidents­ké kandidatuř­e a nemá čas na svého syna (proto je z něj takový zlý výrostek). A Johana s Emanem vyrůstají v ja- kési bizarní manufaktuř­e na výrobu vánočních (a jiných) figurín, kterou provozuje jejich extrémně skrblivý otec, jenž dokonce předstírá invaliditu, aby mohl pobírat příspěvky pro chráněnou dílnu. Což je samozřejmě motiv nejpodivně­jší a nejtemnějš­í, ale oproti těm prvním dvěma, poměrně banálním, také brzy zcela upozaděný a vyřešený jakoby mimochodem. Zručně provedená konvence vyhrála nad originalit­ou – ale příště by třeba nemusela.

Přání k mání

 ?? Johana (Michaela Pecháčková) a Albert (Filip Antonio) v retro světě snímku Přání k mání. FOTO BONTONFILM ?? Který je rok?
Johana (Michaela Pecháčková) a Albert (Filip Antonio) v retro světě snímku Přání k mání. FOTO BONTONFILM Který je rok?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia