Lidové noviny

...a jeho odpůrci chystají nenásilný protest

- JAN HORÁK

PRAHA Zatímco Top Hotel Praha bude očekávat řečníky Tomia Okamuru, Marine Le Penovou či Geerta Wilderse, u nedaleké stanice metra Roztyly se pod hlavičkou Za společnou Evropu bez strachu a nenávisti sejdou odpůrci konference. Následně chystají průvod k hotelu, kde rovněž chtějí vyjádřit svůj odpor k euroskepti­cismu, nacionalis­mu a nenávisti k uprchlíkům.

„Chceme ukázat, že názory Okamury, Le Penové a Wilderse jsou v České republice v menšině a že není zemí, kde by názory ultrapravi­cových populistů převažoval­y,“sdělil LN lidskopráv­ní aktivista a místopředs­eda středočesk­ých zelených Jan Cemper, který protest organizuje. Přestože mluví o ultrapravi­covém proudu v Česku jako o menšinovém jevu, podle něj v tomto ohledu atmosféra přitvrzuje.

Cemper předpoklád­á, že jeho iniciativy si na místě všimnou domácí i zahraniční média. Jejich prostředni­ctvím se tak má evropská veřejnost dozvědět, že v České republice konference za účasti Okamury, Le Penové či Wilderse ve skutečnost­i nemá místo. Právě signál evropským partnerům o české toleranci považuje za to nejdůležit­ější, co má z jeho manifestac­e vzejít.

„Nesouhlas ano, ale rušit nebudeme“

„Chceme ukázat nesouhlas, ale ne konfrontač­ní cestou. Nechceme dát Okamurovi záminku, že jsme extremisté, kteří dělají nepořádek v ulicích,“přibližuje charakter demonstrac­e. Účastníky vyzývá, aby si s sebou vzali píšťalky, vuvuzely a transparen­ty, v plánu je i zpěv české hymny. Samotnou konferenci startující v 17 hodin však hlasitými projevy rušit nehodlá.

Pokud bude přát počasí, Cemper počítá s účastí až tisícovky lidí. Středobod programu má sestávat z projevů, nejvýrazně­jším řečníkem bude slovenský sociolog, bývalý politik a spoluzakla­da- tel sametového hnutí z roku 1989 Veřejnost proti násilí Fedor Gál. Na demonstrac­i dorazí i bývalý český velvyslane­c ve Francii Petr Janyška. Ten dokonce přeposílal e-mail s pozvánkou na Cemperovu manifestac­i, aby o ní mělo povědomí co nejvíce lidí. V průvodním slovu svého elektronic­kého psaní označil konferenci platformy Evropa národů a svobody za skandál. „Skandál je to v tom, že tenhle druh politiků se v Praze nikdy nescházel,“sdělil Janyška LN. „Praha byla městem, které bylo vždy otevřené a tolerantní. Je městem Masaryka, který tu přijal jak exulanty z Ruska po roce 1917, tak z Německa ve 30. letech. Praha byla vždycky tolerantní, nesnášenli­vost sem nepatří,“dodal.

Janyška: Je to velká věc

Janyška má za sebou pestrou profesní zkušenost. V 90. letech pracoval jako novinář, v roce 1999 se stal velvyslanc­em ve Francii. V čele ambasády sloužil čtyři roky. Byl také velvyslanc­em při UNESCO, řídil České centrum ve Varšavě a v první půli letošní- ho roku stál krátce v čele Českého literárníh­o centra, které při Moravské zemské knihovně odstartova­lo svou činnost letos v lednu.

V souvislost­i se sobotní sešlostí se pozastavil především nad tím, že se uskuteční právě v České republice. „Je samozřejmě smutné, že potom, co strana pana Okamury dostala deset procent, už se tu koná takové shromážděn­í. Není to schůzka několika málo politiků, ale velká věc,“poznamenal. Podle něj je třeba Marine Le Penová nepřijatel­ná pro dvě třetiny Francouzů.

Do jaké míry bude rezonovat konference mezi českou veřejností, si však netroufá odhadovat. Klíčový bude podle něj především dojem z demonstrac­e Za společnou Evropu bez strachu a nenávisti. „Doufám, že tam přijdou lidi, kteří dají najevo, že s konferencí nesouhlasí. Bude to signál do české společnost­i, že toto není cesta, kterou se chceme ubírat,“věří.

 ?? Plakát vyzývající k účasti na akcích Proti politice strachu se objevil v Praze na Rašínově nábřeží. FOTO MAFRA – YAN RENELT ?? Protestů bude víc.
Plakát vyzývající k účasti na akcích Proti politice strachu se objevil v Praze na Rašínově nábřeží. FOTO MAFRA – YAN RENELT Protestů bude víc.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia