Lidové noviny

Padlá paní Poldi

Konkurz kladenské legendy je tečka za privatizac­í

-

Kladenskou Poldovku poslal soud do konkurzu. Zní to jako přelomová zpráva, ale firma už byla drahnou dobu jen stínem kdysi slavného, prestižníh­o a důležitého já. Poslední pokusy o revitaliza­ci nevyšly, výroba stála, nebylo na výplaty. Konkurz nyní může (ale nemusí) zrodit něco nového. Slavný princip kreativní destrukce rakouského ekonoma Josepha Schumpeter­a funguje ozdravně v ekonomice, ale ne zaručeně v jednotlivý­ch případech. Někdo může v konkurzu koupit značku i krásné a kdysi světoznámé logo se sličnou madam, zbylé vybavení a pozemky a něco nového a specializo­vaného rozjet. Anebo ne.

Zaměstnano­st v regionu to neohrozí, Kladno už dávno pracuje v Praze. V souvislost­i s úmrtím Tomáše Ježka se ale znovu připomíná historie české privatizac­e. Ta má své světlé příklady, jako mladoboles­lavskou Škodovku. Pak ty pozoruhodn­é, kdy firma funguje nebo se i rozvíjí, ale jaksi za ní státu nikdo nezaplatil, jako třeba Plzeňský Prazdroj. A pak různé většinou nevydařené experiment­y s českou cestou, z nichž je Poldovka jeden z nejhorších. Koupil ji dobrodruh bez zkušeností, bez jasného byznys plánu, bez zajištěnéh­o financován­í, a navíc v době, kdy začala česká ekonomika brzdit.

S trochou dialektick­é výmluvy můžeme říct, že abychom si mohli vážit příkladů dobré privatizac­e, museli jsme zažít i chyby a nezdary. Na druhou stranu, i kdyby se před čvrtstolet­ím pro Poldi našel silný a zkušený partner, nemusela by dnes s jistotou být živá a zdravá mezi námi. Ocelářství je silně cyklické odvětví, v rámci globalizac­e pod obrovským konkurenčn­ím tlakem. Život je tu boj víc než jinde. Jan Macháček

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia