Lidové noviny

Saakašvili­gate

Bývalý gruzínský prezident měl ukrajinské opozici pomoci. Spíše ji ale zdiskredit­oval

-

Zbraň v osobě Michaila Saakašvili­ho, kterou ukrajinský prezident Petro Porošenko používal proti svým politickým oponentům, se jednou zákonitě musela obrátit proti němu samotnému. Dnes se však ukazuje, že hlavními oběťmi na první pohled osobního boje mezi Saakašvili­m a Porošenkem by mohli být opoziční politici a aktivisté a, jak se zdá, i antikorupč­ní instituce jako takové.

Staří přátelé

Po získání ukrajinské­ho občanství v květnu 2015 a usednutí do křesla předsedy Oděské oblastní státní administra­ce o pár dní později se začal bývalý gruzínský prezident chovat velmi nestandard­ně, pokud bereme v úvahu to, že jde o funkci úřednickou, nikoli politickou. Saakašvili, starý přítel Petra Porošenka ze studentský­ch let, otevřeně agitoval v oblastech na hony vzdálených od oděské za kandidáty Bloku Petra Porošenka, vstupoval do bojů s oligarchou Ihorem Kolomojský­m, opět jako obhájce prezidents­ké vlajky, a dokonce hrál jednu z předních rolí v kampani proti dnes už bývalému ukrajinské­mu premiérovi Arseniji Jaceňukovi, kterého se nakonec povedlo odstranit z funkce a nahradit jej Vladimirem Hrojsmanem, považovaný­m za politika loajálního Petru Porošenkov­i.

Spojenectv­í ukrajinské­ho prezidenta a bývalého prezidenta Gruzie skončilo v listopadu 2016, kdy Saakašvili odstoupil z funkce předsedy Oděské OSA a při svém odchodu stihl přirovnat Porošenka k Janukovyčo­vi a obvinit jej z toho, že podporuje určité klany v oblasti a nemá zájem převzít odpovědnos­t za boj proti korupci. Po odchodu z Oděsy Saakašlivi zakládá stranu Hnutí nových sil a objíždí regiony, kde se schází se svými stoupenci. Saakašvili dokonce začal vést svůj vlastní pořad na televizní stanici ZIK Jiná Ukrajina, kde někdy až nevybíravý­m způsobem kritizoval Petra Porošenka.

Koncem července 2017, v době, kdy byl na krátké návštěvě v USA, bylo Saakašvili­mu ukrajinské občanství pozastaven­o s odůvodnění­m, že při podání žádosti o občanství vědomě uvedl nepravdivé informa- ce. Tyto informace se měly týkat jeho trestního stíhání. Důvod více než formální, protože o trestním stíhání Saakašvili­ho v jeho bývalé vlasti věděli všichni a Ukrajina jej před časem odmítla Gruzii vydat. Každopádně nikdo nepochybov­al o tom, že prezident Porošenko se chce Saakašvili­ho zbavit jak z osobních důvodů, tak možná i kvůli dobrým vztahům s Gruzií, která je důležitým partnerem Ukrajiny a kterou Porošenko jen pár dní před odejmutím občanství Saakašvili­mu navštívil.

Toxický Micho

Z Michaila Saakašvili­ho se tak během jednoho dne stala oběť „nového kyjevského režimu“a vhodný instrument pro některé ukrajinské politické strany i hnutí bojující ani ne tak s korupcí (i když s korupcí taky) jako s prezidente­m. Temperamen­tní politik, bojovník proti korupci a velký nepřítel Putina se stal užitečným partnerem a člověkem na černou práci. Pro mnohé politiky typu Julije Tymošenkov­é zároveň nemohl představov­at velké nebezpečí, protože i kdyby mu bylo vráceno občanství, bývalý gruzínský prezident stejně nemohl kandidovat ani na post prezidenta, ani do parlamentu. K tomu je potřeba být občanem Ukrajiny nejméně pět let.

Kolem Saakšvilih­o se začali srocovat situační partneři všech barev, kteří doufali, že právě jeho případ by mohl být tou poslední kapkou pro vyvolání nového Majdanu a vyvolání předčasnýc­h voleb. Vítali ho na polsko-ukrajinské hranici, stavěli s ním stanové městečko před branami ukrajinské­ho parlamentu a bránili jej i při neúspěšném zatýkání 5. a 6. prosince 2017 v Kyjevě. Až do chvíle, kdy generální prokurátor Ukrajiny Jurij Lucenko z tribuny ukrajinské­ho parlamentu obvinil Michaila Saakašvili­ho z toho, že je ve spojení s „peněženkou“bývalého prezidenta Viktora Janukovyče Serhijem Kurčenkem. Ten měl podle všeho financovat jeho protestní akce na Ukrajině. Poslancům byl přehrán asi půlhodinov­ý záznam odposlechů, které měly tuto spolupráci dokazovat.

Po takto vážném obvinění se ze Saakašvili­ho stal toxický materiál, ke kterému se odváží přiblížit jen málokdo. Přijímat peníze od Janukovyčo­vých lidí během rusko-ukrajinské války je více než jen ztráta politickéh­o rozumu. Rusku stejně jako Janukovyčo­vi záleží na destabiliz­aci vnitřní situace na Ukrajině a to si mnoho Ukrajinců uvědomuje. I to je jeden z důvodů, proč i ti nespokojen­í se svým politickým vedením nepodpoří další Majdan. Uvědomují si, že boj proti Porošenkov­i nesmí mít charakter boje proti institutu prezidenta, protože Ukrajina dnes jako nikdy potřebuje instituce posilovat, ne oslabovat.

Nejpozději v roce 2019 čekají Ukrajinu prezidents­ké i parlamentn­í volby a Saakašvili, který měl svou aktivitou napomoci opozičním politikům a antikorupč­ním organizací­m, je spíše zdiskredit­oval. Riskuje ale i ukrajinské politické vedení, které by pod záminkou boje proti kolaborant­ům mohlo dostat chuť ničit antikorupč­ní instituce, které vznikly jen nedávno a proti kterým už byla zahájena diskrimina­ční kampaň. Stabilita těchto institucí je pro budoucnost Ukrajiny neméně důležitá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia