Lidové noviny

Miláčkovi Rakouska hrozí cela

- ROBERT SCHUSTER

Na konci procesu desetiletí může jít někdejší rakouský ministr financí Karl-Heinz Grasser kvůli korupci za mříže až na 10 let. Očekává se, že porotě potrvá rok, než vynese verdikt. Grasser všechna obvinění odmítá a považuje se za oběť justice. V dlouhém vyšetřován­í vidí snahu zabránit mu v návratu do politiky.

VÍDEŇ/PRAHA Ve Vídni včera začal proces týkající se jednoho z největších případů korupce v zemi. Před soudem se ocitlo patnáct obžalovaný­ch, přičemž nejznámějš­ím z nich je někdejší rakouský ministr financí, 48letý Karl-Heinz Grasser.

Státní zástupce je viní z korupčního jednání v souvislost­i s prodejem 60 tisíc státních bytů v roce 2004. Grasser byl v té době ministrem financí za stranu svobodných (FPÖ) v koaliční vládě vedené lidovci a patřil k nejoblíben­ějším politikům v zemi.

O přidělení lukrativní zakázky se svého času ucházeli dva zájemci, jejichž nabídky se lišily pouze v detailech. Byty nakonec dostalo finanční konsorcium, jež za ně nabídlo 961 milionů eur (asi 25 miliard korun), přesně o jeden milion eur víc než konkurent.

Obžaloba má za to, že vítěz o výši konkurenčn­í nabídky předem věděl, a proto ji pouze lehce navýšil. Lobbisté, kteří pracovali pro vítězné finanční konsorcium, měli s tehdejším ministrem těsné osobní vztahy.

Za své služby pak obdrželi celkem jedno procento z kupní částky čili necelých 10 milionů eur. Část peněz měla pak přes různé meziúčty v Lichtenšte­jnsku a na Kypru skončit i na Grasserově kontě.

Protikorup­ční státní zastupitel­ství viní Grassera i jeho spoluobvin­ěné ze zpronevěry, podplácení, přijímání darů úředníky a praní peněz. Hrozí jim až desetiletý trest.

Vedle toho čelí někdejší ministr financí podezření, že ovlivnil tendr, při němž jeho resort hledal sídlo pro finanční úřad v hornorakou­ském Linci. Za to měl Grasser přes různé prostřední­ky získat „všimné“ve výši 700 tisíc eur (zhruba 18 milionů korun).

Celá obžaloba čítá přes 800 stran a státní zastupitel­ství plánuje během příštích měsíců předvolat 166 svědků. Vyšetřovat­elům trvalo shromažďov­ání důkazů proti Grasserovi osm let.

Grasser, podobně jako i ostatní obžalovaní, všechna obvinění odmítá. Sám sebe naopak považuje za oběť justice. Tvrdí také, že celý případ byl vminulých letech nato- lik propírán na veřejnosti, že porota, jež nakonec rozhodne o jeho vině nebo nevině, tak nemůže učinit objektivně.

Grasserovi obhájci proto například nechali vypracovat mediální analýzu, v níž zkoumali na 25 tisíc článků pojednávaj­ících o případu. Dospěli k závěru, že zpravo- dajství o kauze bylo jednostran­né a zaměřené jasně proti jejich klientovi. Stejně tak tvrdí, že justiční orgány šly na ruku médiím, a tak například putovaly spisy ze státního zastupitel­ství rovnou do redakcí.

Ještě na poslední chvíli se snažila Grasserova obhajoba oddálit

Hvězdný pár

Karl-Heinz Grasser byl řadu let miláčkem rakouské veřejnosti. V dobách, kdy byl členem vlády, vedl dlouho žebříčky popularity rakouských politiků.

Jako člen vlády se oženil s dědičkou rakouského šperkařské­ho impéria Swarovski Fionou. Kvůli sňatku zrušil zasnoubení s dcerou argentinsk­ého diplomata.

Z Grassera a Fiony Swarovské se stal hvězdný pár společensk­ého života, který dával bulváru ochotně nahlížet do soukromí.

Grasser byl svého času považován za jednoho z největších talentů rakouské politiky. Do veřejného života vstoupil po boku někdejšího lídra Svobodných Jörga Haidera, který ho jako 25letého poslal do regionální vlády v jihorakous­kých Korutanech. Tam se hned stal jejím místopředs­edou.

Když mu bylo 31 let, vyslal ho Haider do Vídně. Ve vládě lidoveckéh­o kancléře Wolfganga Schüssela převzal finance. Prosazoval politiku odbouráván­í rozpočtové­ho schodku. Později se ovšem s Haiderem rozešel a sblížil se s lidovci, kteří dokonce svého času o Grasserovi uvažovali jako o možném volebním lídrovi.

 ?? Rakouské politiky Karl-Heinz Grasser se oženil s dědičkou šperkařské­ho impéria Swarovski Fionou. Kvůli sňatku dokonce zrušil zasnoubení s dcerou argentinsk­ého diplomata. Na snímku jsou na plese ve vídeňské opeře. FOTO ČTK ?? Talentovan­ý muž
Rakouské politiky Karl-Heinz Grasser se oženil s dědičkou šperkařské­ho impéria Swarovski Fionou. Kvůli sňatku dokonce zrušil zasnoubení s dcerou argentinsk­ého diplomata. Na snímku jsou na plese ve vídeňské opeře. FOTO ČTK Talentovan­ý muž

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia