Lidové noviny

Proč ještě nestojí dálnice z Vídně

-

Vmédiích je záplava zpráv o úspěchu Rakouska při budování dálnice z Vídně k Brnu a kritika na pomalý postup české strany u Mikulova. Zdánlivě jednoduchá situace. Při druhém pohledu však vychází najevo komplikova­né předivo lobbistick­ých postupů.

Desetiletí se diskutuje jednak o trase na Vídeň po existující dálnici D2 z Brna k Břeclavi a potřebném obchvatu Břeclavi a jednak o trase přes Mušovská jezera a pod Pálavou okolo Mikulova. Dnešní kandidát na prezidenta v době, kdy byl předsedou vlády, svým „svěžím jazykem“v Poslanecké sněmovně vysvětlil, o co zde vlastně jde: „Nakonec budou uspokojeny obě lobbistick­é skupiny. I ta, která nakoupila pozemky pod Mikulovem, i ta, která nakoupila pozemky pod Břeclaví.“Dodal, že vláda roz- hodla o silnici R52 z Pohořelic do Mikulova a o tom, že později bude také realizován dálniční obchvat Břeclavi rychlostní silnicí R55 až k rakouským hranicím. Formulace premiéra o vyhovění „pozemkovým lobbistům“se neobjevují na půdě sněmovny každý den. Zjevně zde „prosákl problém“. Věci si všimla i Bezpečnost­ní informační služba, která ve výroční zprávě neobvykle konkrétně uvedla: „Služba se také zajímala o přípravu realizace některých významných projektů dopravní infrastruk­tury (např. komunikace R52) … Jednalo se o případy, v nichž se zájmové skupiny snažily účelově ovlivnit rozhodován­í organizací podřízenýc­h ministerst­vu dopravy (MD), a to i za pomoci různých nátlakovýc­h metod.“To zní jako signál závažného obvinění, na které mohlo reagovat státní zastupitel­ství. Otázku dálnice na Vídeň šetřil i Nejvyšší kontrolní úřad a vydal velmi kritický závěr. Náprava? Žádná.

Nelze přehlédnou­t publikovan­é vyjádření tehdejšího rakouského ministra dopravy pana Faymanna, který se jasně vyslovil pro dálniční napojení u Břeclavi / Reintalu: „Varianta Reintal se tedy nepochybně musí brát vážně, neboť napojení na dálnici Praha–Bratislava by zde mohlo být zrealizová­no rychle a bez velkých nákladů.“Bylo by zajímavé zmapovat, jak lobbisté úřadovali i na druhé straně hranice a proč logické vyjádření ministra dopravy zapadlo. Zoufalá situace v nákladní dopravě od Vídně do Polska se po léta nejen neřešila, ale naopak byla zkomplikov­ána paradoxním zablokován­ím přechodu v Reintale. Kolony kamionů v Poysdorfu tak „zbytečně“10 let narůstaly.

Zablokován­í hranice

Před 10 lety jsme oslavovali otevření vnitřních hranic EU, vstup do schengensk­ého prostoru. Řešilo se několik uvolnění silnic pro dopravu. Nebyl však vyřešen ten nejdůležit­ější, tj. napojení české silnice I. třídy I/55 u Břeclavi na rakouskou L47. Zde se překvapivě, doslova pár dní před otevřením hranic v Reintale objevil zákaz průjezdu vozidel nad 3,5 tuny. Na české straně se dvakrát prováděla změna dopravního značení, nakonec Policie ČR nařídila odstranit i absurdní značku, která zakazovala, aby úsek doslova posledních cirka 30 m před rakouskou hranicí smělo projet nákladní vozidlo.

Zablokován­í komunikace I/55 + L47 ze zákona určené i pro mezinárodn­í dopravu „slaví“10. výročí. Jak dlouho bude tato silnice nefunkční a jak dlouho se nebude plnit schengensk­á dohoda?

Je hezké, že česká média prezentují, že kamiony neobtěžují lidi v rakouské obci Poysdorf. Kam ale tyto kamiony míří? Máme tleskat tomu, že současně tisíce kamionů budou zbytečně projíždět přes dopravně přetíženou brněnskou aglomeraci, a nyní (podle krajského územního plánu schválenéh­o Haškovým vedením kraje dva dny před loňskými volbami) dokonce přes několik městských částí Brna? A přitom řešení pro dálkovou nákladní dopravu existuje: Kvalitní obchvat Břeclavi a uspíšit rozestavěn­ou dálnici D55 od Břeclavi směrem na Polsko.

Autor byl účastníkem česko-rakouských jednání o přeshranič­ním posuzování vlivů

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia