Lidové noviny

Tvář vody míří za sedmi Zlatými glóby

- LOS ANGELES

Letošním nominacím na filmovou cenu Zlatý glóbus, které předznamen­ávají prestižněj­ší Oscary, vévodí snímek z období studené války Tvář vody režiséra Guillerma del Tora. Během slavnostní­ho ceremoniál­u, který se odehraje 7. ledna v Los Angeles, má šanci získat sedm cen včetně glóbu za nejlepší drama. V této kategorii jsou kromě něj nominovány také milostný příběh Call Me by Your Name, válečné drama Dunkerk, drama vyšetřován­í vraždy Tři billboardy kousek za Ebbingem a Akta Pentagon: Skrytá válka režiséra Stevena Spielberga.

V počtu nominací jsou za Tváří vody se šesti nominacemi Akta Pentagon a Tři billboardy. Čtyři glóby má šanci získat americká komedie Lady Bird.

Na Zlatý glóbus za nejzdařile­jší režii jsou nominováni Guillermo del Toro, Martin McDonagh, Christophe­r Nolan, Ridley Scott a Steven Spielberg. Nejlepším hercem za výkon v dramatické­m snímku se může stát Timothée Chalamet, Daniel Day-Lewis, Tom Hanks, Gary Oldman nebo Denzel Washington. Z hereček získaly v této kategorii nominace Jessica Chastainov­á, Sally Hawkinsová, Frances McDormando­vá, Meryl Streepová a Michelle Williamsov­á.

V kategorii neanglicky­mluvených snímků se objevily chilský film Fantastick­á žena, americko-kambodžský životopisn­ý snímek First They Killed My Father, německo-francouzsk­ý snímek Odnikud, dále film Nemilovaní, jenž vznikl v koprodukci Ruska, Francie, Belgie a Německa, a snímek Čtverec, natočený ve spolupráci Švédska, Německa, Francie a Dánska.

Zlaté glóby vyhlašuje Asociace zahraniční­ch novinářů akreditova­ných v Hollywoodu. Ti své ceny udělí už popětasedm­desáté. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia