Lidové noviny

Stržení vlajky Tibetu: nezákonné

- KATEŘINA KOLÁŘOVÁ

PRAHA Na jaře loňského roku vyvěsili do oken své kanceláře Ladislav Pelcl a Martin Maloš tibetskou a tchajwansk­ou vlajku. Bylo to přímo naproti pražskému hotelu Hilton, kde se tehdy při státní návštěvě ubytoval čínský prezident Si Ťin-pching. Muži tak chtěli vyjádřit nesouhlas s čínskou politikou v oblasti lidských práv.

Do kanceláře zanedlouho vtrhl Útvar rychlého nasazení a přikázal mužům vlajky sejmout. Podle včerejšího verdiktu Městského soudu v Praze policisté postupoval­i nezákonně.

Policie zákrok zdůvodňova­la bezpečnost­ní hrozbou, protože kvůli papírovým archům velikosti A3, na které byly vlajky vytištěny, nemohla kontrolova­t prostor za okny. „Odstranění vlajek nebylo nezbytné. Mělo stačit prověření místnosti,“uvedl včera předse- da soudního senátu Ladislav Hejtmánek.

Tvrzení policie navíc vyvrátil i znalecký posudek, podle kterého měli policisté dostatečno­u techniku, aby situaci v místnosti sledovali zvenčí. Termovize totiž vidí i za papíry.

Ministerst­vo vnitra, proti kterému žaloba směřovala, postup hájilo i tím, že se na technické prostředky nelze stoprocent­ně spolehnout. „Policie přistoupil­a k tomu, že situaci vyřešila řekněme tradičním způsobem,“vysvětlil zástupce ministerst­va Karel Bečkovský. Peclův a Malošův právník ale uvedl, že stažené žaluzie v jiných oknech budovy policii nevadily.

Atmosféra strachu

Oba muži si navíc chtěli policejní zákrok nahrát na mobilní telefon. Policisté jim to však zakázali. Vnitro to vysvětlova­lo obavou policistů, aby vzhledem k jejich práci nebyla jejich podoba veřejně známá. Zákaz pořízení nahrávky ale včerejší verdikt rovněž označil za nezákonný.

Zasahující policisté si navíc měli podle Pecla a Maloše počínat velmi nevybíravě a zákrok nedokázali nijak obhájit a odmítali jakoukoliv diskusi. „Byl to návrat do atmosféry strachu, kdy policie není s námi, ale proti nám,“popsal již dříve střet s policisty pětatřicet­iletý Pecl.

Ministerst­vo vnitra zákrok dvou policistů již dříve prověřoval­o. Odbor vnitřní kontroly však jejich postup vyhodnotil jako legitimní. Z toho důvodu nyní minis- terstvo zvažuje, že podá kasační stížnost.

V době třídenní návštěvy čínského prezidenta bylo v pražských ulicích na tisíc uniformova­ných strážníků. Policisté čelili ostré kritice i proti zásahu v budově FAMU. Dva muži v civilu se tam prokázali policejním­i odznaky a domáhali se informace, kdo po- volil vyvěšení tibetských vlajek na budovu. Policie později přiznala, že v tomto případě chybovala. „Policie by neměla podléhat politickým tlakům, což se v tomto případě stalo. Příkaz sundávat tibetské vlajky přišel z Hradu. Doufám, že se z rozhodnutí soudu policie poučí,“řekl po vynesení verdiktu Pecl.

Odstranění tibetské vlajky při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze policie vyžadovala nezákonně, řekl soud.

 ?? Kromě Pelcla s Malošem vyvěsil tibetskou vlajku naproti hotelu Hilton také Karel Z. Jak server Lidovky.cz v minulosti informoval, za půl hodiny ho navštívila policie a vyzvala ho, ať ji sundá. FOTO JAN KRUPIČKA ?? Nebyli jediní.
Kromě Pelcla s Malošem vyvěsil tibetskou vlajku naproti hotelu Hilton také Karel Z. Jak server Lidovky.cz v minulosti informoval, za půl hodiny ho navštívila policie a vyzvala ho, ať ji sundá. FOTO JAN KRUPIČKA Nebyli jediní.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia