Lidové noviny

Jak na čísla a číslice

-

čtyř také tvary třech, čtyřech ( koalice čtyř/čtyřech stran). Ty jsou sice jako spisovné zachyceny v Pravidlech českého pravopisu, ale jsou vnímány coby hovorové varianty, hodící se spíše do mluvených projevů. Pro většinu dalších číslovek (počínaje pětkou) máme skloňování výrazně zjednoduše­né: v pádech připojujem­e nanejvýš koncovku nic jiného. Pět plavidel bez pěti plavidel, s pěti plavidly. U čísla 10 je vedle deseti možná i varianta desíti. Číslovku sto skloňujeme podle vzoru město, ale když následuje počítaný předmět, může zůstat nesklonná – v takovém případě příslušnou pádovou koncovku přebírá počítaný předmět: sto tašek bez sta tašek i bez sto tašek, o stu tašek i o sto taškách. Podobně zacházíme s číslovkami typu sedmero, několikero: o čtveru ročních období i o čtvero ročních obdobích.

Tím se plynule dostáváme k problemati­ce skloňování počítaných předmětů, tedy toho, čeho je daný počet. Je správně 42 hodin, nebo 42 hodiny? Je-li na konci složitější číslovky jeden, dva, tři či čtyři (např. 23, 281 atp.), máme na výběr. Buď uplatníme 2. pád, nebo shodu stejnou jako u samostatný­ch čísel 1, 2, 3, 4. Z příkladu to je pochopitel­nější: 23 chyb i 23 chyby, 281 pilotů i 281 pilot. Použití 2. pádu v praxi výrazně převažuje.

Stovky, tisíce, miliony a podobně můžeme opět spojit s 2. pádem ( před čtyřmi tisíci let), anebo ponechat počítanému předmětu stejný pád, jako má číslovka ( před čtyřmi tisíci lety). Složitější číslovky můžeme buď skloňovat celé, nebo jen jejich poslední část – obvykle desítky a jednotky ( po dalších 365 dnech = po dalších třech stech šedesáti pěti dnech i po tři sta šedesáti pěti dnech).

Dosud jsme se zabývali čísly celými. Jak je to u částí celku? Základní pravidlo je, že po desetinné čárce následuje 2. pád jednotného čísla, bez ohledu na kontext celého spojení: 2,3 milionu bez 2,3 milionu, o 2,3 milionu (ne tedy o 2,3 milionech ani 2,3 milionů). Tento zápis totiž čteme jako o dvou celých třech desetinách milionu. Výrazy půl a čtvrt ve spojení se jménem zůstávají nesklonné, náležitý pád se zpravidla projeví v počítaném předmětu: po půl roce, před půl hodinou, do čtvrt hodiny, před čtvrt rokem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia