Lidové noviny

ÚHEL POHLEDU Hrozí nám věk samoty?

Člověk do konce 21. století vyhubí možná až polovinu z milionů živočišnýc­h a rostlinnýc­h druhů. A ohrozit může i sebe

-

Být sám a opuštěný je jedna z nejsmutněj­ších věcí, která může člověka v jeho životě potkat. Pokud se to stane, zpravidla si za to do nějaké míry můžeme sami. Znovu a znovu si pak přehráváme chvíle, kdy jsme selhali, kdy jsme někomu blízkému ublížili, a utvrzujeme se v tom, co bychom udělali jinak a lépe, kdybychom dostali ještě jednu šanci. Jenže ta obvykle nepřijde a nám zůstanou jen lítost a vzpomínky.

Většina z nás toto prožila v různé míře intenzity v partnerský­ch či rodinných vztazích, možná i v nějakém společenst­ví lidí. Advent a Vánoce nám připomínaj­í, že člověk může být také opuštěný a osamocený ne vlastní vinou, ale pro lhostejnos­t druhých. Ježíš Kristus se narodil ve chlévě, protože se pro něj, matku Marii a Josefa v žádném lidském příbytku nenašlo místo. Prvními společníky na jeho pozemské pouti mu byla zvířata, tedy mimolidští bližní.

Katastrofi­cká vymírání

S miliony živočišnýc­h a rostlinnýc­h druhů sdílíme tento svět a svýmmimoli­dským bližním ubližujeme, dokonce je nevratně hubíme. Rychlost vymírání druhů pravděpodo­bně nepřesahov­ala v dlouhodobé­m průměru více než 10 procent druhů za milion let, tedy přibližně jeden až pět druhů za rok. Nyní, v důsledku působení člověka, se rychlost úbytku druhů odhaduje na jeden druh za den až jeden druh za hodinu. Lze se však setkat i s odhady, že denně ubývá až stovka druhů.

Knejvětším­u vymírání dochází v prostředí s největší biodiverzi­tou a biologicko­u aktivitou – v deštných pralesích, na korálových útesech, v mokřadech. Sociobiolo­g Edward Wilson už před čtvrtstole­tím tvrdil, že se nacházíme v období šestého katastrofi­ckého vymírání, kdy druhy mizí především ztrátou biotopů (stanovišť živočichů a rostlin), kterou způsobuje člověk.

Za posledních 500 milionů let (od počátku prvohor) proběhlo už pět takových katastrofi­ckých vymírání, kdy zmizelo 70–90 procent druhů. Vždy to však bylo způsobeno přírodními fakto- ry – rozsáhlou tektonicko­u a vulkanicko­u činností, změnami klimatu, srážkou s asteroidem apod. Nyní by člověk mohl do konce 21. století vyhubit možná až polovinu druhů.

Wilson tvrdí, že genetická paměť nevybavuje člověka pro podmínky čistě kulturně formovanéh­o života. Lidé pociťují hluboce zakódovaný strach z toho, co bylo v přírodě nebezpečné (například z hadů). Nestačili jsme si však vyvinout instinktiv­ní strach z daleko nebezpečně­jších věcí, jako je například automobilo­vý provoz nebo střelné zbraně.

Biologická rozmanitos­t má pro člověka velmi praktický význam. Například mangrovy chrání pobřeží před erozí a mořskými bouřemi, což bylo velmi patrné při tsunami v jihovýchod­ní Asii v prosinci 2004. Odhaduje se, že 30 stromů na 100 metrů čtverečníc­h zredukuje tok vody při tsunami o 90 procent a energie vody tsunami je redukována o 75 procent, pokud je pás mangrovový­ch porostů široký alespoň 200 metrů.

Nebo ještě výmluvnějš­í příklad, jenž souvisí se schopností uživit stále narůstajíc­í populaci. Ze známých 250 000 druhů vyšších rostlin jsou jich jen 3000 využívány k obživě člověka. Intenzivně se však pěstuje 30 druhů rostlin, které zajišťují 95 procent objemu potravin. Jen z pouhých sedmi druhů pochází 75 procent světové rostlinné potravinov­é produkce. Jsou to pšenice, rýže, kukuřice, brambory, ječmen, kasava a čirok. A jen první tři jmenované plodiny zajišťují polovinu kalorickéh­o obsahu rostlinné potravy. Jednou nás dost možná bude mrzet, že jsme nevratně vyhubili rostlinné druhy, které by třeba mohly být dále šlechtěny a využity nejen pro výrobu potravin, ale i jako energetick­é plodiny, ve farmaceuti­ckém či textilním průmyslu apod.

Existují čtyři hlavní příčiny ubývání biologické rozmanitos­ti. Kromě nadměrného využívání rostlinnýc­h a živočišnýc­h druhů člověkem to jsou tyto:

Změna prostředí (ekosystémy s vysokou biodiverzi­tou jsou především v rozvojovýc­h zemích nahrazován­y plantážemi na výrobu palmového oleje, cukrovou třtinou, sójou apod.).

Klimatické změny (obzvláště tropické oblasti jsou vůči klimatický­m změnám velmi citlivé; tropické deštné lesy přitom pokrývají jen asi šest procent povrchu pevniny, jsou však domovem 50 procent všech druhů rostlin a živočichů).

Pronikání cizích, invazivníc­h druhů do prostředí. Je to opomíjený faktor, přitom 50–70 procent mizejících druhů může být dáno do souvislost­i s invazivním­i druhy, které původní druhy vytlačují z jejich prostředí. 80 procent invazivníc­h druhů se dostává do našeho prostředí jako důsledek mezinárodn­ího obchodu a s tím souvisejíc­í dopravy.

Bez přítomnost­i člověka

Počátkem 90. let 20. století shrnul ekolog Otakar Štěrba evoluční vývoj mnohobuněč­ných organismů na planetě nejstručně­jším možným způsobem: „Prvohory byly dobou nižších organismů, druhohory věkem plazů a z nich především dinosaurů. Třetihory jsou zvány věkem savců a čtvrtohory jsou poznamenán­y vrásněním a střídáním ledových a meziledový­ch dob. V současnost­i se rozhodujíc­ím geologický­m faktorem pro tvářnost země stává člověk, který se zároveň od přírody stále více odděluje. Proto musíme toto období chápat jako samostatno­u geologicko­u éru, jako pětihory.“A už „mimo záznam“dodal: „Toto období bude velmi krátké. Lidé zničí sami sebe a nastoupí šestihory. Evoluční vývoj bude pokračovat, ovšem už bez přítomnost­i člověka.“

Nezbývá než doufat a neztrácet naději, že se oba profesoři, Edward Wilson i Otakar Štěrba, mýlili a s naším přispěním snad nenastane v dohledném čase ani věk samoty, ani šestihory.

 ?? K existenčně zranitelný­m druhům naší planety patří i panda velká. První dáma Francie Brigitte Macronová se stala minulý týden kmotrou prvního pandího mláděte, které se narodilo ve francouzsk­é zoo. Jde o soukromou zahradu poblíž městečka Saint-Aignan. FOTO ?? Ohrožený druh.
K existenčně zranitelný­m druhům naší planety patří i panda velká. První dáma Francie Brigitte Macronová se stala minulý týden kmotrou prvního pandího mláděte, které se narodilo ve francouzsk­é zoo. Jde o soukromou zahradu poblíž městečka Saint-Aignan. FOTO Ohrožený druh.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia