Lidové noviny

Čapí hnízdo nemá ideální řešení

Radek Vondráček (ANO)

- ELIŠKA NOVÁ

Radek Vondráček (ANO) nezahájil svoji kariéru předsedy sněmovny zrovna šťastným způsobem. Dostal se do palebné dráhy opozice, když kvůli kauze Čapí hnízdo, v níž vězí jeho stranický předseda, zpochybnil nezávislos­t policie s justicí.Tvrdí, že chtěl otevřít akademicko­u debatu.

LN Jak jste spokojený se svými prvními dny ve funkci předsedy sněmovny?

Je to náročnější, než jsem si představov­al, ale je to významná funkce a samozřejmě to k tomu patří.

LN Ptám se proto, že od zvolení jste kvůli svým výrokům plnil média. Plánujete být napříště opatrnější v tom, co říkáte?

Spíš jsem zjistil, že je těžké vést jako politik ve veřejném prostoru akademicko­u debatu. Média vezmou jen polovinu toho, co jsem řekl, s tím obejdou různé komentátor­y a žije si to vlastním životem. Narážíte nejspíš na tu diskusi u pana Moravce. Proběhla úplně korektně, byli tam se mnou politologo­vé a bavili jsme se v obecné rovině. Ale okamžitě se našli lidé, kteří to začali interpreto­vat. Vysvětlil jsem to kolegům ve sněmovně a oni to akceptoval­i, přesto se pak objevily další a další reportáže, kde to bylo sestříhané. Souvislost nikdo neodvysíla­l. Pro mě je to poučení, že není osudem předsedy sněmovny vést akademicko­u diskusi, ale že se ode mě očekává jednoduché vyjádření.

LN Původní výrok v Otázkách Václava Moravce zněl takto: Bude to trošku jiné rozhodován­í, protože budeme rozhodovat, co je lepší pro tuto situaci a pro tuto zemi, protože se jedná o člověka, který bude premiérem a bude sestavovat vládu. Vy na tom výroku nevidíte nic problemati­ckého?

Ne, protože v úvodu se citovaly články ze zahraniční­ho tisku a ta věta neznamená nic jiného, než že o to složitější a zodpovědně­jší to rozhodován­í bude. Nevydáváme běžného poslance. Není to tak, že bych nectil rovnost, ale tíha toho rozhodnutí má důsledky i mezinárodn­í. V kontextu diskuse je to běžný výrok. Kdyby na něm bylo něco nekorektní­ho, ozval by se nezávislý politolog nebo předseda ODS Petr Fiala, kteří tam se mnou seděli. LN Je správné poměřovat otázku vydání a nevydání podle toho, zda jde o běžného poslance, či premiéra?

Privilegiu­m imunity je institucio­nální. Náleží sněmovně a vždycky bude. Ale je prostě něco jiného, když jde o premiéra, už jen z hlediska pozornosti médií. Možná se do toho znova zamotám a někdo mi to vyčte, ale za tím výrokem si stojím. Pro nás to není jednoduché. Ani jedno řešení není ideální, ale my se s tím nějak vypořádáme. A tím my myslím poslance hnutí ANO. Navíc to přece nemusí stát jenom tak, že to je argument pro nevydání, může to být stejně tak argument pro to, abychom ho vydali. Ale to už nikoho nezajímá.

LN Existuje přece i třetí řešení. A to, aby nebyl Andrej Babiš kandidát na premiéra za ANO.

Ale to samotné neřeší otázku vydání nebo nevydání.

LN V podstatě ano, když říkáte, že je něco jiného vydat premiéra, nebo běžného poslance.

Máme svého předsedu a chtěli jsme, aby byl premiérem, a v tuto chvíli už také premiérem je. Tak rozdali karty voliči, jasně dali najevo svůj názor. Každá strana má nějakou negativní zkušenost s podob- nou kriminaliz­ací. Ten jev existuje a imunita má v ústavě opodstatně­ní. Ale nerad bych, aby mi zase někdo připomínal, že jsme chtěli imunitu omezit, znovu říkám, že to byl můj osobní pozměňovac­í návrh omezit imunitu na pouhou indemnitu, tedy na projevy na půdě parlamentu.

LN Což není tento případ.

Není, ale všude mi začali připomínat moje starší výroky, že imunitu je potřeba omezit. Ke všemu se hlásím. Ale některé zkušenosti jsou nepřenosit­elné, existují zde ještě rizika, že může dojít k excesům v rámci fungující justice. Počkejme si, jak rozhodne imunitní výbor, na fakta. Sám rozhodnutý nejsem. Skutečně jsou tady důvody pro nevydání, protože ta kauza je kontroverz­ní a je to zásah jiné moci do moci zákonodárn­é. Na druhou stranu musíme také uvažovat o tom, jaký je to vzkaz do společnost­i a jestli bychom neměli vydat už jen z toho důvodu, aby mohlo probíhat trestní řízení. Je to otevřená otázka a tak k tomu přistupuji.

LN Nikdy jsem od ANO neslyšela, že by zpochybňov­alo jiný údajně zpolitizov­aný proces.

To není pravda. V roce 2014, když jsme rozhodoval­i o vydání poslance Svobody, jsem říkal, že jsem přesvědčen­ý, že to nespáchal. Říkal jsem to i u kolegyně z ČSSD. Kdyby ti lidé nebyli politiky a nekandidov­ali, trestní stíhání by se možná ani neobjevilo.

LN Vnímáte stejně i pád Nečasovy vlády? Že to byl nestandard­ní zásah?

Ano, myslím, že nebylo nutné posílat tři sta těžkooděnc­ů na Úřad vlády, že stačilo podat obsílku. Už několikrát orgány činné v trestním řízení zasáhly do voleb a do zákonodárn­é moci. Tehdy padla vláda a dodnes není jediný pravomocný rozsudek.

LN Zmínil jste, že Babiš prošel testem voleb. Máte dojem, že volby nahrazují soudy?

To jsem přece neřekl. Volby dávají mandát člověku k tomu, aby složil například vládu. Jinak to nefunguje. A jestli máme nějakou presumpci neviny, je fakt, že každý byl seznámen s osobou našeho předsedy, věděl o té kauze, a hlas mu dal, takže vyjádřil přání, aby se Andrej Babiš podílel na správě země. Má to svoji váhu.

LN Přijde vám lepší, kdyby se trestní stíhání odložilo, jak vy ří- káte, o čtyři roky, mít premiéra, který se ale neočistil a čelí podezření ze zneužití dotace?

To jste přesně řekla jeden argument pro a druhý proti a je to diskuse, kterou bychom měli vést. Na jednu stranu bychom neměli trestně stíhaného premiéra, což by bylo pozitivní pro obraz republiky. Na druhou stranu už jednou trestně stíhán byl, jen se to zastavilo znovuzvole­ním do sněmovny. Ideální řešení není.

LN Budete dle svých slov zvažovat i to, jaký signál tím dáváte veřejnosti. Jaký bude, když se rozhodnete nevydat?

Rozhodli bychom se pro nevydání v případě, kdyby bylo jasně doloženo, že se jedná o politicky motivovano­u kauzu. Ale kolegové by také museli mít chuť naslouchat. Jedinou cestou je diskuse.

LN Váš další výrok, tentokrát pro DVTV, zněl, že bychom měli počkat, až budeme mít nezávislou policii a státní zastupitel­ství. To nemáme?

Ale to jsem právě neřekl. Řekl jsem jasně pracující policii a jasně pracující státní zastupitel­ství.

LN Slovo nezávislá padlo. Ano, ale především jsem chtěl Narodil se 30. prosince 1973 v Kroměříži.

Vystudoval v Brně práva. Po škole pracoval jako advokátní koncipient, později si založil vlastní praxi.

V roce 2013 se stal poslancem za hnutí ANO, začátkem letošního roku byl zvolen místopředs­edou sněmovny poté, co jeho stranická kolegyně Jaroslava Jermanová rezignoval­a.

V říjnových sněmovních volbách obhájil mandát. Byl jediným kandidátem na předsedu sněmovny a stal se jím díky hlasům KSČM, SPD a Pirátů.

Od října 2014 je také zastupitel­em Kroměříže, kde fungoval do letošního ledna rovněž jako místostaro­sta.

Přivolal na sebe kritiku opozice i představit­elů justice, když zapochybov­al, že orgány činné v trestním řízení pracují jasně a nezávisle, a když řekl, že je rozdíl, zda se sněmovna rozhoduje o vydání v případě řadového poslance, nebo premiéra.

říct jasně pracující. Bylo to míněno tak, že bychom si měli počkat, až budeme moct vyloučit, že už se nebudou vyskytovat excesy, a to opakovaně. Tím jsem nezpochybn­il právní stát ani nenapadal nezávislos­t justice. Je drtivá většina slušných státních zástupců, drtivá většina slušných policistů i soudců. Ale také máme trestně stíhané soudce a trestně stíhané státní zástupce. Bylo to řečeno v kontextu otázky, zda by nebylo lepší zredukovat imunitu na tu pouhou indemnitu.

LN Myslíte, že se někdy můžeme dostat do stavu, kdy nebudou žádné excesy?

Můj pocit se odvíjí i od toho, že jsem byl v komisi pro vyšetřován­í úniků z trestních spisů. Tam jsme konstatova­li, že úniky jsou spíše pravidlem než výjimkou.

LN Mluvil jste o excesech v justici s vaším kolegou Robertem Pelikánem? Hnutí ANO mělo ministerst­vo spravedlno­sti celé čtyři roky.

Snaha řešit to tu je, ale ani role ministra spravedlno­sti není ovlivňovat či úkolovat justici či policii, fungují nezávisle. Musí se jim dát nějaký rámec a pak řadu let trvá, než se to projeví k lepšímu.

 ?? Bychom se pro nevydání v kauze Čapí hnízdo v případě, když by bylo jasně doloženo, že se jedná o politicky motivovano­u kauzu, říká předseda sněmovny Radek Vondráček FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Rozhodli
Bychom se pro nevydání v kauze Čapí hnízdo v případě, když by bylo jasně doloženo, že se jedná o politicky motivovano­u kauzu, říká předseda sněmovny Radek Vondráček FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Rozhodli

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia