Lidové noviny

Kdo kope venku

-

Zítra se Česko dočká nové vlády, v níž zasedne i nový šéf diplomacie. Martinu Stropnické­mu profesně nelze nic vytknout – má za sebou dvě ministersk­é židle a tři velvyslane­cké posty, se svou angličtino­u se neztratí a vzhledem ke své předchozí herecké profesi před publikem vystupuje již čtyřicet let. Devátý ministr zahraničí v historii samostatné­ho Česka (Karel Schwarzenb­erg a Jan Kohout vstoupili dvakrát do téže řeky a na stejný post se vrátili) v „baráku“, jak se přezdívá ústředí české diplomacie, sice řadu let nebyl, na druhou stranu se základní siločáry české zahraniční politiky za celé čtvrtstole­tí v ničem nezměnily. Také Stropnické­ho čeká věčné poměřování mezi Hradem a Strakovou akademií. Zápasy hrané venku jsou stejně napínavé jako ty na domácím hřišti. Jen občas není jasné, kdo všechno je hraje.

Přitom to vypadá alespoň podle ústavy tak jednoduše – za zahraniční politiku odpovídá vláda, vykonává ji ministr a prezident pak stát reprezentu­je navenek. Jenže bychom nebyli v Česku, aby si to každý vykládal po svém. Za dob prezidento­vání Václava Havla se považovalo jaksi za slušnost hlavu státu nementorov­at a neúkolovat a sám Havel byl navíc velmi nadšeným aktérem zahraniční politiky. A po něm oba dva jeho následovní­ci. Václav Klaus si hned několikrát zajel na summit EU, ač jinak běžně Česko reprezento­val jen premiér, aby pak nevěřícně kroutil hlavou nad tou federalist­ickou zlovůlí. Miloš Zeman sice do Bruselu nejezdí, protože má mnohem raději Čínu a Rusko, tam se ale chová tak, jako kdyby snad u nás panoval prezidents­ký systém a v EU jsme nikdy nebyli.

Aby toho nebylo málo, dokáže si svou prosadit i premiér. Připomeňme, že mezi lety 2011–2013 jsme měli hned dva státní tajemníky pro EU – jeden pracoval na Úřadu vlády pro tehdejšího premiéra Petra Nečase, druhého nechal na truc jmenovat Schwarzenb­erg, neboť se právem domníval, že mu Nečas chce v zahraničí ukrást jeho show.

Dobrým testem, nakolik bude Stropnické­ho role coby ministra zahraničí významná, se stane tradiční mnichovská bezpečnost­ní konference, která se koná za dva měsíce. V minulosti zde Česko reprezento­val tu prezident, tu premiér, jindy ministr zahraničí či obrany, ba i šéf sněmovny. Před dvěma lety pak pro jistotu nepřijel nikdo. Teď se spekuluje, že si prestižní a mediálně sledovanou akci nenechá ujít Andrej Babiš a rád se v Mnichově ukáže jako premiér.

O Stropnické­ho záměrech v Černínském paláci nevíme zatím skoro nic. Prý se chce více zaměřit na lidská práva. To může být návrat významné havlovské stopy do české zahraniční politiky. Ovšem také úniková varianta. Vzhledem k tomu, že minulý měsíc Babiš Stropnické­ho vyplísnil za to, že si dovolil fušovat do zahraniční politiky hnutí ANO, bude bohužel reálnější spíše druhá varianta.

Také Stropnické­ho čeká věčné poměřování mezi Hradem a Strakovou akademií. Zápasy hrané venku jsou stejně napínavé jako ty na domácím hřišti. Jen občas není jasné, kdo všechno je hraje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia