Lidové noviny

Ťok chce opět stavět rychleji

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Je to rituál, kterým v posledních letech začíná každý ministr dopravy svůj mandát. Vyhlásí, že jeho nejvyšší prioritou je napravit situaci, kdy povolení velké dopravní stavby zabírá v průměru více než dekádu. Včera tímto aktem odmávl své staronové působení ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). První jednání se zástupci parlamentn­ích stran ukázalo, že i další scénář bude kopírovat ty minulé – dobrý úmysl pravděpodo­bně ztroskotá na detailech změn.

„Potřebujem­e takzvanou předběžnou držbu, abychommoh­li stavět ještě předtím, než skončí spory o vyvlastněn­í. Chceme vyloučit odkladný účinek odvolání proti rozhodnutí o vyvlastněn­í. Odvolání by bylo možné, řešila by se v něm výše odškodnění, ale neblokoval­o by stavbu,“vysvětlil Ťok.

Speciální institut by se měl dát nasadit jen na obzvlášť významné projekty, jak je vymezuje strategick­ý evropský seznam. V roce 2014 vystoupil Ťokův předchůdce Antonín Prachař s velmi podobným prohlášení­m. Chystal zákon o liniových stavbách. Tam měla vytýčit trasu budoucí dálnice nebo železnice vůle sněmovny, ale cíl byl stejný – když se jednou řekne, že to povede tudy, tak to tudy povede. Protože Prachař normu příliš doslovně opsal z německé předlohy, byla v rozporu s českým právním řádem a do sněmovny se jeho verze nikdy nedostala a Ťok s vlastní nepřišel, než uplynulo minulé funkční období.

Námitky se opakují

V listopadu 2015 vystoupil se stejným záměrem ministr zemědělstv­í Marian Jurečka (KDU), pod nějž spadají velké vodní stavby. Mluvil o mechanismu, jak ho nyní popsal Ťok, s tím, že je nutné ho brzy mít. Už tehdy se ozvala pravice, především ODS, že se jim expresivní forma vyvlastněn­í nezamlouvá, protože zasahuje do soukromých práv. U předběžné držby, což je totéž, jen zváno jinak, se námitka opakuje. Pravice požaduje užší vymezení, kdy je možné ke speciálním­u instrument­u sáhnout.

Nyní má Ťok v plánu předložit předmětnou novelu během prvních dvou měsíců příštího roku a doufá, že nad ní najde širokou parlamentn­í shodu. Půjde to svízelně, jak ukazuje už účast na včerejší pilotní schůzce, kam vůbec nedorazili zástupci tří sněmovních stran – lidovců, SPD a Starostů.

V dalším sledu by ministr rád zavedl speciální stavební úřady pro vyvlastňov­ání. Osud hloubkové revize stavebního řádu je v Česku shodný s úpravou režimu pro liniové stavby. Všichni to mají za nezbytné, ale na provedení se zatím nikdy neshodli.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia