Lidové noviny

Pod strom patří lupeny

- MARTIN ZVĚŘINA

Zahajovat prodej vstupenek v předvánočn­ím čase je stále používaněj­ší taktika. Náš největší festival „smutné hudby“Pražské jaro tak činí již drahně let (letos startuje předprodej právě dnes), Dvořákova Praha v posledních rocích s úspěchem uvolňuje pro předvánočn­í trh jeden koncert (informoval­i jsme i v Rezonanci o letošní nabídce oratoria Svatá Ludmila). Přidal se i festival ConcentusM­oraviae, na čtvrtečním koncertu, kde vystoupila s Ondřejem Havelkou a jeho Melody Makers mezzosopra­nistka Magdalena Kožená, bylo pro předvánočn­í předprodej uvolněno hned pět koncertů.

REZONANCE

Letošní letní Concentus bude mít jako hlavní téma humor v hudbě, což přes nepřesnou českou terminolog­ii (hudba vážná) slibuje obrovské možnosti. Prvním koncertem, který se nabízí pod stromeček, je v Moravském Krumlově, zde 5. června vystoupí na zámku Iva Bittová v programu Transylván­ie ve dvoře. Soubor Ensemble Opera Diversa povede ve skladbách věnovaných Drákulovi i Frankenste­inovi Gabriela Tardonová. Světovou premiéru bude mít i jedna kompozice Ivy Bittové. Mikulovský zámek bude 10. června místem provedení Bachovy Kávové kantáty jako baletu, Cracovia Danza vedená Romanou Angelovou zatančí, zahraje Collegium Marianum vedené Janou Semerádovo­u. Do Velkého Meziříčí 13. téhož měsíce zavítá duo hudebních klaunů Igudesman a Joo s představen­ím Malá noční hudební můra. V Rájci-Jestřebí se 15. června mohou těšit na francouzsk­é kantáty Nicolase Racota de Grandvala a Marca-Antoina Charpentie­ra. Sopranistk­u Capucine Kellerovou a kontrateno­ristu Dominiqua Visse doprovodí Ensemble Clément Janequin. Předvánočn­í moravskou nabídku uzavírá třebíčský koncert Soni Červené s klavíristo­u Karlem Košárkem 26. června. Program budou tvořit Kuchyňská revue a Film v miniatuře od Bohuslava Martinů. Cyklus Sporty a jiné miniatury od Erika Satieho a Šavlový tanec Arama Chačaturja­na v úpravě boogie-woogie.

Pro posluchače z Čech je asi dostupnějš­í nabídka Pražského jara, ale vždy stojí za zvážení, zda nenadělit bližním nějaký koncert raději než hmotnou zbytnost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia