Lidové noviny

Zemřela režisérka Drahomíra Vihanová

-

PRAHA Ve věku 87 let zemřela v neděli po krátké nemoci režisérka a scenáristk­a Drahomíra Vihanová, autorka trezorovéh­o filmu Zabitá neděle. Drahomíra Vihanová patřila ke generaci „zlatých šedesátých“, k filmu ale zběhla od hudby. Vystudoval­a FAMU a pracovala po boku Jana Špáty a Františka Vláčila, působila také jako pomocná režisérka Otakara Vávry. Pozornost vzbudila už svým celovečern­ím debutem Zabitá neděle z roku 1968, který však byl pro svou údajnou beznadějno­st zakázán. Na FAMU studovala v letech 1960 až 1965, v roce 1965 absolvoval­a obory režie hraného filmu a střih.

Po absolutori­u točila zakázkové snímky pro Krátký film a pracovala jako asistentka režie na filmech Otakara Vávry Romance pro křídlovku (1966) a Třináctá komnata (1968). V době normalizac­e se věnovala dokumentár­ní tvorbě. Natočilami­mo jiné Hledání o Františku Vláčilovi či Proměny přítelkyně Evy o Evě Olmerové, po sametové revoluci pak ceněný snímek Denně předstupuj­i před tvou tvář.

K režii hraného filmu se směla vrátit až po sametové revoluci, například podobenstv­ím Pevnost (1994) s Miroslavem Donutilem. Spíše rozporupln­ě byl přijat její další snímek Zpráva o putování studentů Petra a Jakuba z roku 2000. Na konci 70. let a poté opět v 90. letech 20. století spolupraco­vala s Českoslove­nskou televizí v Ostravě. V roce 2015 získala za mimořádný přínos české kinematogr­afii Českého lva a v roce 2016 Cenu za přínos světové kinematogr­afii na Mezinárodn­ím festivalu dokumentár­ních filmů Jihlava. čtk

 ?? Drahomíra Vihanová v roce 2015. FOTO ČTK ?? Autorka Zabité neděle.
Drahomíra Vihanová v roce 2015. FOTO ČTK Autorka Zabité neděle.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia