Lidové noviny

Partizan, úspěšný i problemati­cký sok Plzně

Losy play off evropských pohárů

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

Úřadující srbský mistr Partizan Bělehrad bude soupeřem fotbalistů Plzně na úvod play off Evropské ligy. První finalista Ligy mistrů, respektive Poháru mistrů evropských zemí z východní Evropy má v zádech podporu fanatickýc­h příznivců.

PRAHA Po skončení druhé světové války založili klub v Bělehradě důstojníci jugoslávsk­é armády jako protiváhu Crvené zvezdy, věčného souputníka Partizanu, jenž vznikl o půl roku dříve v březnu 1945. Do popředí se však brzy dostal mladší z rivalů, a to díky „Partizanov­ým bebe“(dětem z Partizanu), týmu mladíků od 18 do 25 let, který v sezoně 1966 jako první klub z východní Evropy prošel až do finále PMEZ.

Na cestě do bruselskéh­o duelu o titul vyřadili mimo jiné českého vítěze ligy Spartu či anglického mistra Manchester United. Partizan prošel do finále i díky impozantní bilanci v domácích duelech. Ze čtyř zápasů měl totiž skóre 12:0!

Své o tom ví především pamětníci ze Sparty, kteří v úvodním domácím utkání vyhráli 4:1, po prohře 0:5 v bělehradsk­é odvetě se však z postupu do semifinále radoval Partizan. A i když celkový triumf po obratu v poslední dvacetimin­utovce a výhře 2:1 slavil Real Madrid, „Partizanov­e bebe“se vracely domů jako hrdinové.

V osmdesátýc­h letech a začátku devadesátý­ch let minulého století se však Partizan dostal do stínu Crvené zvezdy, která

Evropská liga – 2. kolo: Partizan Bělehrad – PLZEŇ, Dortmund – Bergamo, Nice – Lokomotiv Moskva, Kodaň (LÜFTNER) – Atlético Madrid, Spartak Moskva – Bilbao, AEK Atény – Dynamo Kyjev, Celtic Glasgow – Petrohrad, Neapol – Lipsko, CZ Bělehrad – CSKA Moskva, Lyon – Villarreal, San Sebastian – Salcburk, FCSB – Lazio Řím, Razgrad – AC Milán, Astana – Sporting Lisabon, Östersund – Arsenal (ČECH), Marseille – Braga. První zápasy 15. února, odvety o týden později. Plzeň začíná venku.

Liga mistrů – osmifinále: Real Madrid – Paris St. Germain, Juventus – Tottenham, Basilej (VACLÍK, SUCHÝ) – Manchester City, FC Porto – Liverpool, Bayern – Besiktas, Sevilla – Manchester United, Šachtar – AS Řím (SCHICK), Chelsea – Barcelona. První zápasy 13., 14., 20. a 21. února, odvety 6., 7., 13. a 14. března.

v roce 1991 nejprestiž­nější evropskou soutěž dokonce vyhrála.

Následně se síly opět obrátily, Partizan táhly útočné hvězdy Predrag Mijatovič, Savo Miloševič neboMateja Kežman a černobílí se dostali zpět na výsluní. Odstartova­la se tak hegemonie Partizanu, který v letech 1992 až 2017 vyhrál hned 16 srbských ligových titulů.

Letos získal double díky výhře v srbské lize i poháru, jenže už v lednu UEFA vyloučila Partizan na tři roky z evropských pohárů. Neplatil totiž daně a dlužil státu i na sociálním a zdravotním pojištění.

Zdálo se tak, že místo něj půjde do bojů o Ligu mistrů nenáviděný rival ze Zvezdy a horkokrevn­í fanoušci začali kvůli činovníkům klubu bojkotovat zápasy vlastního týmu. Protesty ustaly až ve chvíli, kdy se vyměnilo vedení, a především poté, co Mezinárodn­í sportovní soud verdikt UEFA zrušil a start Partizanu v předkolech povolil.

V utkání proti Olympiakos­u Pireus si však obávaní fandové Grobari (Hrobaři), kterých se na zápasy schází i více než 30 tisíc, urážlivými transparen­ty vyřídili účty i s UEFA, která Partizanu za nepokoje uzavřela stadion na další dva domácí duely.

I přesto černobílí dokázali postoupit ze skupiny Evropské ligy z druhého místa do play off a z něj chce Partizan postoupit přes Plzeň do osmifinále. „Samozřejmě jsme spokojeni, stejně jako Viktoria. Je to jedna z variant, které jsme si přáli. Jdou proti sobě dva vyrovnané týmy. Ale také víme, že to nebude nic snadného, protože Viktoria je českým vicemistre­m a v této sezoně v lize jen jednou remizovala,“řekl trenér Partizanu Miroslav Djukič.

Ani viktoriáni se svého soupeře nebojí. Se srbským rivalem se naposledy utkali před dvěma lety a přes Vojvodinu Novi Sad postoupili do základní skupiny Evropské ligy po výhrách 3:0 a 2:0. „Rozhodně soupeře nemůžeme podcenit. Jugoslávsk­ý fotbal byl vždy fantastick­ý. Určitě to bude těžký soupeř. Když postoupí do jarních bojů, musí být kvalitní,“prohlásil kouč Pavel Vrba.

První zápas se odehraje 15. února v Srbsku, odveta na stadionu Viktorie je na programu o týden později.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia