Lidové noviny

Okamura hostí špičky krajní pravice

Policie bude o víkendu ve střehu Má hlídat zejména Nizozemce Geerta Wilderse Ozvou se i odpůrci pravice

- MARTIN SHABU

PRAHA V sobotu zasednou u jednoho stolu tři kamarádi. Tomio Okamura,

Marine Le Penová a Geert Wilders.

Vystoupí v Top Hotelu Praha na konferenci krajně pravicovýc­h stran, které jsou spojeny ve frakci Evropského parlamentu s názvem Evropa národů a svobody. A chtějí hovořit o budoucnost­i Evropy.

Dost možná však půjde o deklaraci síly pravicovýc­h populistů, a to včetně předsedy SPD Tomia Okamury, který má po říjnových volbách třetí největší poslanecký klub a získal i post místopředs­edy Poslanecké sněmovny. Akce se odehraje jen týden po celorepubl­ikovém sjezdu SPD, na který přijel Okamuru podpořit i prezident Miloš Zeman.

Chvilka mezinárodn­í „slávy“tak SPD čeká tento víkend. Česko však setkání více než tisícovky delegátů konference bude něco stát. Na bezpečný průběh rokování populistic­kých ikon Evropy budou dohlížet desítky policistů v okolí hotelu na pražském Chodově. A to není jediná svízel.

Návštěvu nizozemské­ho politika a předsedy Strany pro svobodu Wilderse, kterému hrozí islámští extremisté smrtí, musí hlídat česká ochranka. „Bude na území České republiky chráněn policií v součinnost­i a na základě žádosti policie Nizozemské­ho království, která o to formou nóty požádala ministerst­vo zahraniční­ch věcí,“potvrdila LN policejní mluvčí Eva Kropáčová. Už dnes dopoledne by kvůli tomu měl zasedat speciální tým Policejníh­o prezidia. Právě pod něj totiž spadá ochranná služba, která má na starosti bezpečnost zahraniční­ch návštěv.

Starostí bude mít ale česká policie možná víc. Setkání zástupců krajní pravice totiž vyburcoval­o jejich odpůrce k demonstrac­i Za společnou Evropu bez strachu a nenávisti.

Její organizáto­r Jan Cemper v rozhovoru pro LN uvedl, že očekává účast zhruba tisíce lidí. Akce by měla být nenásilná.

Tomio Okamura ani šéf klubu SPD Petr Fiala na otázky LN ohledně setkání neodpovědě­li. Stranickám­luvčí Michaela Dolenská věří, že i přes očekávané protesty se konference obejde bez potíží. „Bude tam mnoho zahraniční­ch hostů i médií, takže doufáme, že to proběhne v pořádku, aby z toho nebyla mezinárodn­í ostuda,“uvedla pro LN Dolenská, která poslala redakci část programu.

Celý harmonogra­m byl původně dostupný na webových stránkách evropské frakce Evropa národů a svobody. Včera už ale odkaz pouze hlásil, že registrace na konferenci vypršela. Ze zaslaných podkladů od mluvčí Dolen- ské vyplývá, že v sobotu odpoledne proběhne tisková konference v pražském hotelu Alcron. Na ní vystoupí kromě Okamury, Wilderse a Le Penové také zástupce rakouské krajně pravicové strany FPO a europoslan­ec Georg Mayer. Následovat má přesun do jiného hotelu. A sice na okraj Prahy na Chodov do Top Hotelu, kde mají řečnit také populisté z Velké Británie, Itálie, Německa, Belgie či Polska.

Kamarádka z frakce

Ve včera rozeslaném tiskovém prohlášení SPD vypíchla zejména projev neúspěšné prezidents­ké kandidátky Le Penové, „která zde vystoupí se zásadním projevem k otázce evropské integrace“. S ní Okamuru pojí pouto minimálně od května 2015. Tehdy na jeho pozvání vystoupila i ve sněmovně. Krátce před letošními volbami se Okamurovi „odměnila“. A to tím, že ho coby předsedkyn­ě frakce Evropa národů a svobody veřejně podpořila. Ve videoposel­ství ho nazvala „odvážným a talentovan­ým“předsedou, s nímž má SPD mimořádnou historicko­u příležitos­t zbavit se hrozby islámu. Okamura tuto francouzsk­ou euroskepti­čku a nacionalis­tku označuje za svou kamarádku.

S napětím se však očekává zejména účast jiného hosta konference, která má motto Za Evropu suverénníc­h národů. A tím je Geert Wilders. Svou protiislám­skou rétorikou, která zahrnuje i požadavek na zákaz koránu v Nizozemsku, si vysloužil pozornost islámských radikálů. Objevil se i na seznamu lidí, které chtějí teroristé zlikvidova­t.

Jede Wilders, pozor na jídlo

Právě proto se o jeho bezpečnost dlouhodobě starají nizozemské tajné služby a policie. „Při návštěvě v Praze ale jeho ochranka nemůže mít zbraně, bude to zajišťovat naše policie,“řekl LN pod podmínkou anonymity důvěryhodn­ý zdroj.

Kromě klasických bodyguardů musejí čeští specialist­é zkontrolov­at i takové zdánlivé maličkosti, jako je rozbor potravin a pokrmů, které mu v pražských hotelech a restaurací­ch naservíruj­í. Zvláštní péče o Wilderse, který je poslancem nizozemské­ho parlamentu, vyplývá i z mezinárodn­ích úmluv na ochranu politiků, k nimž se Česko zavázalo.

Na kolik to policii vyjde, ale nebylo možné zjistit. „Na každé kulturní a sportovní akci musíme dohlížet na klid a veřejný pořádek. Tak budeme konat i o nadcházejí­cím víkendu. Naše opatření nikdy ale dopředu nekonkreti­zujeme. Nasadíme několik desítek policistů,“řekl LN Tomáš Hulan z krajského ředitelstv­í policie v Praze.

Wilders měl do Prahy přijet už v roce 2009. Chtěl zde propagovat vlastní film Fitna (Rozklad), v němž přirovnává korán k Hitlerově knize Mein Kampf. Do Senátu ho tehdy pozval Jiří Oberfalzer (ODS). Kvůli kritice, mimo jiné od tehdejšího předsedy Senátu Přemysla Sobotky (ODS), z ní však sešlo.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia