Lidové noviny

Odbyt vína roste, gurmáni nejsme

- MIROSLAV PETR

Průměrný Čech vypil loni skoro 20 litrů moku od tuzemských a zahraniční­ch vinařů. Spotřeba roste i letos, ale zejména u lacinějšíc­h značek.

PRAHA Víno je pro Čechy stále lákavější nápoj. Podle aktuálně zveřejněný­ch údajů Českého statistick­ého úřadu vypil každý občan včetně kojenců v roce 2016 v průměru 19,6 litru vína. To je o „sedmičku“víc než v předchozím roce a druhý nejvyšší údaj v historii Česka. A letošek bude ve znamení dalšího nárůstu.

Sami vinaři udávají dokonce ještě vyšší údaj o spotřebě, než vyčíslují statistici – zhruba kolem 20,5 litru na hlavu. Přesto to neznamená, že by se Češi víc vzdělávali ve znalosti vína a pili ušlechtile­jší druhy.

„Hlavním důvodem růstu spotřeby je vyšší koupěschop­nost zákazníků. Lidí, kteří vínu rozumí a umí si ho vychutnat, sice pomalu přibývá, ale největším tahounem, zhruba ze 70 procent veškerého prodeje, jsou stále vína ze supermarke­tů v ceně kolem 70 až 100 korun,“okomentova­l nejnovější údaje statistiků tajemník Svazu vinařů Martin Půček.

V dáli před námi je Francie

Očekává, že letošek, přestože domácí úrodou nebyl lepší než loňský rok, vykáže vyšší spotřebu na hlavu zhruba o půl litru. Tuzemští, tedy z naprosté většiny moravští vinaři zásobují totiž české obchody jen ze třetiny. Většina vína se dováží.

Spotřebou se Česko nemůže rovnat milovníkům vína, jako jsou ve světovém měřítku napří- klad Francouzi se skoro 41 litry na hlavu. Pokulhávám­e i za sousedním Německem, kde jeden občan vypije ročně průměrně 25 litrů, ale jsme na žebříčku před Slovenskem s 16 litry na hlavu. Podle Půčka však existuje reálná možnost, že do deseti let dosáhne v Česku průměrná spotřeba ke 30 litrům.

Z regálu supermarke­tu, stáčené ze sudů na stánku „vinotéky“, ze sklepů a polic skutečných vinoték. V tomhle pořadí se v Česku vína nejčastěji prodávají. Na letošním nárůstu budou mít ze vše- ho nejvíc zásluhu právě obchodní řetězce, přes které se loni prodalo kolem 140 milionů z celkových 200 milionů litrů vín.

Tomu, že letošní spotřeba může být vyšší než ta loňská, nasvědčují i meziročně lepší prodejní výsledky největšího vinařského uskupení – Bohemia Sektu. Šumivá vína představuj­í jen menší část jeho produkce, převládají tichá vína z ovládaných vinařství, jako jsou Habánské sklepy, Vinařství Pavlov, Víno Mikulov a Chateau Bzenec. Loni celá skupina prodala 28,5 milionu lahví šumi- vých vín, nápojů, tichých vín a částečně i zbylých zásob lihovin, jejichž produkci Bohemia loni prodala božkovském­u Stocku.

Odbyt za prvních deset letošních měsíců roste řádově o procenta. „Myslíme si, že loňský počet prodaných lahví bychom mohli v menších jednotkách procent opět navýšit,“uvedl ředitel Bohemia Sektu Ondřej Beránek.

Bude to dobrý ročník

Letošní výnosy z vinic ještě vinaři neznají, budou prý možná o něco vyšší než loňských 4,8 tuny z hektaru, ale určitě nižší, než je desetiletý průměr.

Vinaři v Česku tak zřejmě dopadli lépe než celosvětov­á produkce, která se podle dosavadníh­o odhaduMezi­národní organizace vinné révy a vína v letošním roce sníží o 8,2 procenta na 246,7 milionu hektolitrů. Pokud se předpoklad naplní, bude to prý nejslabší globální výsledek od roku 1961. Na vině jsou především mrazy a sucha v zemích Evropské unie, kde se čeká propad produkce o 15 procent.

Moravští producenti už při uvedení letošních mladých vín upozornili, že úroda není letos zrovna nejlepší, ale kvalitou to prý bude dobrý ročník.

„Možná i o trochu lepší než ten loňský. Úroda je vlivem jarních mrazů o něco nižší, ale chuť se dotvořila, velmi pěkná jsou i červená vína,“vyjádřil se například Stanislav Hrabal z renomované­ho Rodinného vinařství Hrabal ve Velkých Bílovicích.

„Rok začal velmi špatně, v květnu pomrzla skoro všechna očka, vypadalo to na ztrátu o 60 procent, ale hrozny pak nasadila podočka a nebude to nakonec tak zlé,“přidává se vinař Jaroslav Vaďura z Polešovic na Uherskohra­dišťsku.

Česko versus největší vinařské země

Lidí, kteří vínu rozumí a umí si ho vychutnat, sice pomalu přibývá, ale největším tahounem jsou stále vína ze supermarke­tů v ceně kolem 70 až 100 Kč

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia