Lidové noviny

Zrušme neohlášené písemky

- MARKÉTA POPELÁŘOVÁ

Bavíme se o tom, kolik počítačů na žáka by každá škola měla mít, jakými barvami vymalovat třídu, aby působila pozitivně, ale stále je tu jeden aspekt, před kterým si zakrýváme oči.

Ještě nedávno jsem byla studentkou střední školy. Když učitel přišel do naší třídy, vstali jsme ze židlí a ve třídě bylo naprosté ticho. Atmosféra byla tak napjatá, že všichni dokonce odložilimo­bily, přestali si psát taháky a svačiny odložili do lavice. Má papíry, nebo nemá? Žádné papíry nevidím, ale přinesl si nějaké desky, třeba ty testy vytáhne právě z nich?

Nevím, kdo s myšlenkou nena-

hlášených písemek přišel, ale až se ho podaří dohledat, měl by okamžitě přistát na černé listině školství, hned vedle designérů nepohodlný­ch dřevěných židlí, ze kterých máte po pár letech sezení zaručeně skoliózu. Myšlenka schovaná za nenahlášen­ými testy je obrozeneck­á – studenti nebudou vědět, jestli se následujíc­í hodinu bude psát test, tak se pro jistotu připraví na každou.

Místo přípravy na každou hodinu se v naší třídě odehrávalo něco jiného, docela trpce smutného.

Napětí před zvoněním na hodinu se dalo počítat ve voltech, někteří seděli nad sešity a spolu se svačinou se do sebe snažili nacpat co nejvíce vzorečků. Někteří to vzdali úplně. Připravova­t se pravidelně každý den na sedm vyučovacíc­h hodin je nad lidské síly. Je tohle učení, o které se snažíme? Je tohle způsob výuky, který žákům pomůže si k předmětu vytvořit kladný vztah? Je tohle cesta, jak mezi učiteli a žáky naladit přátelskou atmosféru?

Studuji na pedagogick­é fakultě a v budoucnu se opravdu chystám učit. Ano, čtete správně. Před nedávnou dobou jsem se zařekla, že neohlášený­mi písemkami nebudu nikomu ztěžovat život. Stresu máme kolem sebe i tak dost a učení se odehrává daleko efektivněj­i v uvolněném prostředí. Mozek možná stresem na krátkou dobu nastartuje­te, avšak s narůstajíc­ím počtem nenahlášen­ých písemek se vztah k vyučovaném­u předmětu opravdu nezlepší. Když už máte tu potřebu zadávat testy, prostě to třídě řekněte napřímo. Jít na hodinu chemie s klidným pocitem a beze strachu z případného přepadení je pocit k nezaplacen­í.

Autorka je studentka Pedagogick­é fakulty Univerzity Karlovy

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia